ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύπριος μαζί με στρατιώτη ειδικών δυνάμεων, πήρε πίσω την κόρη του που είχε απαχθεί στο νησί μας! (φωτογραφίες)

Κύπριος μαζί με στρατιώτη ειδικών δυνάμεων, πήρε πίσω την κόρη του που είχε απαχθεί στο νησί μας! (φωτογραφίες)

Απίστευτη ιστορία που μόνο σε βιβλία δράσης θα περίμενες να διαβάσεις, εντοπίσαμε στην ιρλανδική ιστοσελίδα irishmirror.ie.

Πρωταγωνιστής ένας Κύπριος που διαμένει μόνιμα Λεμεσό και ο οποίος τα έδωσε όλα για να πάρει πίσω την κόρη του που είχε απαχθεί από την Πολωνέζα μάνα της!

Επιμέλεια-μετάφραση: Φάνης Μακρίδης

Παραθέτουμε μεταφρασμένο το δημοσίευμα της Irish Mirror: 

«Η κόρη του Κρεγκ Μάικλ μεταφέρθηκε στην Πολωνία παράνομα, έτσι προσέλαβε έναν υψηλού επιπέδου στρατιώτη για να την διασώσει.

Ο Κρεγκ Μάικλ πήρε την κόρη του και έτρεξε σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε, την στιγμή που άνδρας των ειδικών δυνάμεων περιέλουσε τον παππού της μικρής με σπρέι πιπεριού.

Ήταν μια επιχείρηση που χρειάστηκε μήνες για να σχεδιαστεί και ίσως εκ πρώτης όψεως να φαινόταν ως απαγωγή. 

Η Κρίσταλ με τον 35χρονο πατέρα της Κρεγκ

Αλλά ο Κρεγκ ωθήθηκε να πάρει δυναμικά μέτρα να πάρει πίσω την πολυαγαπημένη του 5χρονη Κρίσταλ.  Και όλες του οι ενέργειες ήταν νόμιμες.

Η μικρότερη κόρη του Κρεγκ είχε απαχθεί από την μητέρα της με την οποία είχαν πάει στην Πολωνία. Αλλά με τα δικαστήρια να είναι υπέρ του, ο Κρεγκ πέτυχε εκεί όπου απέτυχε η τοπική αστυνομία.

Μαζί του για να τον βοηθήσει να πάρει πίσω στην Κύπρο την Κρίσταλ ήταν πρώην στρατιώτης, για τις ικανότητες του οποίου στη διάσωση παιδιών είχε διαβάσει στην Mirror.

Ο Κρεγκ δήλωσε: ‘Περιέλουσε με σπρέι πιπεριού το στήθος του παππού και έτρεξα σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε’.

Από ‘κει πέρασαν από τα σύνορα στην Τσεχία, πριν φτάσουν στην Αυστρία απ΄ όπου πήραν αεροπλάνο για την πατρίδα τους.

Η Κρίσταλ με την αδερφή της Καστάλια

Ο 35χρονος Κρεγκ πρόσθεσε: ‘Έχοντας χάσει κάτι τόσο πολύτιμο και να καταφέρνεις να πάρεις πίσω την κόρη σου, είναι κάτι απερίγραπτο. Το να σταματήσεις τα δάκρυα ήταν πολύ δύσκολο’.

Η παράτολμη αποστολή, που θα προβληθεί στο ντοκιμαντέρ της ερχόμενης εβδομάδας ‘Απαγωγή’, τέλειωσε μετά από 2,5 χρόνων πόνο ψυχής του Κρεγκ.

Η πρώην του σύζυγος Μάρτα Σβινάρσκα, είχε πάρει την Κρίσταλ από το σπίτι τους στην Κύπρο και αγνόησε δυο δικαστικά διατάγματα για να την επιστρέψει.

Ο Κρεγκ που ξόδεψε πάνω από 35,000 στερλίνες για να πάρει πίσω την κόρη του, αποφάσισε να προσλάβει έναν εμπειρογνώμονα για την ανάκτηση παιδιού.

Η διαδρομή που έκανε η Κρίσταλ για να επιστρέψει στο σπίτι της

Τώρα παραδέχεται: ‘Είναι ακραίο αλλά το σύμφωνο της Χάγης με είχε απογοητεύσει. Ό,τι κάναμε ήταν νόμιμο επειδή είχαμε δικαστικό διάταγμα’.

Λέει ότι ήταν συγκλονισμένος που επανένωσε την Κρίσταλ με την 6χρονη αδερφή της Καστάλια.

Ο Κρεγκ λέει: ‘Της υποσχέθηκα ότι θα της φέρω πίσω την Κρίσταλ. Ήταν πολύ σημαντικό που κράτησα αυτή την υπόσχεση. Είναι αυτό που ζητούσε σε κάθε γενέθλια και Χριστούγεννα’.

Καταγόμενος από το Βόρειο Λονδίνο, ο Κρεγκ, ο πατέρας του οποίου είναι Κύπριος, μετοίκησε στην Κύπρο το 2005.

Μετά που παράτησε τη δουλειά του σαν ιδιώτης φύλακας, έγινε tattoo artist και άνοιξε μαγαζί στην Λεμεσό, όπου γνώρισε την 29χρονη πλέον Μάρτα, δυο χρόνια αργότερα.

‘Ήρθε έχοντας ένα μισοτέλειωτο τατουάζ’ είπε ο Κρεγκ και πρόσθεσε: ‘Το ολοκλήρωσα και με ρώτησε αν ήθελα να πάω μαζί της για ποτό’. Λίγους μήνες αργότερα, αποφασίσαμε να ζήσουμε μαζί και έναν χρόνο αργότερα έμεινε έγκυος. 

‘Ήταν απροσδόκητο αλλά ήμουν ενθουσιασμένος που θα γινόμουν πατέρας’ λέι ο Κρεγκ. Η Καστάλια γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 Castalia, ακολουθούμενη από την Κρίσταλ που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2010.

Ο Κρεγκ λέει: ‘Ήμουν μοναχοπαίδι και πάντα ευχόμουν να είχα αδερφό έτσι ήθελα να κάνω δυο παιδιά για να μην είναι ποτέ μόνα τους’.

‘Είχαμε αρκετά χρήματα για να ζήσουμε άνετα και ένα μεγάλο σπίτι. Ήμασταν πάντα στην πισίνα στον πίσω κήπο του σπιτιού ή στην παραλία. Η ζωή ήταν τέλεια και έχουμε φωτογραφίες που το αποδεικνύουν’.

Αλλά τον Οκτώβριο του 2011 η Μάρτα του είπε ότι ο παππούς της είχε πεθάνει και ότι ήθελε να επιστρέψει στην Πολωνία.

Ο Κρεγκ λέει: ‘Της είπα ότι ήταν εντάξει, διευθετήσαμε τις πτήσεις και θα έμενα πίσω με τα παιδιά. Αλλά ήθελε να τα πάρει μαζί της. Οι τρεις τους έλειπαν για τρεις εβδομάδες στην Πολωνία και της είπα ότι δεν ήθελα η Καστάλια να χάσει άλλο σχολείο’.

Μετά, κάποια μέρα, ο Κρεγκ ήταν στον κήπο με την Καστάλια και όταν πήγε στο σπίτι για να βρει την Μάρτα και την Κρίσταλ, αυτές ήταν εξαφανισμένες.

‘Με έπιασε ναυτία’ θυμάται. ‘Έτρεχα γύρω από το σπίτι. Η Καστάλια έκλαιγε, και ρώταγε πού βρίσκονταν’.

‘Δεν είχαν ιδέα που βρίσκονταν και δεν μπορούσα να έρθω σε επαφή με την Μάρτα’.

Ο Κρεγκ ειδοποίησε την αστυνομία και τα δυο παιδιά μπήκαν σε stop list σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η Μάρτα να φύγει με τα παιδιά για το εξωτερικό.

