ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεύτερο αεροσκάφος με Βρετανούς από το Σουδάν έφτασε στη Λάρνακα

Δεύτερο αεροσκάφος με Βρετανούς από το Σουδάν έφτασε στη Λάρνακα

Το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε Βρετανούς υπηκόους από το Σουδάν προσγειώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο αριθμός των διασωθέντων πολιτών δεν διευκρινίστηκε άμεσα από τις βρετανικές αρχές, αλλά η πληροφόρηση από την Τρίτη ανέφερε ότι συνολικά τρεις πτήσεις έως τα ξημερώματα θα μετέφεραν συνολικά στην Κύπρο περίπου 260 ανθρώπους. Η προσγείωση της τρίτης πτήσης δεν είχε ανακοινωθεί έως νωρίς το πρωί από τη βρετανική πλευρά.

Η πρώτη πτήση που προσγειώθηκε την Τρίτη στο κυπριακό αεροδρόμιο μετέφερε 39 διασωθέντες, σύμφωνα με το BBC, μεταξύ των οποίων βρέφη και ηλικιωμένοι, κατηγορίες πολιτών στις οποίες δόθηκε προτεραιότητα.

Στόχος των Βρετανών είναι να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς η επιλογή να ταξιδέψουν στη Βρετανία εντός 48 ωρών.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν πολλές ακόμα πτήσεις όσο κρατά η εκεχειρία στην αφρικανική χώρα, με 2.000 κατόχους βρετανικού διαβατηρίου να έχουν ενημερώσει το Foreign Office ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι βρετανικές πτήσεις εκκένωσης πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο Wadi Saeedna βορείως της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Μέχρι την Τρίτη ο έλεγχος και η ασφάλεια του αεροδρομίου ήταν καθήκον των Γερμανών στρατιωτών, οι οποίοι ωστόσο αποχωρούν σήμερα καθώς έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη γερμανική επιχείρηση εκκένωσης.

Το καθήκον αυτό αναλαμβάνουν πλέον οι Βρετανοί στρατιώτες, όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Επί τόπου βρίσκονται περίπου 120 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και ομάδες από το Foreign Office και το Υπουργείο Εσωτερικών για τον έλεγχο εγγράφων.

Πάντως η βρετανική Κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται κριτική για την αργή διαδικασία σε σύγκριση με άλλες χώρες και για την οδηγία προς τους Βρετανούς πολίτες να μεταβούν με δικά τους μέσα στο αεροδρόμιο, εν μέσω αβεβαιότητας για την τήρηση της εκεχειρίας αλλά και έλλειψης καυσίμων κίνησης.

Η Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν υπερασπίστηκε το πρωί τη βρετανική επιχείρηση λέγοντας ότι προσαρμόζεται στις επικίνδυνες συνθήκες στο σουδανικό έδαφος. Επανέλαβε δε ότι η Βρετανία έχει πολύ περισσότερους υπηκόους στο Σουδάν από τις υπόλοιπες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Νέα αναβολή πήραν οι μοναχοί Νεκτάριος και Πορφύριος - Πότε ορίστηκε η νέα ημερομηνία

• Υπόθεση Ποταμιάς: «Κλειδί» ο 39χρονος από το Καμερούν - Άρχισε να «κελαηδάει» στις Αρχές – Αλλάζει τους ισχυρισμούς του – Βίντεο

• Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για ηλεκτρονικές ταυτότητες σε Κύπριους - Το έξυπνο κίνητρο της Κυβέρνηση για τις πρώτες 100.000

• Μιχάλης Σοφοκλέους: Αποκάλυψε on air φωτογραφία όταν έπαιζε ποδόσφαιρο - «Ήμουν ένα πουλί των Κυπριακών γηπέδων» - Βίντεο

• Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη



Τα 9 οδοφράγματα για διελεύσεις στην Κύπρο, το χρονικό της διάνοιξης και στοιχεία της εποχής

Τα 9 οδοφράγματα για διελεύσεις στην Κύπρο, το χρονικό της διάνοιξης και στοιχεία της εποχής

Εννέα είναι τα οδοφράγματα που λειτουργούν μέχρι σήμερα για διελεύσεις μεταξύ των ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου. Με αφορμή τη συζήτηση για άνοιγμα νέων διόδων και τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην νεκρή ζώνη, το ΚΥΠΕ παρουσιάζει μια χρονική αναδρομή της διάνοιξης των οδοφραγμάτων με στοιχεία και αριθμητικές κυρίως αναφορές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top