Δίπλα στους ανθρώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας στέκεται η Ελληνική Τράπεζα στηρίζοντας το Marine Money Cyprus Forum, το οποίο διοργανώθηκε για 5η συνεχή χρονιά.
Στο συνέδριο ακούστηκαν αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της παγκόσμιας και της κυπριακής ναυτιλίας, σε μια περίοδο αβεβαιότητας για την οικονομία σε διεθνές επίπεδο, ενώ συζητήθηκαν οι προκλήσεις, τα ρίσκα αλλά και οι ευκαιρίες του κλάδου.
Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Oliver Gatzke, ανέφερε ότι εδώ και δεκαετίες η Ελληνική Τράπεζα τοποθετεί τη ναυτιλία ανάμεσα στις προτεραιότητές της στηρίζοντας εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου και αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο της για την οικονομία του τόπου. Με ένα ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η Τράπεζα μπορεί και καλύπτει τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. Πέραν από το εξειδικευμένο Κέντρο Ναυτιλίας στη Λεμεσό, τα τελευταία έξι χρόνια λειτουργεί τη Μονάδα Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων, η οποία διαχειρίζεται ένα εξαιρετικό δανειακό χαρτοφυλάκιο.
Όπως τόνισε, ο κλάδος της ναυτιλίας αλλάζει διαρκώς, με μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις να είναι η ανάγκη αντιμετώπισης θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG). «Η βιομηχανία δέχεται έντονη πίεση για να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, να υιοθετήσει βιώσιμες πρακτικές και να βελτιώσει την ευημερία των εμπλεκόμενων μερών. Ταυτόχρονα, οφείλει να τηρεί υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και να συμμορφώνεται με περίπλοκους κανονισμούς. Ως τράπεζα, δεσμευόμαστε στην υποστήριξη των πελατών μας στις προσπάθειές τους να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές. Πιστεύουμε ότι τα κριτήρια ESG είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροχρόνια επιτυχία και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Είμαστε σίγουροι ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση, καθώς υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις και είναι συνηθισμένη στις προκλήσεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος Ναυτιλίας της Ελληνικής Τράπεζας, Δημήτρης Τζαβάρας, συμμετέχοντας σε πάνελ συζήτησης έδωσε τις δικές του εισηγήσεις για τις χρηματοδοτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι Κύπριοι ιδιοκτήτες και επενδυτές.
Εξάλλου, ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Βραχίμης ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει τη σταδιακή της ανάκαμψη μετά τις ισχυρές αρνητικές επιδράσεις που προκάλεσε η υγειονομική πανδημία και η διένεξη Ρωσίας/Ουκρανίας. «Η ανάκαμψη αυτή διαφέρει μεταξύ των κύριων οικονομιών. Οι Ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να ανακάμψουν μετά την πάροδο του αρνητικού οικονομικού κλίματος κατά το χειμώνα και η Αμερικάνικη οικονομία θα εισέλθει σε μικρή ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους ανακάμπτοντας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα υποχωρούν σταδιακά και οι αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά και στην αγορά τροφίμων μειώνονται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών στο παγκόσμιο εμπόριο, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2023 σε σχέση το 2022 υποβοηθώντας την περαιτέρω ανάκαμψη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις