Ομόφωνα απορρίφθηκε χθες (2/5) η προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς για το θέμα της μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Αγλαντζιάς είχε προχωρήσει σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για συνένωση του με τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο αυτή η προσφυγή δεν εξετάστηκε ποτέ από το Ανώτατο Δικαστήριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανώτατο Δικαστήριο: Απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς για την μεταρρύθμιση της ΤΑ - Ασαφής η απόφαση, λέει ο Δήμαρχος
Γιατί απορρίφθηκε η προσφυγή
Μιλώντας στο Themaonline για τον λόγο που απορρίφθηκε η προσφυγή, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η προσφυγή απορρίφθηκε χωρίς να εξεταστεί καν, αφού κρίθηκε εκπρόθεσμη.
«Ο νόμος για την συνένωση των δύο Δήμων έχει ψηφιστεί στην Βουλή στις 3 Απρίλιου 2021. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν του στάληκε για να τον υπογράψει στις 28/3 έκανε αναπομπή του νόμου και δεν τον υπόγραψε. Μετέπειτα τον έστειλε πίσω στην Βουλή γιατί τον έκρινε ως αντισυνταγματικό. Στις 7/4 η Βουλή τον έστειλε πίσω χωρίς καμία τροποποίηση και στις 15/4 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε τον νόμο, ο οποίος είχε δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που ίσχυε μέχρι χθες ήταν ότι για να προχωρήσεις σε προσφυγή για τον οποιοδήποτε νόμο είναι μετά που θα υπογραφτεί και θα τεθεί σε ισχύ, έχεις 30 ημέρες. Εμείς στις 28 ημέρες, δηλαδή στις 13/5, κάναμε προσφυγή κατά του νόμου ωστόσο χθες, όλος παραδόξως, μας είπαν ότι ήταν εκπρόθεσμη», εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου.
Όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, ο Δήμος Αγλαντζιάς ενημερώθηκε με έκπληξη για αυτή την εξέλιξη αφού η προσφυγή έγινε εντός του χρονικού πλαισίου.
«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό γιατί ήταν το τελευταίο όπλο του Δήμου Αγλαντζιάς για να μην γίνει διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας και δεν εξετάστηκε καν. Θεωρούμε ότι για να μην εξεταστεί βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να απορρίψουν την προσφυγή», σημείωσε σε σχόλιο του ο κ. Κωνσταντίνου.
Τα επόμενα βήματα του Δήμου Αγλαντζιάς
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του Δήμου Αγλαντζιάς, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν το τελευταίο νομικό όπλο του Δήμου, σύμφωνα με νομικούς σύμβουλους.
«Θεωρώ ότι το ζήτημα έχει τελειώσει. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει την Πέμπτη, αν εξετάσει κάποιο άλλο ενδεχόμενο θα το δούμε τότε. Αν τώρα προκύψει οποιαδήποτε τροποποίηση στην Βουλή, αυτό θα είναι ευχάριστο», επεσήμανε.
Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε χθες (2/5) ο κ. Κωνσταντίνου, ο Δήμος Αγλαντζιάς θα συνεχίσει κανονικά τις διεργασίες ώστε να μετατραπεί σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας.
«Αυτό τον ένα χρόνο που απομένει θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να κρατήσουμε τον Δήμο Αγλαντζιάς όπως τον έχουμε αφήσει, δηλαδή πρότυπο, σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο», είπε.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η μεταρρύθμιση να είναι αυτό που τους έχουν υποσχεθεί και να διαψεύσει τον Δήμο Αγλαντζιάς.
Η θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινές (2/5) δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, είπε ότι το ζήτημα του εκπρόθεσμου τους απασχόλησε κατά προτεραιότητα, δεδομένης της καθαριστικής σημασίας του για την έκβαση της υπό κρίση περίπτωσης και του γεγονότος ότι άπτεται και της δικαιοδοσίας του παρόντος Δικαστηρίου να επιληφθεί της προσφυγής και της δημόσιας τάξης γενικότερα.
Όπως πρόσθεσε «η προθεσμία -όπως και στην περίπτωση του Άρθρου 146,3 του Συντάγματος σε σχέση με διοικητικές προσφυγές- τίθεται αυστηρά ως ζήτημα δημόσιας τάξης», για να σημειώσει πως «δεν είναι διαδικαστικό ή τυπικό, αλλά ουσιαστικό και ιδιαίτερης συνταγματικής διάστασης».
«Εν προκειμένω, μάλιστα, εφόσον εγείρονται κατ’ εξοχής ζητήματα πολιτειακής τάξης, είναι πρόδηλη η σημασία της έγκαιρης επίλυσης τους, όπως προκύπτει και από τη συντομότερη προθεσμία που προβλέπεται στο Άρθρο 139, καθότι η σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσιών μεταξύ Αρχών και Οργάνων της Δημοκρατίας, δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να αναμένει επ’ αόριστόν για να εγερθεί. Αντίθετα, θα πρέπει να εγείρεται και να αποφασίζεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, το συντομότερο δυνατού, εξ ου και η προθεσμία των 30 ημερών για καταχώρηση προσφυγής», συμπλήρωσε.
Προβαίνοντας σε ανάλυση του σκεπτικού του Δικαστηρίου, σε σχέση με το χρονικό σημείο από το οποίο αρχίζουν να μετρούν οι 30 ημέρες, ανέφερε πως «καθοριστικό χρονικό σημείο έναρξης της προθεσμίας των τριάντα ημερών, είναι κατά συνταγματική επιταγή, η ημέρα κατά την οποία προκύπτει αποκρυστάλλωση της αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητας».
«Εν προκειμένω», σημείωσε, «η εξέλιξη κρίσιμων γεγονότων συνιστά κοινό έδαφος».
Το Ανώτατο στην απόφασή του αναφέρει ότι «η Βουλή τελούσε υπό αμφισβήτηση, καθ’ όλη τη διάρκεια που ο Νόμος συζητείτο», συμπληρώνοντας ότι «ο Δήμος Αγλαντζιάς με πλήρη γνώση όλων των κρίσιμων στοιχείων, αμφισβήτησε ευθέως από τις 31 Μαρτίου 2022 για τους ίδιους λόγους που τέθηκαν ενώπιον μας την εξουσία ή αρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει στη ψήφιση του Νόμου».
Σύμφωνα με το Ανώτατο «υπό τις συνθήκες, η μεταγενέστερη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως η δημοσίευση του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα, είναι άνευ σημασίας για σκοπούς της Συνταγματικής επιταγής του Άρθρου 139.4, προς άσκηση δηλαδή προσφυγής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών».
«Θα ήταν διαφορετική η προσέγγιση αν εξουδετέρωνε την ως άνω συνταγματική επιταγή και θα έπληττε τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετεί», αναφέρει η απόφαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσεκτικά βήματα από Αννίτα, δεν αγγίζει «αποστάτες»
Γνώριζαν από το 2019 για τους κινδύνους από τους σέρβερ στο υπόγειο!
Τζόκερ: Κύπριος τυχερός γέμισε το πορτοφόλι του - Δείτε το ποσό που κέρδισε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις