Στοίχημα και ύψιστη προτεραιότητα, αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη η «ανάγκη διαφύλαξης του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σε Κύπριους επιχειρηματίες».
Ανέφερε εξάλλου ότι μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν είναι η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως, ώστε οι κυπριακές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν εναλλακτική χρηματοδότηση και ευκαιρίες αξιοποίησης σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων.
Μιλώντας από το βήμα της 62ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι λαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή, όλες τις απαραίτητες ενέργειες ως Κυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με τους εποπτικούς φορείς αλλά και τις αμερικανικές και βρετανικές Αρχές, για πλήρη διαφύλαξη του ονόματος της χώρας μας».
«Πρέπει όλοι μας να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και να το δούμε ως ευκαιρία για να μην υπάρχει η όποια σκιά ή αμφιβολία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης».
Είπε ακόμη ότι «η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μη σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα της».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η ΕΕ μπορεί να προσφέρει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε όλους όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, εκείνα τα κίνητρα και οφέλη, οδηγώντας έτσι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων».
Ανέφερε ότι «σημαντική παράμετρος για την ανάπτυξη της χώρας μας και υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας είναι η επίλυση του Κυπριακού, η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου» και πρόσθεσε πως από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του εργάζεται «προς την κατεύθυνση ενός ενεργότερου ρόλου από πλευράς της ΕΕ».
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις θέσεις της άλλης πλευράς, αλλά για μιας σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων να είναι η λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου και παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, κινούμαστε στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα «αμέσως μετά τις εκλογές της Τουρκίας να υπάρξουν τέτοιου είδους εξελίξεις, δεδομένα που να μας επιτρέψουν να επαναρχίσει ο διάλογος από κει που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, έτσι ώστε να πετύχουμε μια λύση που θα επανενώνει στην πράξη τον λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία στη χώρα μας».
Στην ομιλία του στην ΓΣ της ΟΕΒ, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, Υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και πρέσβεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ως νέα διακυβέρνηση του τόπου προσβλέπει στη συμβολή και συνεργασία των επιχειρήσεων «στην προσπάθειά μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας».
«Ήμουν και παραμένω θερμός υπέρμαχος, θιασώτης της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, όταν ακούγονται πολλές απόψεις ελεύθερα και όταν αξιοποιείται όλη η διαθέσιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, δημιουργούνται συνέργειες που οδηγούν στα καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις ολοένα επιταχυνόμενες εξελίξεις στον τομέα της διπλής μετάβασης, ψηφιακής και πράσινης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλιδης είπε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τόσο το Κράτος όσο και οι κυπριακές επιχειρήσεις θα μετασχηματιστούν και θα ανταποκριθούν με επιτυχία στα νέα αυτά δεδομένα».
«Το πρόγραμμα διακυβέρνησής μας, το συμβόλαιό μας με τον κυπριακό λαό, το οποίο σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε πιστά, μέσα από νέες μεθόδους συντονισμού και παρακολούθησης της υλοποίησης του, στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, στη βάση ενός ευρύτερου οράματος για ένα νέο και σύγχρονο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «στοχεύουμε και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων, την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης και την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά του τόπου μας που αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις».
Ανέφερε ότι το νέο όραμα για την οικονομία και την κοινωνία, θα το υλοποιήσουμε μέσα από τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου "Όραμα 2035" και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας με τη μετάβαση υφιστάμενων τομέων σε πιο δυναμικές μορφές ανάπτυξης και την προώθηση νέων παραγωγικών τομέων, όπως της τεχνολογίας, της έρευνας οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας».
«Θα εργαστούμε για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως της Δημόσιας Υπηρεσίας, της δικαιοσύνης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μια από τις σημαντικές επίσης μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε είναι η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως, ώστε οι κυπριακές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν, όπως και οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, εναλλακτική χρηματοδότηση και ευκαιρίες αξιοποίησης σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης εύρωστων ή/και νεοφυών, υψηλής ανάπτυξης επιχειρήσεων, με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως ο οποίος θα παραχωρεί κεφάλαια αρχικής ώθησης, κρατικές εγγυήσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «επείγει να περάσουμε στην πράξη, ώστε ο νομικός κόσμος, αλλά πρωτίστως ο πολίτης και οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν σταδιακά την ουσιαστική αλλαγή, ειδικότερα στον χρόνο εκδίκασης νέων υποθέσεων» και πρόσθεσε πως αυτό είναι ένα εθνικό στοίχημα.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ενός πλήρους ψηφιακού κράτους και στην αλλαγή κουλτούρας στον δημόσιο τομέα αλλά και στον εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, στόχος είναι η ευθυγράμμιση των φορολογικών μας πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στο πλαίσιο και της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε τόσο στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας, προσελκύοντας ξένες εταιρείες και προωθώντας τη διασύνδεσή με ξένα οικοσυστήματα και αξιοποιώντας τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας όσο και στην παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων, μέσω καλά σχεδιασμένων προγραμμάτων, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Ανέφερε επίσης ότι θα διαφυλαχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και θα βελτιωθεί η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη με ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, που «είναι απαραίτητη παράμετρος για μια υγιή και ισχυρή οικονομία που θα επιτρέπει, ανάμεσα σε άλλα, μια ουσιαστική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική για τους ευάλωτους συμπατριώτες μας που χρήζουν βοήθειας».
Σε σχέση με τα αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι στόχος «είναι η παροχή στοχευμένης οικονομικής στήριξης στις ευάλωτες ομάδες, τηρώντας, όμως, δημοσιονομική πειθαρχία, προσθέτοντας ότι «μόλις πρόσφατα αποφασίσαμε την παράταση συγκεκριμένων οριζόντιων μέτρων», όπως η επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η επιβολή μειωμένων συντελεστών φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης.
Αναφερόμενος στην ΟΕΒ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Ομοσπονδία «διαχρονικά, ως ο κύριος εκπρόσωπος των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, αποτελεί ένα αξιόπιστο και πολύτιμο εταίρο για την Κυβέρνηση».
«Μια ομοσπονδία η οποία συμβάλλει τόσο στην οικονομική πρόοδο, αλλά και πολύ περισσότερο – και έχουμε λάβει τις θέσεις σας από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας - και στην προώθηση καινοτόμων προτάσεων που αφορούν την επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε.
Στην δική του ομιλία, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου τόνισε πως η κυριότερη πρόκληση είναι οι επιχειρήσεις που «είναι εξ ορισμού ευέλικτες, για να είναι αποδοτικές στη λειτουργία τους και ανταποδοτικές στην εθνική οικονομία, πρέπει ολόκληρο το οικοσύστημα μέσα στο οποίο δρουν, να αποκτήσει αντίστοιχη ευελιξία και προσαρμοστικότητα».
«Αυτό είναι και η κυριότερη πρόκληση για τον διοικητικό μηχανισμό και τους θεσμούς που πρέπει να προσαρμοστούν σε αυξημένους ρυθμούς ταχύτητας για να λειτουργούν υποστηρικτικά προς τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμη ότι «οφείλουμε όσο ποτέ άλλοτε να διασφαλίσουμε ισχυρή, υγιή και ανθεκτική οικονομία ικανή να αντιμετωπίζει απρόβλεπτα γεγονότα».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ επικεντρώθηκε σε οριζόντια ζητήματα που αφορούν το σύνολο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε παραγωγικά και έξυπνα, όπως είπε, ‘ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ισχυρή, υγιή και ανθεκτική οικονομία ικανή να αντιμετωπίζει απρόβλεπτα γεγονότα».
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι «η εισαγωγή οποιωνδήποτε μέτρων φορολογικού, δασμολογικού ή άλλου χαρακτήρα που θα επιβαρύνει περαιτέρω το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να υπάρξει ομαλοποίηση των πιέσεων αυτών».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «οποιαδήποτε αύξηση στο εργατικό κόστος στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνεται με φειδώ και να συνδέεται με την παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι τυχόν αυξήσεις στο εργατικό κόστος πρέπει να γίνονται με φειδώ και να συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας.
Σημαντική παράμετρος προόδου για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αποτελεί η επιτυχής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος -Το Αύριο», η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η στροφή της χώρας σε βιώσιμες επενδύσεις.
Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στις βασικές επιδιώξεις της ΟΕΒ που είναι η νομοθέτηση της Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, η αντικατάσταση του συστήματος της ΑΤΑ με ένα νέο πιο σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο μηχανισμό αναπροσαρμογής μισθών, η ενίσχυση των διαδικασιών στελέχωσης επιχειρήσεων και ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος για διασφάλιση της βιωσιμότητας και της επάρκειας των συντάξεων.
Σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη σημασία της προσιτής και φθηνής ενέργειας καθώς και τις προκλήσεις όπως το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, η έλευση του φυσικού αεριού, η χρήση πράσινου υδρογόνου, η ανάγκη για προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου.
Επίσης, ο κ. Αντωνίου έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα διενέργειας βιώσιμων επενδύσεων, για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αναβάθμιση της παιδείας, την γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και την εξασφάλιση της λειτουργικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύναμη και σύνεση για προώθηση λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
Τέλος, σε ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ Όθωνας Θεοδούλου αναφέρθηκε στα κύρια προβλήματα που είναι η ρευστότητα και αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το υψηλό ενεργειακό κόστος, η αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων, η μη εξεύρεση εργατικού και οι νέες απαιτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την ΑΤΑ, τον κατώτατο μισθό, την καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη συνεχιζόμενη γραφειοκρατία.
«Παρά τα διάφορα προβλήματα είμαστε αισιόδοξοι για το αύριο της οικονομίας μας», πρόσθεσε.
Ο κ. Θεοδούλου είπε ακόμη πως «επιβάλλεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για ζωτικούς τομείς, να επιλυθούν χρονίζουσες διαρθρωτικές αδυναμίες, να επιταχύνουμε την ψηφιοποίηση σε όλο το φάσμα της κρατικής μηχανής».
«Το επόμενο διάστημα είναι αρκετά κρίσιμο για την οικονομία και για αυτό το ΚΕΒΕ θα εντείνει τις επαφές του με την Κυβέρνηση και τη Βουλή για προώθηση όλων των αναγκαίων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λαβύρινθος μέχρι και οκτώ ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2024
Άλλαξε το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά όχι και οι ώρες εξυπηρέτησης του κοινού
Βόμβα σε όχημα: Ανήκε στην αγνοούμενη Μαρία Κακογιάννη – Χάθηκαν τα ίχνη της πριν από δώδεκα χρόνια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις