ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρίτη κατά αναλογία στις αφίξεις μεταναστών η Κύπρος σύμφωνα με τη Eurostat

Τρίτη κατά αναλογία στις αφίξεις μεταναστών η Κύπρος σύμφωνα με τη Eurostat

Περίπου 27 μετανάστες ανά 1000 άτομα έφτασαν στην Κύπρο από χώρες εκτός της ΕΕ το 2021 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Συνολικά 22,7% των πολιτών στην Κύπρο γεννήθηκαν σε άλλη χώρα (είτε τρίτη χώρα είτε κράτος μέλος της ΕΕ), φέρνοντας την στη τρίτη θέση μεταξύ των 27.

Αν και η Κύπρος είναι η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος (10,6%) των πολιτών, βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στην κατάταξη, στην πέμπτη θέση, όσων αφορά τους πολίτες που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα (12,2%).

Σε σχέση με το 2021, ο αριθμός των πολιτών στην Κύπρο που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα αυξήθηκε ενώ ο αριθμός των πολιτών που γεννήθηκε σε άλλα κράτη μέλη μειώθηκε.

Το 2021, περίπου 2,3 εκατομμύρια μετανάστες από τρίτες χώρες έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες εκτός της ΕΕ και περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν από την ΕΕ σε χώρα εκτός της ΕΕ το 2021.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020 όταν στην ΕΕ έφτασαν περίπου 1,9 εκατομμύρια μετανάστες από τρίτες χώρες, και περίπου 956 χιλιάδες άτομα μετανάστευσαν από την ΕΕ σε τρίτη χώρα.

Επίσης το 2021, 1,4 εκατομμύρια άτομα που ζούσαν προηγουμένως σε χώρα της ΕΕ μετανάστευσαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (1,2 εκατομμύρια άτομα το 2020).

Η Κύπρος είχε το 2021 την τρίτη μεγαλύτερη αναλογία αφίξεων μεταναστών ανά 1000 άτομα. Ειδικότερα, κατά μέσο όρο στην ΕΕ καταγράφηκαν περίπου 5 μετανάστες ανά 1000 άτομα, ενώ η μεγαλύτερη αναλογία καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (σχεδόν 40 ανά 1000), τη Μάλτα (35 ανά 1000) και την Κύπρο (27 ανά 1000).

Τα χαμηλότερα επίπεδα μετανάστευσης καταγράφηκαν στη Σλοβακία (1 άτομο ανά 1000) και την Πορτογαλία και τη Γαλλία (5 ανά 1000 και στις δύο).

Όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού σε κάθε κράτος μέλος που γεννήθηκε σε άλλη χώρα (τόσο τρίτη χώρα όσο και άλλο κράτος μέλος της ΕΕ), κατά την 1η Ιανουαρίου του 2022 βρισκόταν στο 49,4% στο Λουξεμβούργο, στο 23,6% στη Μάλτα και στο 22,7% στην Κύπρο.

Το χαμηλότερο ποσοστό ατόμων γεννημένων σε άλλη χώρα καταγράφηκε στη Ρουμανία (1,7%), την Πολωνία (2,5%) και τη Βουλγαρία (3,2%).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κατοίκων που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα (τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος) καταγράφηκαν στη Γερμανία (15,3 εκατομμύρια άτομα), τη Γαλλία (8,7 εκατομμύρια άτομα) και την Ισπανία (7,4 εκατομμύρια άτομα).

Όσον αφορά τους πολίτες από άλλη χώρα της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (33,8%) ενώ ακολουθούσαν η Κύπρος (10,6%) και η Αυστρία (9,3%). Σημαντικά ποσοστά κατοίκων από άλλα κράτη μέλη καταγράφηκαν επίσης στο Βέλγιο και στη Μάλτα (7,9% στην κάθε μία).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ καταγράφηκε  στην Πολωνία και τη Λιθουανία (0,6% στην κάθε μία), καθώς και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (1,0% στην κάθε μία).

Όσον αφορά τους πολίτες που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (15,7%) και ακολουθούσε το Λουξεμβούργο (15,6%), τη Σουηδία (14,9%), την Εσθονία (13,1%) και την Κύπρο (12,2%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν γεννήθηκαν στην ΕΕ καταγράφηκαν στη Ρουμανία (0,7%), τη Σλοβακία (1,0%), την Πολωνία (1,9%), τη Βουλγαρία (2,2%) και την Ουγγαρία (2,9%).

Σε σχέση με το 2021, σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 καταγράφηκε αύξηση σε 13 κράτη μέλη στον αριθμό πολιτών που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα ή άλλο κράτος μέλος (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Σλοβακία, Φινλανδία και Σουηδία).

Σε πέντε κράτη μέλη παράλληλα καταγράφηκε μείωση στους αριθμούς και των δύο αυτών ομάδων (Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία και Ρουμανία).

Την ίδια στιγμή, σε ορισμένες χώρες αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που δεν είναι γεννημένοι στην ΕΕ και μειώθηκε αυτός των πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβενία).

Η αντίστροφη τάση καταγράφηκε στην Κροατία (σε μικρό βαθμό) και στην Πορτογαλία, όπου υπήρξε αύξηση των πολιτών που γεννήθηκαν σε άλλα κράτη μέλη, και μείωση των πολιτών που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top