Μετά, μια εβδομάδα αργότερα, υποστηρίζει ότι η Μάρτα προσπάθησε να πάρει και την Καστάλια.

‘Αλλά με ειδοποίησαν από το σχολείο και την κρατήσαμε ασφαλή. Έφτασα εκεί μόλις η Μάρτα έφευγε με ταξί’.

Ο Κρεγκ προσέλαβε δικηγόρο στην Πολωνία και αιτήθηκε την επιστροφή της Κρίσταλ μέσω της σύμβασης της Χάγης.

Η Μάρτα, η Κρίσταλ και ο Κρεγκ, πριν από την περιπέτεια

Η υπόθεση εκδικάστηκε στην Πολωνία τον Ιανουάριο του 2012. Στο δικαστήριο η Μάρτα ισχυρίστηκε ότι απήγαγε την Κρίσταλ επειδή ο Κρεγκ έκανε χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ και κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά την ίδια και τα παιδιά, κατηγορίες που ο Κρεγκ αρνήθηκε.

‘Απολύτως ανοησίες’ λέει. ‘Επινόησε τα πάντα για να προσπαθήσει να με αμαυρώσει ,αλλά ο δικαστής μπόρεσε να δει τα ψέματά της’.

Ο δικαστής έκρινε ότι οι ισχυρισμοί της δεν στηρίζονταν σε αποδεικτικά στοιχεία και εκδόθηκε δικαστικό διάταγμα που έλεγε ότι η Κρίσταλ θα έπρεπε να επιστραφεί στον Κρεγκ.

Μετά την άρνηση της Μάρτα να του επιστρέψει την κόρη τους, ένα δεύτερο δικαστικό διάταγμα εκδόθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2012, που έλεγε ότι η Κρίσταλ θα έπρεπε να φύγει με τη βία.

Αλλά οι Αρχές της Πολωνίας είπαν ότι αδυνατούσαν να εντοπίσουν την Κρίσταλ, αφήνοντας τον Κρεγκ  σε έξαλλη κατάσταση.

Λέει: ‘Ξόδεψα όλα τα λεφτά σε δικηγόρους, έκανα τα πάντα ακολουθώντας τους κανόνες, είχα χαρτιά που έλεγαν ότι έπρεπε να μου δώσει την κόρη μου και ήταν άχρηστα’.

‘Ήμουν τρομοκρατημένος σκεπτόμενος ότι δεν θα έβλεπα την κόρη μου ξανά’.

Στην απελπισία του, ταξίδεψε στην Πολωνία προσπαθώντας να την εντοπίσει μόνος του. ‘Περιπλανιόμουν στους δρόμους ρωτώντας ανθρώπους αν την είχαν δει’ λέει ο Κρεγκ. 

Στο σπίτι, ο Κρεγκ ερχόταν αντιμέτωπος με την καθημερινή υπενθύμιση ότι έχασε την κόρη του.

‘Τα κορίτσια είχαν έναν πίνακα στο σαλόνι και οι ζωγραφιές της ήταν ακόμα εκεί’, λέει. ‘Τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζε ήταν ακόμη έξω. Κοίταζα το άδειο κρεβατάκι της Κρίσταλ καθώς έβαζα ια ύπνο την Καστάλια’.

‘Προηγουμένως φιλούσαν η μια την άλλη για καληνύχτα και το μόνο που φιλούσε η Καστάλια ήταν ένα σκίτσο της Κρίσταλ’.

Μετά η μητέρα του Κρεγκ του έστειλε μια ιστορία που είχε διαβάσει στην Daily Mirror για τον Γκόρντον Γκαρ, ο γιος του οποίου, Μόρεγκαν, είχε διασωθεί στο Λάος  με τη βοήθεια διεθνούς οργανισμού για τις απαγωγές παιδιών.

Ο Κρεγκ τότε επικοινώνησε με τον Άνταμ Γουίτινγκτον, ιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού, που συμφώνησε να αναλάβει την υπόθεση.

Και τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου ταξίδεψαν στην Πολωνία, καθώς ο πατέρας του Κρεγκ, Ρόμπερτ, έμεινε στην Κύπρο να φροντίζει την Κάσι.

Τους πήρε μόνο μερικές ώρες να εντοπίσουν την Κρίσταλ στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς της στο Οπόλε, στην Νότια Πολωνία.

Αλλά μετά από 12 ημέρες παρακολούθησης των κινήσεων της οικογένειας με τον Άνταμ, η κατάλληλη στιγμή ήρθε όταν η Κρίσταλ επέστρεψε από ένα ταξίδι με τον παππού και τη γιαγιά της.

Ο Κρεγκ με τον Άνταμ Γουίτινγκτον χάρη στον οποίο ο Κύπριος κατάφερε να πάρει πίσω την κόρη του

‘Κρυφτήκαμε πίσω από θάμνους για 40 λεπτά’ θυμάται ο Κρεγκ. ‘Η θερμοκρασία ήταν -6 βαθμοί. Βλέπαμε ότι πλησιάζουν. Ήμουν πολύ νευρικός. Είχα αγωνία’.

Αλλά όταν τελικά επανενώθηκαν, η Κρίσταλ δεν αναγνώριζε τον πατέρα της. ‘Δεν ήξερε ποιος ήμουν και έκλαιγε’ λέει. ‘Δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά αλλά είχα μάθει την πολωνική λέξη ‘μπαμπάς’ και συνέχισα να την επαναλαμβάνω. Τότε κατάλαβε ποιος ήμου και άρχισε να χαμογελά. Ο δεσμός ήταν άμεσος’.

Όταν έφτασαν στην Βιέννη της Αυστρίας, πήγαν στην κυπριακή Πρεσβεία, όπου διευθετήθηκαν αμέσως τα ταξιδιωτικά έγγραφα έτσι που η Κρίσταλ να μπορέσει να ταξιδέψει πίσω στην Κύπρο με τον πατέρα της. Και στο αεροδρόμιο τους περίμενε ικανοποιημένη η αδερφή της Κρίσταλ, η Καστάλια.

‘Μόλις είδε η μια την άλλη, αγκαλιάστηκαν’ είπε ο Κρεγκ. ‘Δεν μπορούσαν να μιλήσουν η μια στην άλλη αλλά αναγνωρίστηκαν μεταξύ τους και χαμογελούσαν. Είναι μια από τις στιγμές που θα σκέφτομαι για πάντα’.

Από την επιστροφή της στην Κύπρο, η Κρίσταλ γρήγορα προσαρμόστηκε στην παλιά της ζωή. ‘Είναι σαν να γνώριζε ότι έπρεπε να βρίσκεται εδώ’ λέει ο Κρεγκ.

‘Είναι τόσο χαρούμενη που επέστρεψε. Άρχισε το σχολείο και να μιλάει πάλι αγγλικά. 

Ο Κρεγκ λέει ότι οι αδερφές είναι αχώριστες και πιστεύει ότι δεν έπρεπε ποτέ να χωριστούν.

‘Αν η Μάρτα έκανε αυτό που είπε το δικαστήριο, τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν θα συνέβαινε’ λέει ο Κρεγκ. ‘Δεν ήθελα ποτέ να έρθουν έτσι τα πράγματα’.

Τον Μάιο του 2015, η Μάρτα παραδέχθηκε ενοχή στην κατηγορία απαγωγής παιδιού και της επιβλήθηκε 18μηνη ποινή με αναστολή από δικαστήριο στην Κύπρο.

Η Μάρτα λέει: ‘Πήρα την κόρη μου στην Πολωνία, αλλά ο πατέρας του Κρεγκ μας πήρε στο αεροδρόμιο γιατί ο Κρεγκ ήταν επιθετικός. Ήθελα μόνο να δω την Κάσε, όχι να την πάρω. Παλεύω για την κηδεμονία. Προσπαθώ να πάρω και τα δυο μου παιδιά πίσω. Θα κάνω τα πάντα στο δικαστήριο και θα το κάνω με νόμιμο τρόπο’.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top