Η αναζήτηση εξωγήινης ζωής έχει από καιρό γοητεύσει την ανθρώπινη φαντασία. Χιλιάδες ιστορίες, ταινίες και αστικοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί και αφορούν την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.
Μάλιστα, οι πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν δώσει στους επιστήμονες την ελπίδα ότι ίσως δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, ωστόσο μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό σταματούν εκεί.
Μια από τις πιο συναρπαστικές δυνατότητες για την ανεύρεση εξωγήινης ζωής είναι η εξερεύνηση των φεγγαριών των εξωτερικών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, όπως ο Ουρανός.
Ο Ουρανός, ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο, είναι γνωστός για το χαρακτηριστικό γαλαζοπράσινο χρώμα του και την ασυνήθιστη κλίση του, η οποία τον κάνει να περιστρέφεται στο πλάι. Διαθέτει επίσης ένα σύστημα 27 φεγγαριών, μερικά από τα οποία πιστεύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ζωή.
Αυτό είναι το μέρος στο οποίο πιθανολογείται ότι κρύβονται οι εξωγήινοι
Ένα από αυτά τα φεγγάρια είναι η Μιράντα, η οποία έχει βραχώδη επιφάνεια και ένα παχύ στρώμα πάγου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από τον πάγο θα μπορούσε να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός, ο οποίος θα μπορούσε δυνητικά να φιλοξενήσει ζωή. Ένα άλλο φεγγάρι, που ονομάζεται Τιτάνια, πιστεύεται επίσης ότι έχει έναν υπόγειο ωκεανό.
Αν και η πιθανότητα ζωής σε αυτά τα φεγγάρια εξακολουθεί να είναι καθαρά εικασία, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία της διαστημικής εξερεύνησης έχουν καταστήσει δυνατή τη μελέτη τους με περισσότερες λεπτομέρειες από ποτέ άλλοτε.
Το διαστημικό σκάφος Voyager 2 της NASA, το οποίο πέρασε από τον Ουρανό το 1986, παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τον πλανήτη και τα φεγγάρια του. Και πιο πρόσφατα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble χρησιμοποιήθηκε για τη λεπτομερέστερη μελέτη των φεγγαριών.
Εκτός από τη μελέτη των ίδιων των φεγγαριών, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν επίσης προηγμένα υπολογιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τις συνθήκες σε αυτά τα φεγγάρια και να καθορίσουν αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Τα μοντέλα αυτά λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η παρουσία υγρού νερού και η διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών.
Φυσικά, η αναζήτηση εξωγήινης ζωής βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τα φεγγάρια του Ουρανού και τις δυνατότητές τους να υποστηρίξουν ζωή. Όμως η πιθανότητα να κρύβεται εξωγήινη ζωή στο δικό μας ηλιακό σύστημα είναι μια συναρπαστική προοπτική, η οποία έχει εξάψει τη φαντασία του κοινού εδώ και δεκαετίες.
Πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φόνος 35χρονης: Σοβαρές ενδείξεις ότι διέφυγε στα κατεχόμενα ο 25χρονος, λέει η Αστυνομία
Τραγωδία στη Λεμεσό: «Εσβησε» 12 μηνών κοριτσάκι στο Γενικό Νοσοκομείο
Υπόθεση Περικλέους: Συζητήθηκε το μαρτυρικό υλικό στη Νομική Υπηρεσία και τα επόμενα βήματα
ΔΗΣΥ: «Ανεπίτρεπτες» οι καταγγελίες Παπαχαραλάμπους - «Βλέπει» σκοπιμότητες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις