Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί συχνό φαινόμενο η κατάρρευση ή πτώση τμημάτων από κτίρια κυρίως λόγω της εγκατάλειψης είτε της γήρανσης των υλικών κατασκευής αλλά και της έλλειψης ουσιαστικής συντήρησης από τους ιδιοκτήτες.
Υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως «ωρολογιακή βόμβα». Πρόσφατα υπήρξε δραστική παρέμβαση του Κράτους με την παρουσίαση του νέου Σχεδίου Χορηγιών «κτίΖΩ» για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων, μετά τον έλεγχο τους ότι κρίνονται ακατάλληλες.
Πέρα όμως από τις πιο πάνω οικοδομές, στη Κύπρο υπάρχουν αρκετά παλαιά κτίρια, τα οποία χρήζουν άμεσης συντήρησης ή ακόμα και κατεδάφισης.
Το πρόσφατο περιστατικό με πτώση τμήματος μπαλκονιού σε πολυκατοικία σε κεντρική λεωφόρο της Λάρνακας, αποτελεί απόδειξη για την ανάγκη που υπάρχει για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την ταχύτατη επιβολή στον ιδιοκτήτη της ανάληψης των υποχρεώσεών του, σε σχέση με την συντήρηση της περιουσίας του.
Αυτό καθιστά αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό νομοθεσίας για τα παλαιά κτίρια και γενικότερα την συντήρηση των κτιρίων.
Κτίρια πριν το 1987
Ένας σημαντικός αριθμός των κτιρίων στην Κύπρο έχει ανεγερθεί πριν την εφαρμογή του κυπριακού σεισμικού κώδικα και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επίβλεψης. Οποιοδήποτε κτίριο κτίστηκε στην Κύπρο πριν το 1987, κτίστηκε νόμιμα χωρίς αντισεισμικό κώδικα.
Από το 1987 τέθηκε σε εφαρμογή ο αντισεισμικός κώδικας, επομένως όλες οι οικοδομές που κτίστηκαν μετά το ’87 έχουν αντισεισμική επάρκεια. Το 1999 ψηφίστηκε η υποχρεωτική επίβλεψη κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης, πράγμα το οποίο δεν ήταν υποχρεωτικό μεταξύ ’87-’99.
Τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη της δημιουργίας κουλτούρας για συντήρηση των οικοδομών , έχει αυξήσεις τις επικίνδυνες οικοδομές με αποτέλεσμα την όλο και πιο συχνή και απροειδοποίητη κατάρρευση τμημάτων τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο περιουσίες όσο και ανθρώπινες ζωές.
Τι ισχύει με την συντήρηση των κτιρίων, ποιοι φέρουν ευθύνη και κάθε πόσο πρέπει να συντηρούνται
Ο Βασίλης Αρτεμίου, Διευθύνων Σύμβουλος Seven Property Group , μιλώντας στο ThemaOnline, αναφέρει « Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δεν υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη "για το ότι πρέπει να ελέγχεται κάποιο κτίριο". Η ευθύνη συντήρησης ενός κτιρίου είναι στην διαχειριστική επιτροπή. Ωστόσο είναι στην διακριτική ευχέρεια της Διαχειριστικής επιτροπής ούτως ώστε να αποφασίσει κατά πόσο θέλει να συντηρήσει ένα κτίριο η όχι».
Έλεγχοι συντήρησης και εμπόδια
Όπως εξηγεί ο κ.Αρτεμίου «Ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και το οποίο βλέπουμε πάρα πολλές φορές να ισχύει, είναι ότι λόγω του κόστους οι Διαχειριστικές Επιτροπές δεν αποφασίζουν να συντηρήσουν κτίρια . Επίσης δεν γίνεται κάποιος έλεγχος και έτσι μένουν τα κτίρια ασυντήρητα »
«Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υφιστάμενη νομοθεσία λέει ότι «αν κάποιος από τους ιδιοκτήτες δεν συμφωνεί να βάλει λεφτά» , έτσι ώστε να γίνει η συντήρηση του κτιρίου, υπάρχει μια συγκεκριμένη η διαδικασία η οποία ισχύει σήμερα. Αυτή είναι ότι: Η διαχειριστική επιτροπή και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες πρέπει να βάλουν το μερίδιο του ιδιοκτήτη ο οποίος δεν πληρώνει . Για παράδειγμα αν η συντήρηση είναι 10.000 ευρώ και είναι 10 διαμερίσματα , η αναλογία είναι 1000 στο καθένα. Εάν ένας δεν δέχεται να βάλει χρήματα, τότε οι υπόλοιποι πρέπει να βάλουν τα 1000ευρώ αυτού που δεν τα πληρώνει, να προχωρήσουν στην συντήρηση του κτιρίου και αφού κάνουν την συντήρηση, τότε δικαιούνται να κινήσουν αγωγή και να αξιώσουν με την αγωγή το ποσό που έπρεπε να βάλει ο άλλος. Αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος αγωγής, δικηγόρου και πάρα πολύ χρόνο. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος ο οποίος αποτρέπει τις διαχειριστικές επιτροπές και ιδιοκτήτες από το να συντηρούν τα κτίρια».
Η λύση στο πρόβλημα και η νέα Νομοθεσία
Ένα ερώτημα που προβληματίζει είναι αν μπορεί να επιλυθεί το πιο πάνω πρόβλημα και αν υπάρχει κάποια σχετική πρόνοια στη νέα νομοθεσία.
Όπως ο προσθέτει ο κ.Αρτεμίου: «Με βάση τη νέα νομοθεσία (νομοσχέδιο) το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή, όλα πλέον τα κτίρια πρέπει να έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας , το οποίο πρέπει να εκδίδεται από πολιτικό μηχανικό ή εμπειρογνώμονα. Όλα τα κτίρια πρέπει να περάσουν από αυτή τη διαδικασία.
Την πρώτη φορά είναι κάθε 10 χρόνια και μετά είναι κάθε 15 χρόνια, αν και κατά την άποψη μου θα έπρεπε να γίνεται πιο σύντομα. Αν κάποια άτομα ή διαχειριστικές επιτροπές δεν δέχονται ή δεν συμμορφώνονται θα μπορεί αυτεπάγγελτα η Αρχή η οποία θα ζητά το πιστοποιητικό , να προχωρά στην επιδιόρθωση και να ανακτά το ποσό είτε με αγωγή είτε με τύπο φορολόγησης προς τους ιδιοκτήτες. Αυτό είναι ένα καλό στοιχείο το οποίο υπάρχει στην καινούργια νομοθεσία» .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εξελίξεις για ΑΤΑ - Την Παρασκευή η συμβιβαστική πρόταση από τον Υπουργό Εργασίας
Μοτοσικλέτα χτύπησε σκύλο στη Λεμεσό και απεβίωσε - Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ο 29χρονος οδηγός
Eπέστρεψαν στην Κύπρο άλλα 10 άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις