Θετικά αποτιμά το ΑΚΕΛ το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες «ουσιαστικά επιβεβαίωσαν προηγούμενες συγκλίσεις» στο περιουσιακό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το Μέλος του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του από το Θρονί της Παναγιάς του Κύκκου όπου εκπροσώπησε το ΑΚΕΛ στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ`, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι το περιουσιακό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στο οποίο δεν είχε επιτευχθεί πρόοδος κατά την προηγούμενη περίοδο των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της στάσης της τ/κ πλευράς αλλά και ότι το γεγονός οι δύο ηγέτες ουσιαστικά επιβεβαίωσαν προηγούμενες συγκλίσεις στο περιουσιακό αυτό είναι θετικό πρώτον γιατί είναι καλό το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συζητήσουν, αυτό δηλαδή που στηρίζεται στις προηγούμενες συγκλίσεις και δεύτερον καθώς αυτό σηματοδοτεί μια διαφοροποίηση στη στάση της τ/κ πλευράς η οποία επί Ντερβίς Έρογλου δεν συζητούσε τίποτε άλλο πέρα από την ανταλλαγή περιουσιών.
Ο Στέφανος Στεφάνου είπε επίσης ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα πρέπει να είναι πιο φειδωλός και πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του ειδικά για τέτοια ευαίσθητα ζητήματα που είναι ζητήματα που συζητούν οι δύο πλευρές και που είναι, όπως υπέδειξε, οι δύο πλευρές που καλούνται να τα επιλύσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σημείωσε πως πάγια θέση της ε/κ πλευράς ήταν η διαφύλαξη του δικαιώματος του νόμιμου ιδιοκτήτη και ότι αυτός έχει την προτεραιότητα σε ό,τι αφορά το μέλλον της περιουσίας, αναφέροντας ωστόσο ότι στην πορεία προστέθηκαν αρνητικά στοιχεία όπως για παράδειγμα η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος όπου χωρίς καμία διάκριση στο χρήστη, είτε πρόκειται για Τ/κ είτε για έποικο, του αναγνωρίζονται δικαιώματα, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ε/κ πλευρά βασισμένη σε θέσεις αρχών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Γι` αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά» εξήγησε.
Παρακαταθήκες Μακαρίου
Αναφερόμενος στις παρακαταθήκες του Εθνάρχη Μακαρίου, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ο Εθνάρχης Μακάριος ηγήθηκε των αγώνων του λαού του τόσο για ελευθερία και αποτίναξη της αποικιοκρατίας όσο και για την υπεράσπιση της Ανεξαρτησίας, της νομιμότητας και της Δημοκρατίας στη χώρα.
«Ένας άνθρωπος ο οποίος εμπνεόταν από ψηλές πανανθρώπινες αρχές και αξίες αλλά και που είχε τη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις που διέπονταν από ρεαλισμό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ ο αγώνας για αποτίναξη της αποικιοκρατίας είχε ως στόχο την Ένωση με την Ελλάδα, όταν ο Μακάριος αντιλήφθηκε ότι τα δεδομένα δεν μπορούσαν να οδηγήσουν προς τα εκεί είχε το θάρρος και το πολιτικό ανάστημα να συμφωνήσει σε Ανεξαρτησία. Και επίσης όταν μετά από το δίδυμο έγκλημα, το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, του 1974, ο Μακάριος αντιλήφθηκε ότι ήταν τέτοια τα δεδομένα που επέβαλλαν την αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως της λύσης που θα τερμάτιζε την κατοχή και θα οδηγούσε σε επανένωση του τόπου και του λαού είχε πάλι το πολιτικό ανάστημα να υιοθετήσει κατά την πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1977 αυτό το στόχο της λύσης» είπε ο κ. Στεφάνου.
Υπέδειξε ότι αυτή η στάση ζωής του Μακαρίου πρέπει να μας καθοδηγεί, «από τη μια να εμπνεόμαστε από αρχές και αξίες και από την άλλη, μετρώντας πάντα όλα τα δεδομένα να έχουμε τη δύναμη να παίρνουμε αποφάσεις ρεαλιστικές που ασφαλώς θα οδηγούν σε λύσεις υπέρ των συμφερόντων του λαού μας και της χώρας μας».
ΠΗΓΗ-ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις