Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία για τη μόνη υπαρκτή διαφορά, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται κανέναν σενάριο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, το οποίο η Ελλάδα να προτίθεται να στηρίξει.
Ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ANT1, σημείωσε ότι υπάρχει «μία βασική διαφορά με την Τουρκία, γεωπολιτική διαφορά, η οποία αποτέλεσε και την αιτία των τεταμένων σχέσεών μας με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες, και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Γι’ αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά με την Τουρκία, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο και αν τα καταφέρουμε να βρούμε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση», επισήμανε.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανένα άλλο ζήτημα με την Τουρκία, που να αφορά το Αιγαίο, είτε μιλάμε παραδείγματος χάρη για αποστρατικοποίηση νησιών, είτε μιλάμε ακόμα χειρότερα για αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών ή ζητήματα τα οποία πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Αυτά αποκλείεται να συζητηθούν με εμένα Πρωθυπουργό», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βούλησή του να επιδιώξει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία σε θέματα που άπτονται της οικονομικής και περιβαλλοντικής συνεργασίας, καθώς και σε θέματα συνεργασίας στην πολιτική προστασία. Όπως είπε, μέσα από τέτοιου είδους θέματα μπορεί να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός, ωστόσο εκτίμησε ότι «η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, που περιγράφεται με το ευφυολόγημα της “γαλάζιας πατρίδας”, έχει έρθει για να μείνει».
Σχετικά με το ενδεχόμενο κοινής προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε μια επιδιωκόμενη κατάληξη, ωστόσο αυτή τη στιγμή πρόκειται για ένα απομακρυσμένο σενάριο, καθώς οι δυο χώρες δεν συμφωνούν στον προσδιορισμό των προς επίλυση διαφορών.
Τέλος, χαιρετίζοντας τη βελτίωση των σχέσεων που έχει υπάρξει με την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ωστόσο ότι δεν τρέφει αυταπάτες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τραγωδία στη Λεμεσό: «Εσβησε» 12 μηνών κοριτσάκι στο Γενικό Νοσοκομείο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις