ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατο Δικαστήριο: Απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς για την μεταρρύθμιση της ΤΑ - Ασαφής η απόφαση, λέει ο Δήμαρχος

Ανώτατο Δικαστήριο: Απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς για την μεταρρύθμιση της ΤΑ - Ασαφής η απόφαση, λέει ο Δήμαρχος

Απορρίφθηκε την Τρίτη ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστήριο η προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς, ο οποίος στράφηκε κατά της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, για συνένωσή του με τον Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, αφού σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε, αυτή κατατέθηκε εκπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς, από την αρχή είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να μετατραπεί σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας, ενώ προσέφυγε στο Ανώτατο επικαλούμενος παραβίαση του Άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Χάρτας, που προνοεί ότι η αλλαγή συνόρων δήμων και κοινοτήτων γίνεται ύστερα από δημόσια διαβούλευση ή δημοψηφίσματα και σύγκρουση νομοθετικής με την εκτελεστική εξουσία, με αρμόδιο τον Υπουργό Εσωτερικών να αποφασίζει αν θα μειώσει ή θα αυξήσει τα όρια δήμων και των κοινοτήτων.

Ωστόσο, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η προσφυγή ήταν εκπρόθεσμη και δεν ήταν δυνατόν να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να αποφασίσει  σε σχέση με το επίδικο θέμα.

Το σκεπτικό της απόφασης

Διαβάζοντας την απόφαση, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, είπε ότι το ζήτημα του εκπρόθεσμου τους απασχόλησε κατά προτεραιότητα, δεδομένης της καθαριστικής σημασίας του για την έκβαση της υπό κρίση περίπτωσης και του γεγονότος ότι άπτεται και της δικαιοδοσίας του παρόντος Δικαστηρίου να επιληφθεί της προσφυγής και της δημόσιας τάξης γενικότερα.

Όπως πρόσθεσε «η προθεσμία -όπως και στην περίπτωση του Άρθρου 146,3 του Συντάγματος σε σχέση με διοικητικές προσφυγές- τίθεται αυστηρά ως ζήτημα δημόσιας τάξης», για να σημειώσει πως «δεν είναι διαδικαστικό ή τυπικό, αλλά ουσιαστικό και ιδιαίτερης συνταγματικής διάστασης».

«Εν προκειμένω, μάλιστα, εφόσον εγείρονται κατ΄ εξοχής ζητήματα πολιτειακής τάξης, είναι πρόδηλη η σημασία της έγκαιρης επίλυσης τους, όπως προκύπτει και από τη συντομότερη προθεσμία που προβλέπεται στο Άρθρο 139, καθότι η σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσιών μεταξύ Αρχών και Οργάνων της Δημοκρατίας, δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να αναμένει επ’ αόριστόν για να εγερθεί. Αντίθετα, θα πρέπει να εγείρεται και να αποφασίζεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, το συντομότερο δυνατού, εξ ου και η προθεσμία των 30 ημερών για καταχώρηση προσφυγής», συμπλήρωσε.

Προβαίνοντας σε ανάλυση του σκεπτικού του Δικαστηρίου, σε σχέση με το χρονικό σημείο από το οποίο αρχίζουν να μετρούν οι 30 ημέρες, ανέφερε πως «καθοριστικό χρονικό σημείο έναρξης της προθεσμίας των τριάντα ημερών, είναι κατά συνταγματική επιταγή, η ημέρα κατά την οποία προκύπτει αποκρυστάλλωση της αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητας».

«Εν προκειμένω», σημείωσε, «η εξέλιξη κρίσιμων γεγονότων συνιστά κοινό έδαφος».

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εξήγησε περαιτέρω πως ο προσβαλλόμενος Νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 3 Μαρτίου του 2022 και αποστάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έκδοσή του στις 28 Μαρτίου του 2022, με τον Πρόεδρο να τον αναπέμπει για επανεξέταση από τη Βουλή.

Εξάλλου, σημείωσε ότι η Βουλή στις 7 Απριλίου του 2022, αφού επανεξέτασε τον Νόμο, αποφάσισε να εμμείνει στην προηγούμενη απόφαση της ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον υπέγραψε.

«Όπως ήδη λέχθηκε», αναφέρει η απόφαση, «ακολούθησε η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα στις 15 Απριλίου του 2022. Εν τω μεταξύ, από τις 31 Μαρτίου του 2022 ο Δήμος Αγλαντζιάς με επιστολή προς τη Βουλή εξέφραζε αντίθεση προς τη ψήφιση του Νόμου, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το Ανώτατο στην απόφασή του αναφέρει ότι «η Βουλή τελούσε υπό αμφισβήτηση, καθ’ όλη τη διάρκεια που ο Νόμος συζητείτο», συμπληρώνοντας ότι «ο Δήμος Αγλαντζιάς με πλήρη γνώση όλων των κρίσιμων στοιχείων, αμφισβήτησε ευθέως από τις 31 Μαρτίου 2022 για τους ίδιους λόγους που τέθηκαν ενώπιον μας την εξουσία ή αρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει στη ψήφιση του Νόμου».

Σύμφωνα με το Ανώτατο «υπό τις συνθήκες, η μεταγενέστερη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως η δημοσίευση του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα, είναι άνευ σημασίας για σκοπούς της Συνταγματικής επιταγής του Άρθρου 139.4, προς άσκηση δηλαδή προσφυγής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών».

«Θα ήταν διαφορετική η προσέγγιση αν εξουδετέρωνε την ως άνω συνταγματική επιταγή και θα έπληττε τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετεί», αναφέρει η απόφαση.

Ασαφής η απόφαση, λέει ο Δήμαρχος  Αγλαντζιάς

Σε δηλώσεις του, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, εξέφρασε την απογοήτευση τόσο του ίδιου, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών για τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Η προσφυγή μας δεν έχει εξεταστεί καν όπως ακούσατε. Θεωρεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι έπρεπε να κάνουμε την προσφυγή μας πιο γρήγορα, μετά τη ψήφιση του Νόμου στη Βουλή και όχι μετά την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι είναι μία ασάφεια», είπε.

Κληθείς να αναφέρει ποια είναι τα επόμενα βήματα του Δήμου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως «ο Δήμος Αγλαντζιάς θα συνεχίσει κανονικά τις διεργασίες, ώστε να μετατραπεί σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας».

«Αυτό τον ένα χρόνο που απομένει θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να κρατήσουμε τον Δήμο Αγλαντζιάς όπως τον έχουμε αφήσει, δηλαδή πρότυπο, σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα η μεταρρύθμιση να είναι αυτό που τους έχουν υποσχεθεί και να διαψεύσει τον Δήμο Αγλαντζιάς. Είπε ακόμη ότι «έγινε μία μεταρρύθμιση πίσω από κλειστές πόρτες, με προσωπικές ατζέντες και πολιτικά συμφέροντα».

Σε ερώτηση αν ενδεχομένως ο Δήμος θα κάνει περαιτέρω νομικές ενέργειες, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως «ο Δήμος Αγλαντζιάς δεν έχει επόμενα νομικά βήματα».

«Θεωρώ», σημείωσε, «ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση. Ο Δήμος Αγλαντζιάς δεν την σταμάτησε αυτόν τον ένα χρόνο. Λαμβάνουμε κανονικά μέρος στις προεργασίες που γίνονται. Δεν έχουμε άλλο όπλο. Εξαντλήσαμε την κάθε πιθανότητα που είχαμε. Και συνεχίζουμε ως διαμέρισμα της Λευκωσίας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top