ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας για ΑΤΑ: «Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι συναινετικοί»  

Υπ. Εργασίας για ΑΤΑ: «Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι συναινετικοί»   

Είναι σημαντικό να μπορούμε όλοι να είμαστε δημιουργικοί, να είμαστε συναινετικοί, να αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα από ένα συμβιβασμό κανένας δεν μπορεί να πετύχει όλα όσα θεωρεί ότι είναι σωστά, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εν μέσω τη διαβουλεύσεων για ανανέωση της συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ).

Αναλύοντας την πολιτική της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, ενώπιον του 13ου Nicosia Economic Congress, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στη μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για διασφάλιση της σταθερότητας και της εργατικής ειρήνης, που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως είπε.

«Οι εργοδότες δεν μπορούν να κατασκευάσουν τους εργαζόμενους, που μπορεί να φαντάζονται και να συμφωνούν μαζί τους σε όλα και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κατασκευάσουν τους εργοδότες τους οποίους ενδεχομένως μπορεί να φαντάζονται και για αυτό πρέπει να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος εκτιμά ότι «μέσα από την ωριμότητα και τη σοβαρότητα, που χαρακτηρίζει τους κοινωνικούς εταίρους στην Κύπρο διαχρονικά θα καταφέρουμε σύντομα να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Λέγοντας ωστόσο ότι αυτό επαφίεται στους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Παναγιώτου είπε πως κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει ήδη προς μια θετική κατεύθυνση και κάποιοι βρίσκονται σε μα διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων.

«Και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε εκείνο που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία, χρειαζόμαστε σταθερότητα, πρέπει να διασφαλίσουμε εργατική ειρήνη, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα για τη ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιαίτερα μιας πολύ καλής τουριστικής περιόδου που επίκειται, πρέπει να βοηθήσουμε για την ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, επειδή το κόστος ζωής είναι αυξημένο», είπε και συμπλήρωσε: «Οπότε εκτιμώ ότι όλα αυτά συναξιολογούμενα θα μας οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ισορροπημένη ανάπτυξη

Εξάλλου, ο κ. Παναγιώτου είπε πως βασικό σημείο αναφοράς κυβερνητικής πολιτικής «είναι η ισορροπημένη ανάπτυξη της οικονομίας με τη συνοχή της κοινωνίας.

«Δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η συνοχή της κοινωνίας λειτουργούν ανταγωνιστικά», είπε.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και του προσδιορισμού τι ακριβώς σημαίνει αυτό, με σαφήνεια «θέλουμε να φέρουμε στην παραγωγική διαδικασία όσο το δυνατό περισσότερου πολίτες της χώρας. Ενίσχυση και ισότητα της πρόσβασης στο εργασιακό περιβάλλον, περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς σύνθημα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας αυτοκριτικά, όπως είπε, παρόλο που κατά τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα από το Υπουργείο και τους προκατόχους μου, ο τομέας της ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού εδώ και μερικές δεκαετίες δεν έλαβε την έμφαση, που του αναλογούσε.

«Είναι δική μου προτεραιότητα και από όλα που πρέπει να πράξω το πιο αναπτυξιακό είναι αυτό. Χρειαζόμαστε κατά το δη λεγόμενο καλύτερη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για ορθολογική αξιοποίηση του ξένου εργατικού δυναμικού, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε και κόσμο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κόσμο από τρίτες χώρες και έφερε ως παράδειγμα την τουριστική βιομηχανία.

«Όμως», συνέχισε, «χρειάζεται η αξιοποίηση του ξένου εργατικού δυναμικού να είναι ορθολογική και ανάλογα με τις ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οτιδήποτε πράττουμε επηρεάζει τη συνοχή της κοινωνίας μας».

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στη σημασία του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, το οποίο ξεκίνησε επίσημα σήμερα και επικεντρώνεται στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσει πρόταση, η οποία έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ανάλυση - Εκλογές Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις και οι προοπτικές για το Κυπριακό - Τι «ξημερώνει» η επόμενη μέρα

Αυτά είναι τα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Κύπρο μετά το τέλος της πανδημίας - Όσα ισχύουν για μάσκες, τεστ, κρούσματα και επαφές

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top