ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επ. Προσφύγων: Νοσηλευτές στερούνται στεγαστικής βοήθειας λόγω αύξησης εισοδημάτων

Επ. Προσφύγων: Νοσηλευτές στερούνται στεγαστικής βοήθειας λόγω αύξησης εισοδημάτων

Ο αποκλεισμός εκτοπισμένων νοσηλευτών από το δικαίωμα σε οικονομική βοήθεια για απόκτηση κατοικίας, λόγω αύξησης εισοδημάτων από υποχρεωτικές υπερωρίες κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, απασχόλησε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί κατ’ εξαίρεση από τον Υπουργό Εσωτερικών, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, και ζήτησε να ενημερωθεί για τις κινήσεις προς διευθέτησή του εντός 15 ημερών.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, οι επηρεαζόμενοι είναι περίπου 15-20 άτομα, ενώ καλεσμένη στην Επιτροπή βρέθηκε μία εκ των νοσηλευτών της οποίας η αίτηση για στεγαστική βοήθεια από την Υπηρεσία Μέριμνας έχει απορριφθεί. Η ίδια ανέφερε ότι, αν και ήταν νοσηλεύτρια στον μαιευτικό θάλαμο, επιτάχθηκε να εργαστεί στον θάλαμο COVID του Νοσοκομείου Αμμοχώστου κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα. Σημείωσε, δε, ότι δεν υπήρχε επιλογή άρνησης στην επίταξη από οποιονδήποτε νοσηλευτή.

Εξήγησε, ακόμα, ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών και της υποστελέχωσης, που είχε γίνει πιο εμφανής με τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου της πανδημίας, κλήθηκε να δουλέψει υπερωρίες που έφθασαν συνολικά τις 412 ώρες. Κατά συνέπεια, για το έτος 2020, όταν υπέβαλε αίτηση ως εκτοπισμένη για παροχή οικονομικής βοήθειας για απόκτηση κατοικίας, αυτή απορρίφθηκε, καθώς τα εισοδήματά της ήταν περίπου κατά 6.000 ευρώ περισσότερα, από τις 20.000 του βασικού μισθού, λόγω των υπερωριών. Η ίδια εξέφρασε τη απογοήτευσή της, λέγοντας πως, ενώ η έσπευσε να συνδράμει στην προσπάθεια του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ένιωσε μετά να τιμωρείται για αυτό.

Με παρέμβασή του ο αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Καμπούρης, ανέφερε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία στις ανάγκες, είχαν γίνει πολλές επιτάξεις προσωπικού. Πρόσθεσε ότι αρκετοί νοσηλευτές έχουν δουλέψει έως και τριπλάσιες ώρες από εκείνες που δούλευαν κανονικά και δικαίως πληρώθηκαν για τις υπερωρίες αυτές.

Ο Αν. Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών, Γιώργος Ματθαιόπουλος, εξήγησε ότι αν κάποιος εκτοπισμένος αιτηθεί οικονομική βοήθεια για απόκτηση κατοικίας και συμβεί να λαμβάνει ευκαιριακά μίας υπερωριακή αμοιβή, αυτή δεν υπολογίζεται από την Υπηρεσία Μέριμνας κατά την εξέταση της αίτησης, υπολογίζεται, όμως, αν αυτή είναι συνεχόμενη. Σημείωσε ότι για τις περιπτώσεις εργαζομένων που εργάστηκαν σε υπερωρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να εξεταστούν εξατομικευμένα και κατ’ εξαίρεση από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι, ενώ κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας «τους χειροκροτούσαμε και λέγαμε πόσο σπουδαίοι είναι οι νοσηλευτές που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, επειδή έλαβαν υπερωρίες και ξεπέρασαν το όριο που προβλέπεται από την Υπηρεσία Μέριμνας, δεν τους επιτρέπεται να λάβουν τη χορηγία για ανέγερση νέας κατοικίας». Σημείωσε ότι ζητήθηκε να μεταφερθεί από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών στον Υπουργό ότι για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να δοθεί εξαίρεση, καθώς δούλεψαν για να εξυπηρετήσουν το κοινό καλό και δεν είχαν επιλογή.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι «για ακόμα μία φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με μία ψυχρή, μη ευέλικτη δημόσια υπηρεσία, που εφαρμόζει το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, έτσι ώστε να αποδίδει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά τα δικά της δεδομένα».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, με πρωτοβουλία του οποίου τέθηκε το θέμα στην Επιτροπή, το οποίο συνυπέγραψαν όλοι οι Βουλευτές, παρουσιάζοντας το θέμα στη συνεδρίαση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας πως με τη στάση αυτή της υπηρεσίας, μετρήθηκε η ευαισθησία του κράτους απέναντι σε ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν θετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξέφρασε, δε, τη λύπη του ότι για το γεγονός ότι, δεν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση ο Υπουργός Εσωτερικών και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Μέριμνας. «Αν δε λυθεί το θέμα εντός ολίγων ημερών, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, για να μην υπολογίζονται οι περίοδοι της πανδημίας 2020, 2021 και 2022, για σκοπούς υπολογισμού των εισοδηματικών κριτηρίων», κατέληξε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια στους εκτοπισμένους για την λήψη βοήθειας για απόκτηση κατοικίας, είναι σαν να λέει το κράτος ότι θα πρέπει να είναι "επαίτες" για να λάβουν στήριξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top