ΗΠΑ: Γλίτωσε την θανατική ποινή ο μακελάρης του κινηματογράφου στο Κολοράντο

ΗΠΑ: Γλίτωσε την θανατική ποινή ο μακελάρης του κινηματογράφου στο Κολοράντο

Ο Τζέιμς Χολμς, ο άνδρας που δικαζόταν για το μακελειό σε έναν κινηματογράφο στην πόλη Ορόρα του Κολοράντο πριν από τρία χρόνια, γλίτωσε τη θανατική ποινή και θα εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμιά πιθανότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους, εξαιτίας της ασυμφωνίας του σώματος των ενόρκων για την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Ο Χολμς είχε εισβάλει φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα, κράνος κι αλεξίσφαιρο και είχε ανοίξει πυρ την 20η Ιουλίου 2012 μέσα σε μια κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα όπου γινόταν μεταμεσονύχτια προβολή μιας ταινίας της σειράς Μπάτμαν, σκοτώνοντας δώδεκα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 70.

Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείτο από εννέα γυναίκες και τρεις άνδρες, είχε κρίνει τον 27χρονο ένοχο για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν τον περασμένο μήνα.

Όμως δεν υπήρξε ομοφωνία για την επιβολή της θανατικής ποινής, κάτι που σημαίνει ότι επιβάλλεται αυτόματα στον δράστη του μακελειού η ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς καμιά δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους.

Αν και οι ένορκοι απέρριψαν τον ισχυρισμό της υπεράσπισης περί αδυναμίας του κατηγορουμένου να δικαστεί λόγω σχιζοφρένειας, όλοι οι γιατροί που κατέθεσαν συμφώνησαν ότι ο Χολμς είναι ψυχικά σοβαρά ασθενής.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ο 27χρονος είχε στόχο να σκοτώσει και τους 400 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στον κινηματογράφο κι ο μόνος λόγος που απέτυχε να δολοφονήσει περισσότερους ήταν ότι έπαθε εμπλοκή ο γεμιστήρας τύπου drum του ημιαυτόματου τουφεκιού του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Στο 78% οι εισηγήσεις που υιοθετήθηκαν – Η Κυβέρνηση απαντά για το Γνωμοδοτικό

Στο 78% οι εισηγήσεις που υιοθετήθηκαν – Η Κυβέρνηση απαντά για το Γνωμοδοτικό

Το σύστημα επιλογής μελών ημικρατικών οργανισμών δεν είναι τέλειο και γίνονται ενέργειες για βελτίωσή του, όμως είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που υπήρχε προηγουμένως, όταν βασικό κριτήριο ήταν η κομματική ταυτότητα, δήλωσε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, χαρακτηρίζοντας «άδικη» την κριτική κατά της Κυβέρνησης σε σχέση με τους πρόσφατους διορισμούς σε Διοικητικά Συμβούλια ημικρατικών οργανισμών, αφού όπως είπε, οι εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου υιοθετήθηκαν σε ποσοστό 78%.