«Κόκκινο» άναψε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόσληψη 300 συμβασιούχων της Πράσινης Γραμμής.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, εκτός ευρωπαϊκών κονδυλιών μένουν οι οριοφύλακες με την Κυβέρνηση να ψάχνει λύση.
Ο Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου – ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με αυτή την εξέλιξη λέγοντας ότι «όπως είναι σε θέση να γνωρίζει υπάρχει ανατροπή στο ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου της επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, προς αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Ως γνωστό, η Κυβέρνηση ζητούσε την πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, για περίοδο μέχρι και 28 μήνες και το προκαταρκτικό κόστος υλοποίησης του έργου υπολογιζόταν στα €11 εκατ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε απευθυνθεί στην ΕΕ με αίτημα την συγχρηματοδότηση του εν λόγω έργου, πλην όμως, το αίτημα δεν εξασφάλισε το πράσινο φως.
Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ είχε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση πως η πρόσληψη των 300 συμβασιούχων ειδικών αστυφυλάκων δεν ήταν η καλύτερη ενδεδειγμένη επιλογή. Ο ΚΑΣ είχε προτείνει την προκήρυξη θέσεων εργασίας για την πρόσληψη 300 κανονικών Αστυφυλάκων δεδομένης και της σοβαρής υποστελέχωσης στην Υπηρεσία. Πλην όμως, δεν εισακούστηκε.
Εν προκειμένω οι αρμόδιοι, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και λειτούργησαν με προχειρότητα και βεβιασμένα κατά την ετοιμασία του νομοσχεδίου, για πρόσληψη των 300 συμβασιούχων. Αντί να αναζητήσουν μόνιμες λύσεις για την επαρκέστερη στελέχωση της Αστυνομίας προχώρησαν με προσωρινές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας επιλογές.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ενώπιον της Βουλής, για την πρόσληψη των 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, είχε καταθέσει υπόμνημα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών (ημερ. 115/2022) και ήταν ο μόνος συνδικαλιστικός φορέας που υπέβαλε αίτημα για πρόσληψη 300 κανονικών αστυφυλάκων αντί συμβασιούχων, υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες της Αστυνομίας για εργοδότηση μόνιμου προσωπικού είναι δεδομένες και πιεστικές.
Σε αυτήν την συνεδρία ο εκπρόσωπος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, δέχθηκε τα πυρά του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, κ. Νίκου Νουρή, ο οποίος στην προσπάθεια να πείσει περί της αναγκαιότητας πρόσληψης των 300 συμβασιούχων υπέδειξε ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί "πατριωτικά" και επιχειρησιακά. Με τον εκπρόσωπο του Κλάδου μας να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι πρώτιστα εργασιακό και το επιχειρησιακό κομμάτι αφορά αποκλειστικά στο Αρχηγό της Αστυνομίας.
Δυστυχώς όμως, διανύαμε προεκλογική περίοδο και η τότε Κυβέρνηση και η Βουλή λειτούργησαν προεκλογικά και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την πρόσληψη των 300 συμβασιούχων, οι οποίοι ήδη είναι σε ταχύρυθμη εκπαίδευση.
Εύλογα προκύπτει σειρά ερωτημάτων, ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον των 300 συμβασιούχων αστυφυλάκων, από ποιο προϋπολογισμό θα αναληφθεί το κόστος εργοδότησής τους; Μήπως το κόστος θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό της Αστυνομίας και ενδεχόμενα να υπάρξουν περικοπές ή και εκπτώσεις στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και έργα υποδομής, στην αγορά εξοπλισμού των αστυφυλάκων ή ακόμη και των επιδομάτων των συναδέλφων/σων; Ο ΚΑΣ καθιστά σαφές ότι αν η Αστυνομία και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών επιχειρήσουν να δρομολογήσουν τέτοια πιθανά μέτρα, τότε θα αντιδράσει με κάθε μέσο.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος της απασχόλησης των 300 συμβασιούχων θα το επωμιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο φορολογούμενος πολίτης.
Καταληκτικά, ο ΚΑΣ ζητά και αναμένει να έχει απαντήσεις ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της αποτυχίας του εγχειρήματος από μέρους των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Εσωτερικών και Αστυνομίας; Αναμένουμε να τοποθετηθούν δημόσια οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Αρχηγός Αστυνομίας.
Εκ του Προεδρείου ΚΑΣ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυξημένα κατά 6% τα ενοίκια μέχρι τον Απρίλιο του 2025 - Ποια ακίνητα αφορά και ποια εξαιρούνται
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φονικό στη Λεμεσό: Τι κατέδειξε η νεκροτομή - Λύνει άραγε το μυστήριο με τον νεκρό σύζυγο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις