Θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή την πρόσληψη ειδικής Συμβούλου/Συνεργάτιδας από τον Υφυπουργό Τουρισμού, Κώστα Κουμή.
Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι, η Σύμβουλος/Συνεργάτιδα είναι 19 ετών και αυτή τη στιγμή είναι φοιτήτρια, ενώ φαίνεται να ήταν και μέλος του εκλογικού επιτελείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Επί του θέματος, μάλιστα, υπήρξε ήδη έντονη παρέμβαση από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «η πρόσληψη ως Συμβούλου προσώπου που είναι 19 ετών και δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου θα είναι πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική», και εισηγείται στον Υφυπουργό Τουρισμού «να μην υλοποιήσει τέτοιο σχεδιασμό και να απεμπλακεί από τέτοια δέσμευση».
«Σε περίπτωση που διενεργηθεί δαπάνη έναντι τέτοιου διορισμού θα υποβάλουμε σχετική καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για εξέταση του ενδεχομένου διάπραξης του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας», προειδοποιεί η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Τα προσόντα και τα καθήκοντα
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, για την πρόσληψη/εργοδότηση ειδικών Συμβούλων/Συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Υφυπουργών, δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, αλλά με πλαίσιο απασχόλησης που ενέκρινε το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, μέλος του οποίου ήταν ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 27 Μαρτίου 2019.
Το ThemaOnline, ανέτρεξε στην επίσημη ιστοσελίδα όπου αναρτώνται οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου -όχι όλες- κι εντόπισε την εν λόγω απόφαση, η οποία αναφέρει: «Το Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει, κατ’ αρχήν, το Πλαίσιο Απασχόλησης για Σύμβουλους/Συνεργάτες που εργοδοτούνται στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας/ Υπουργού/ Υφυπουργού/ του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου/ του Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο επισυνάπτεται στην Πρόταση ως Παράρτημα 1 και να εξουσιοδοτήσει τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου όπως, διαβουλευτεί με τη Νομική Υπηρεσία για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της σχετικής Σύμβασης Απασχόλησης». Πέραν της εν λόγω αναφοράς, δεν έχει δημοσιευθεί οτιδήποτε άλλο επί του προκειμένου.
Παρότι, όμως, δεν είχε δημοσιευθεί οτιδήποτε σχετικό με τους όρους και τα κριτήρια πρόσληψης ειδικών Συμβούλων/Συνεργατών, εντούτοις, σύμφωνα με δημοσιεύματα την πιο πάνω περίοδο, οι όροι εργοδότησης είναι σχεδόν πανομοιότυποι με τους αντίστοιχους όρους που εφαρμόζονται για πρόσληψη κοινοβουλευτικών συνεργατών, για τους οποίους υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον «περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο», «κοινοβουλευτικό κόμμα, βουλευτής ή αντιπρόσωπος δύναται να εργοδοτήσει πρόσωπο ως κοινοβουλευτικό συνεργάτη, νοουμένου ότι αυτό:
(α) Είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους και έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία,
(β) έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας του,
(γ) κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία,
(δ) διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο, πιστοποιητικό του οποίου εκδίδεται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του περί Αστυνομίας Νόμου,
(ε) προκειμένου περί άρρενος, έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές,
(στ) δεν έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία βουλευτή ή αντιπρόσωπο, και -στην προκείμενη περίπτωση δεν έχει εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία Υπουργό-
(ζ) δεν έχει απολυθεί ή δεν έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή οποιαδήποτε υπηρεσία ή οργανισμό δημόσιου δικαίου της Δημοκρατίας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οποιουδήποτε κράτους μέλους λόγω πειθαρχικού παραπτώματος».
Πέραν των πιο πάνω, στο Πλαίσιο Απασχόλησης Συμβούλων/Συνεργατών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει περιληφθεί επιπρόσθετα και πρόνοια, η οποία στην ουσία απαγορεύει την πρόσληψη συνταξιούχων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «πρόσωπο δύναται να εργοδοτηθεί ως Σύμβουλος – Συνεργάτης εφόσον δεν είναι συνταξιούχος, εκτός εάν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά, μετά την υποβολή σχετικής αιτιολογημένης Πρότασης».
Σημειώνεται ότι, οι εν λόγω ρυθμίσεις άρχισαν να εφαρμόζονται για όσες προσλήψεις Συμβούλων/Συνεργατών γίνονταν μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2019 κι όχι για προηγούμενους διορισμούς/προσλήψεις.
Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα των Συμβούλων/Συνεργατών, σύμφωνα με το Πλαίσιο, αυτά αφορούν:
-Την εκτέλεση όλων των καθηκόντων που θα τους ανατίθενται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Υπουργό, Υφυπουργό ή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο,
-Τη διεξαγωγή ερευνών, την ετοιμασία μελετών και σημειωμάτων για θέματα τα οποία θα του ζητηθούν.
-Την εκτέλεση οποιωνδήποτε άλλων συναφών καθηκόντων του ανατεθούν.
Τονίζεται πως, οι προαναφερθείσες υπηρεσίες παρέχονται σε αποκλειστική βάση για το πρόσωπο που τους διορίζει και στη βάση ευλόγων χρονοδιαγραμμάτων.
Επιπρόσθετα, ο Σύμβουλος/Συνεργάτης δεσμεύεται να μην πληροφορεί, γνωστοποιεί, κοινοποιεί, μεταδίδει και / ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαδίδει άμεσα ή έμμεσα οποτεδήποτε προς οποιοδήποτε πρόσωπο -με εξαίρεση πρόσωπο δεόντως εξουσιοδοτημένο από τον εργοδότη του-, οποιαδήποτε πληροφορία και γενικά οτιδήποτε έρχεται σε γνώση του συνεπεία των υπηρεσιών του, δυνάμει της συμφωνίας που έχει υπογράψει, ακόμη και μετά τη λήξη της.
Σημειώνεται, δε, πως ο κάθε σύμβουλος/συνεργάτης, που θεωρείται αυτοεργοδοτούμενος, υπογράφει προσωπικό συμβόλαιο με τον Υπουργό ή τον Υφυπουργό από το οποίον προσλαμβάνεται και καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ΓΕΣΥ.
Πόσα δαπανεί το κράτος για Συμβούλους/Συνεργάτες ΠτΔ και Υπουργών
Αξίζει να σημειωθεί πως, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται να καλύψει τις απαιτούμενες δαπάνες για πρόσληψη των Συνεργατών/Συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Υφυπουργών.
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει στη διάθεσή του μέχρι και 250.000 ευρώ για κάλυψη της αμοιβής των ειδικών συμβούλων – συνεργατών τόσο του ιδίου όσο και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, καθώς και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Την ίδια ώρα, ποσό μέχρι 65.000 ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών, ενώ μέχρι 62.000 ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους οι 5 Υφυπουργοί Έρευνας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας, όπως επίσης και οι Υπουργοί Άμυνας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Ενέργειας, Εργασίας, Εξωτερικών και Παιδείας.
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Υπουργούς και όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει στη διάθεσή του ποσό μέχρι και 142.000 ευρώ για πρόσληψη ειδικών συμβούλων/συνεργατών, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το αντίστοιχο κονδύλι για τον Υπουργό Υγείας δεν θα ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως, όλοι οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, πλην του Υπουργού Οικονομικών, με βάση τον προϋπολογισμό, μπορούν να προσλάβουν από 1 με 2 Συμβούλους/Συνεργάτες, ο κάθε ένας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Πνιγμένη» στον όγκο εργασίας η Ελεγκτική Υπηρεσία – Που οφείλεται και τι ζητεί από τη Βουλή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις