ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιθανώς και άλλοι σε λίστα κυρώσεων, κυβέρνηση-τράπεζες σε επιφυλακή

Πιθανώς και άλλοι σε λίστα κυρώσεων, κυβέρνηση-τράπεζες σε επιφυλακή

Προβληματισμό προκαλεί στη Λευκωσία η συμπερίληψη Κυπρίων σε λίστα κυρώσεων από Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, στους οποίους αποδίδεται συνεργασία με Ρώσους ολιγάρχες. Πηγή ανησυχίας προκαλεί το άγνωστο εύρος αυτών των υποθέσεων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα έχουν επιπτώσεις ένεκα του παγώματος λογαριασμών εταιρειών που εργοδοτούν μισθωτούς στην Κύπρο.

Ανησυχία προκαλούν επίσης οι πληροφορίες που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο σε λίστα κυρώσεων.

Το προηγούμενο

Οι περιπτώσεις που έγιναν γνωστές θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης, η οποία θα αποφανθεί επί της ουσίας, δηλαδή την αποπαγοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων, από τις κυπριακές τράπεζες. Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, κυπριακά δικαστήρια έκριναν ως παράτυπη την παγοποίηση λογαριασμών και ενέκριναν το αίτημα των επηρεαζομένων για πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Από τη σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εμφανής η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης αφενός να στείλει το μήνυμα εντός ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε ενέργεια που πλήττει τη φήμη της Κύπρου και αφετέρου, να τονίσει εκτός την προσήλωσή της στην εφαρμογή των κυρώσεων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε οδηγίες για επικοινωνία με Λονδίνο και Ουάσιγκτον για να καταστήσει σαφή τη θέση της Λευκωσίας, η οποία απέσπασε τα εύσημα για τη στάση της, τόσο από το State Department, όσο και από τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία.

Οπως έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης στο Προεδρικό, η ιστορία αυτή, έχει τρεις πτυχές, η κάθε μια με τη δική της σημασία: Τη νομική πτυχή, για την οποία θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, στην οποία θα προσφύγουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Την οικονομική πτυχή, ως προς τον αντίκτυπο που μπορεί να προκληθεί ευρύτερα στην κυπριακή οικονομία, και την πολιτική πτυχή. Και οι τρεις πτυχές απασχολούν έντονα την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αξιοποιεί το θέμα για να κλείσει, στο βαθμό που μπορεί, το συγκεκριμένο κεφάλαιο, που προκαλεί ζημιά στη χώρα.

Ειδικά σε ό, αφορά το νομικό και οικονομικό κομμάτι των υποθέσεων, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και Αρχές, επικοινώνησαν σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο με τις αντίστοιχες Αρχές, σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε ΗΠΑ, ώστε να βρεθούν οι γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί δίαυλοι παροχής των στοιχείων, ώστε να διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία για να μπορούν να αξιολογηθούν. Επί του παρόντος δεν είναι σαφές το θέμα που εγείρεται εναντίον των υπό αναφορά φυσικών και νομικών προσώπων από Κύπρο, που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι σαφές αν πρόκειται για υποθέσεις προγενέστερες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί, ή εάν πρόκειται για πρόσφατες περιπτώσεις. Από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας κατέστη σαφές στη σύσκεψη στο Προεδρικό ότι η συμμόρφωση των τραπεζών στο αίτημα για παγοποίηση των λογαριασμών των φυσικών και νομικών προσώπων που ήταν στις λίστες υπήρξε ακαριαία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top