Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό ιχνοστοιχείο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και αποτελεί ένα σημαντικό μέλημα ιδιαίτερα για τις εγκύους, τα βρέφη, τα νήπια και τα νεαρά παιδιά.
Η ανεπάρκεια ιωδίου οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό και κατα τη διάρκεια της ανάπτυξης προκαλεί μη αναστρέψιμες επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. H ημερήσια συνιστώμενη δόση ιωδίου αυξάνεται κατα 50% στην εγκυμοσύνη και η πρόσληψη του μέσω διατροφικών πηγών ή συμπληρωμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης.
Η ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια ανησυχία για τη δημόσια υγεία σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Συνολικά, 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εφαρμόσει νομοθεσία που αφορά το ιωδιούχο αλάτι για τη βελτίωση της κατάστασης.
«Στην Κύπρο, δεν υπάρχει ανάπτυξη κοινής πολιτικής. Μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζαμε τίποτα σχετικά με τη διατροφική κατάσταση ιωδίου των Κύπριων εγκύων και υπήρχαν λανθασμένες τεκμηριώσεις για επαρκή πρόσληψη οι οποίες αφορούσαν μόνο την κατεχόμενη Κύπρο. Επίσης, δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την αναγκαία χορήγηση συμπληρωμάτων ιωδίου στις εγκυμονούσες γυναίκες», αναφέρει η κλινική διατροφολόγος Άντρεα Κάννα.
Σε μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που συμπεριέλαβε 128 έγκυες γυναίκες κατά την διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι, σε σύγκριση με το κριτήριο απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το όριο επάρκειας ιωδίου στην εγκυμοσύνη, οι Κύπριες έγκυες γυναίκες είναι ελλιπείς και διατρέχουν κίνδυνο ήπιας έως μέτριας ανεπάρκειας ιωδίου. Μόνο το 32% των γυναικών ανέφεραν τη χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν ιώδιο και το πιο συνιστώμενο συμπλήρωμα δεν περιείχε καθόλου ιώδιο.
Η κατεχόμενη Κύπρος μπορεί να είναι εκτεθειμένη σε επιπλέον ιώδιο μέσω εισαγωγών τροφίμων από την Τουρκία, όπου εφαρμόζεται ιωδίωσης του άλατος για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της ανεπάρκειας ιωδίου.
«Ως εκ τούτου, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών, καθώς δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική ελέγχου στην Κυπριακή Δημοκρατία» τονίζει η Άντρεα Κάννα.
«Ενθαρρύνουμε μέτρα για την καθοδήγηση των ειδικών υγείας και την εκπαίδευση των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ή των νεοεγκύων και ιδιαίτερα των vegan σχετικά με την σημασία της πρόσληψης ιωδίου από τη σύλληψη μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Τα αποθέματα ιωδίου στον θυρεοειδή πρέπει να αναπληρωθούν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη. Ενόψει τής υψηλής συχνότητας της νόσου του θυρεοειδούς και της υπογονιμότητας στην Κύπρο, και των ερευνών που δείχνουν ότι το χαμηλό ιώδιο μπορεί να μειώσει την γονιμότητα, προτείνουμε την συστηματική παρακολούθηση για να διασφαλιστεί η υγεία της μητέρας και του βρέφους», κατέληξε.
Βρείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ που δημοσιεύθηκε το 2022.
Σημειώνεται πως η 25η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπόθεση Περικλέους: Αυτές είναι οι περιοχές που «χτενίζουν» για εντοπισμού της σορού
Επεισόδια στον Εναέριο: Σοκαριστικό βίντεο με ρίψη μολότοφ σε αυτοκίνητο -Βίντεο
Αγαπημένος προορισμός για τους Πολωνούς η Κύπρος – Η αύξηση, η προτίμηση και οι προοπτικές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις