Δεν πάει με τίποτα το μυαλό σας – Τι σημαίνει το WC που βλέπουμε στην πόρτα της τουαλέτας

Δεν πάει με τίποτα το μυαλό σας – Τι σημαίνει το WC που βλέπουμε στην πόρτα της τουαλέτας

Κάθε φορά που θέλουμε να επισκεφτούμε την τουαλέτα ενός μαγαζιού, αναζητούμε την ένδειξη «WC», σε όποια χώρα κι αν βρισκόμαστε.

Πρόκειται για δύο γράμματα που σε όλες τις χώρες σημαίνουν «τουαλέτα», ωστόσο οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν αυτά τα εν λόγω αρχικά.

Στην Ελλάδα, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όχι μόνο όταν αναφερόμαστε στις τουαλέτες των μαγαζιών ή τις δημόσιες τουαλέτες, αλλά και στην τουαλέτα ενός σπιτιού που όμως δε διαθέτει ντουζ ή μπανιέρα.

Μάλιστα, στη χώρα μας προφέρουμε το «WC» ως «βεσέ», μια προφορά γαλλικής προέλευσης, μολονότι τα δύο γράμματα αυτά στην πραγματικότητα είναι τα αρχικά δύο λέξεων στα αγγλικά.

Τι σημαίνουν τα αρχικά «WC» στις τουαλέτες

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του λεξικού του Cambridge, το «WC» είναι συντομογραφία των λέξεων «water» (νερό) και «closet» (ντουλάπα). Θα μεταφράζαμε δηλαδή τον όρο αυτό στα ελληνικά ως ντουλάπα νερού ή υγρή ντουλάπα.

Όπως αναφέρεται στο λεξικό, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει «μια τουαλέτα ή ένα δωμάτιο το οποίο περιλαμβάνει μια τουαλέτα».

Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο δωμάτιο έχει μια τουαλέτα, χωρίς όμως τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός πλήρους μπάνιου, όπως είναι το ντουζ ή η μπανιέρα, αν και συχνά περιλαμβάνει έναν νιπτήρα.

Η ορολογία αυτή έχει τις ρίζες της στους προηγούμενους αιώνες, καθώς παλαιότερα το μπάνιο και η τουαλέτα βρίσκονταν σε διαφορετικά δωμάτια.

Όμως, με τη συγκέντρωση μεγάλων πληθυσμών στα αστικά κέντρα και την επακόλουθη ανάγκη για εξοικονόμηση χώρου, καθώς και την βελτίωση των υδραυλικών μας συστημάτων, η τουαλέτα πλέον δε γινόταν και ούτε χρειαζόταν να βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο από το μπάνιο..

ΠΗΓΗ: In.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Κυπριακό: Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου

Για μετά το Πάσχα τοποθετούνται οι όποιες εξελίξεις σχετικά με τον διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ανέφεραν τη Μεγάλη Παρασκευή στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.