ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψάχνουν λύσεις για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε προσφυγικούς οικισμούς - «Να σταματήσει ο άδικος περιορισμός»

Ψάχνουν λύσεις για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε προσφυγικούς οικισμούς -  «Να σταματήσει ο άδικος περιορισμός»

Το ζήτημα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε προσφυγικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης επιδιώκει να λύσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων με μια σειρά νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που συζήτησε την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι άρχισε η συζήτηση για ένα πακέτο νόμων και νομοσχεδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία τιτλοποιήσεων σε προσφυγικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης. «Για αυτά τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου πιέζουμε εδώ και αρκετό χρόνο. Επιτέλους είναι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει και η κατ’ άρθρον συζήτηση με στόχο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πριν από το καλοκαίρι», ανέφερε.

Σημείωσε ότι μεταξύ των ζητημάτων που προβλέπονται στα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου είναι οι κατοικίες των οποίων οι δικαιούχοι απεβίωσαν πριν το 2006 και δεν έχουν εκδοθεί οι τίτλοι ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικά μίσθωσης. Επίσης, ρυθμίζεται το θέμα της απάλειψης του περιορισμού της πενταετίας επί των πιστοποιητικών μίσθωσης.

Ένα άλλο ζήτημα που θα εξεταστεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, είναι η έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας ή των πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους που πλέον δεν έχουν τη μόνιμη διαμονή τους σε αυτές τις κατοικίες. «Μπορεί κάποιος ηλικιωμένος να έχει μετακομίσει στα παιδιά του, οι υπηρεσίες να μην μπορούν να τον εντοπίσουν στην κατοικία που του έχει παραχωρηθεί κατά τη δεκαετία του ’70 και δεν εκδίδουν τον τίτλο ιδιοκτησίας ή το πιστοποιητικό μίσθωσης. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, όταν αυτός ο δικαιούχος αποβιώσει, θα εκδοθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας επ’ ονόματί του. Ενόσω ζει, αν δεν κατοικεί σε αυτή την κατοικία, δεν εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας», είπε ο κ. Κέττηρος, σημειώνοντας ότι μέσα από τα νομοσχέδια θα ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα, «ούτως ώστε να μην υπάρχει αυτός ο άδικος περιορισμός».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι κατέθεσε πρόταση για να μην αφαιρείται η χρήση τουρκοκυπριακής περιουσίας από εκτοπισθέντες που διέμεναν εκεί για χρόνια, επειδή απέκτησαν ένα διαμέρισμα μετά από χρόνια.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες στεγαστικών προγραμμάτων που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο: αυτοί που έχουν στεγαστεί στους συνοικισμούς που έχτισε το κράτος, οι αυτοστεγάσεις που παραχωρήθηκε οικόπεδο και οικονομική βοήθεια και η τρίτη κατηγορία είναι οι έχοντες τουρκοκυπριακές κατοικίες, όπου το κράτος βάζει μηδαμινά χρήματα και οι κατοικίες φροντίζονται από τους ίδιους τους εκτοπισθέντες.

«Παρατηρείται το εξής φαινόμενο: ένας εκτοπισθείς, ο οποίος αποκτά κατοικία, του αφαιρείται η τουρκοκυπριακή κατοικία, ενώ στους συνοικισμούς που παραχωρείται τίτλος ιδιοκτησίας, δικαιούται κάποιος να το πουλήσει, το ίδιο και στις αυτοστεγάσεις. Κατά αντισυνταγματικό τρόπο δημιουργείται διάκριση σε αυτούς που είναι σε τουρκοκυπριακά σπίτια. Η πρόταση νόμου στοχεύει στο να μην αφαιρείται, υπό κάποιες προϋποθέσεις, η τουρκοκυπριακή κατοικία. Είναι κραυγαλέα διάκριση μεταξύ του προσφυγικού κόσμου», υπογράμμισε.

«Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τη χρήση από μια οικογένεια που ήταν για πενήντα χρόνια η οικογενειακή τους κατοικία, γιατί μετά από σαράντα χρόνια απέκτησε ένα διαμέρισμα. Δηλαδή αυτός που πήρε αυτοστέγαση δικαιούται να το πουλήσει και να αγοράσει όσες κατοικίες θέλει, αλλά αυτός που ζει σε τουρκοκυπριακό δεν δικαιούται να αποκτήσει ένα διαμέρισμα;», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, ανέφερε ότι έγινε μια πρώτη παρουσίαση σε θέματα που αφορούν τα πιστοποιητικά μίσθωσης και τους τίτλους ιδιοκτησίας σε συνοικισμούς αυτοστέγασης.

«Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι υφιστάμενοι κανονισμοί δεν οδήγησαν στον απαιτούμενο εξορθολογισμό διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, επομένως η τροποποίησή τους θεωρείται επιβεβλημένη», υπογράμμισε.

Η κ. Σούπερμαν σημείωσε ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η ισονομία είναι το ζητούμενο «και αυτό θα επιδιώξουμε με τις νέες τροποποιήσεις στην κατ’ άρθρον συζήτηση που θα γίνει αργότερα», ανέφερε. Τόνισε ότι ύψιστοι στόχοι στην προσπάθεια αυτή είναι η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων κατόχων τουρκοκυπριακών περιουσιών, η εξοικονόμηση πόρων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, καθώς και η αποδοτικότερη διαχείριση των περιουσιών και παράλληλα του ταμείου.

Σημείωσε επίσης ότι «κάποιος που μεγάλωσε σε ένα τουρκοκυπριακό σπίτι και έζησε εκεί 50 χρόνια τώρα, αυτό είναι το πατρικό του σπίτι, δεν έχει γνωρίσει κάτι άλλο. Και αξίζει να συζητηθεί το θέμα, κατά πόσο η εκτελεστική εξουσία, αφού αυτός ο άνθρωπος αγόρασε κάτι άλλο, ένα διαμέρισμα 50τμ, ή οτιδήποτε, να έρθει να του αφαιρέσει το δικαίωμα σε αυτό το πατρικό σπίτι. Τα θέματα είναι πάρα πολλά και δεν πρέπει να τα δούμε όλα οριζόντια, αυτές οι πτυχές πρέπει να συζητηθούν», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση στην Επιτροπή προσφύγων για τις αναγκαίες τροποποιήσεις, τόσον όσον αφορά τους κανονισμούς, όσον αφορά και ευρύτερα στα νομοσχέδια που θα εξετάσουμε», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top