ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου: «Δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διχοτόμηση»

Στεφάνου: «Δεν θα συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διχοτόμηση»

Δεν θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την τουρκική κατοχή και τη διχοτόμηση, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζει από το τι πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για να σπρώξει τα πράγματα προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο Αθλητική Ένωση Κοντέας (ΑΕΚ) προς τιμήν των μελών των πολιτιστικών ομίλων Κοντέας στην Κοφίνου, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε πως «όλοι εμείς  ποτέ δεν συμβιβαστήκαμε και ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε ούτε με τα τετελεσμένα της κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης, ούτε και να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι πάει, τέλειωσε με το Κυπριακό και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε». Αυτός ο συμβιβασμός, συνέχισε, «δεν ταιριάζει στην ιστορία μας, στο είναι μας και στην ιδεολογία μας, πάντοτε το λέγαμε και θα συνεχίσουμε να το λέμε». 

Πρόσθεσε ότι «εμείς στεκόμαστε απέναντι στην κατοχή και την ντε φάκτο διχοτόμηση και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού και στο μέτρο των δικών μας δυνάμεων, να στρέψουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, της απελευθέρωσης και της επανένωσης του τόπου για να ξανασμίξουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και ο καθένας να πάει πίσω στους δικούς του τόπους, στα δικά του μέρη, σε μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς εμπόδια, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς εθνικισμό και χωρίς μίσος». Αυτή, είπε, «είναι η αντίληψη του ΑΚΕΛ και γι’ αυτήν συνεχίζει να αγωνίζεται».

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τις επόμενες των ημερών, με αφορμή τις εκλογές που γίνονται σήμερα στην Τουρκία, θα αρχίσουν οι συζητήσεις κατά πόσον ο ένας ή ο άλλος που θα κερδίσει τις εκλογές, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό που να αποδίδει λύση στο Κυπριακό. Εμείς θεωρούμε ότι κάνοντας αυτή τη συζήτηση, που ασφαλώς έχει τη δική της σημασία, δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούμε από τι χρειάζεται εμείς, ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία να κάνουμε, για να σπρώξουμε προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού».

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες για το Κυπριακό που έγιναν στο Κρανς Μοντανά το 2017 και στη στασιμότητα που επήλθε για να προσθέσει ότι «δεν θα πρέπει να μείνουμε σ’ αυτή τη στασιμότητα, θα πρέπει να βάλουμε κάτω μια θετική ατζέντα για να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, να διαφυλάξουμε τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, να διαπραγματευθούμε επί του πλαισίου Γκουτέρες για να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια».

Αυτός, συνέχισε «είναι ο δρόμος, αυτή είναι η επιλογή και αυτό θα πρέπει να κάνουμε χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε από τις όποιες συζητήσεις και τις όποιες εκτιμήσεις μπορεί να κάνει ο καθένας». Δεν είπαμε ποτέ ότι η λύση του Κυπριακού είναι εύκολη» είπε και σημείωσε πως «από τη στιγμή που η ΕΟΚΑ Β και η χούντα με τα εγκλήματα τους έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο, το πράγμα έγινε πολύ δύσκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την κατοχή και τη διχοτόμηση», ανέφερε περαιτέρω.

Συνεχίζοντας είπε ότι η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Κοφίνου «εκφράζει αυτή την προσέγγιση και αυτή την πεποίθηση από όλους μας και δεν είναι τυχαίο γιατί το ΑΚΕΛ πάντοτε ήταν και θα συνεχίσει να παραμένει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να ξαναδούμε την Κύπρο μας ενωμένη, ελεύθερη, δημιουργική, δημοκρατική και μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος και να δημιουργούν το δικό τους ευτυχισμένο μέλλον».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμα ότι «μέσω του πολιτισμού αλλά και μέσω των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων που στεγάστηκαν στους Συλλόγους της Αριστεράς, γράφηκε μια ιστορία αντίστασης σε ό,τι ευτελίζει τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του, μια ιστορία διεκδίκησης και κατάκτησης δικαιωμάτων, μιας ιστορίας που άνοιξε ορίζοντες για τον τόπο μας, το λαό μας και τους απλούς ανθρώπους». Σε αυτό τον δρόμο βαδίζουμε, είπε και πρόσθεσε πως «το 2026 το ΑΚΕΛ θα κλείσει ένα αιώνα ζωής και θέλουμε να ανοίξουμε τη λεωφόρο για άλλα 100 τουλάχιστον χρόνια ζωής, γιατί ένα ισχυρό ΑΚΕΛ είναι και ισχυρή προοπτική για τον τόπο μας».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά τους τα μέλη του θεατρικού και χορευτικού ομίλου, τα μέλη της φιλαρμονικής και τα μέλη της χορωδίας που μέχρι το 1974 συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Λαϊκού κινήματος στην Κοντέα, στην Αμμόχωστο και αλλού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top