Τη «δέσμευση και τις προσπάθειες» του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χαιρετίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε σύντομη αναφορά για το Κυπριακό στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων που ανήκουν στην κεντροδεξιά πολιτική οικογένεια, την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη σύνοδο της κεντροδεξιάς μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, παρά το γεγονός πως δεν εκλέγηκε με τη στήριξη του ΔΗΣΥ. Τον ΔΗΣΥ εκπροσώπησε ως ηγέτιδα της αντιπολίτευσης η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου.
«Το ΕΛΚ επικροτεί επίσης τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τη δέσμευση και τις προσπάθειες του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την πρότασή του για ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στις συνομιλίες αυτές», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ενημερώσει τους ηγέτες του ΕΛΚ για την προσέγγιση του για το θέμα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΚ, οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η εργαλειοποίηση της ενέργειας και των προμηθειών τροφίμων, σε συνδυασμό με την πιο επιθετική στάση της Κίνας και την αυξανόμενη παγκόσμια κούρσα σε θέματα τεχνολογίας στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, δοκιμάζουν την παγκόσμια επιρροή και ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
«Το ΕΛΚ πιστεύει σε ρεαλιστικές και φιλόδοξες λύσεις που θα διασφαλίσουν την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών και την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα θα παρέχουν ένα βιώσιμο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις ώστε να δημιουργήσουν ανάπτυξη και ευημερία», αναφέρεται.
Αυτό που χρειάζεται, σημειώνεται, είναι μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη «με μεγαλύτερη έμφαση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την παραγωγικότητα», μέσω των κανόνων της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και για εμβάθυνση της της ενιαίας αγοράς, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και μια πιο φιλόδοξη εμπορική πολιτική, με «λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη ρύθμιση και ασφαλέστερη πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες» που θα αντιμετωπίζει τις δημογραφικές προκλήσεις που αποτελούν κίνδυνο για την αγορά εργασίας.
Καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η παραγωγικότητα της ΕΕ αυξάνεται με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις ΗΠΑ και τους G7, προστίθεται, η πρόσφατη πρόταση για ένα σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας για τη Βιομηχανία «είναι ένα καλό βήμα για την ενδυνάμωση της Ευρώπης στον μελλοντικό βιομηχανικό ανταγωνισμό της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».
«Η ΕΕ χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα για την προώθηση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και της καινοτομίας», τονίζεται.
Όπως αναφέρεται, η πολιτική των κρυφών επιδοτήσεων που ακολουθεί η Κίνα, η μη επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και ο περιορισμός της πρόσβασης στην αγορά για ευρωπαϊκές εταιρείες εξέθεσαν πολλά από τα τρωτά σημεία του βιομηχανικού μοντέλου της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, προστίθεται, ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού έχει θετικά καθαρά αποτελέσματα, αλλά φέρνει και προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Η Ένωση πρέπει επίσης να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση της δικής της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, τονίζεται.
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρεται στον ρόλο κλειδί που μπορεί να παίξει η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην καθαρή τεχνολογία και τις ψηφιακές τεχνολογίες για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης, τονίζεται, η δημιουργία μιας ισχυρής Ένωσης Κεφαλαιαγορών θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο για την αξιοποίηση του αναξιοποίητου δυναμικού των ιδιωτικών επενδύσεων κεφαλαίου και θα καλύψει ένα σημαντικό χάσμα σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας παραμένουν μια πρόκληση για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών, σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση, με το ΕΛΚ να προτρέπει «για μια φιλόδοξη αναθεώρηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» και την αξιοποίηση της δυναμικής για δημιουργία μιας πραγματικής αγοράς ενέργειας στην ΕΕ.
Στην ανακοίνωση γίνεται τέλος ειδική αναφορά στη μετανάστευση, υπό το πρίσμα της ασφάλειας, καθώς όπως σημειώνεται, «η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοικτή στον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της».
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους λαθρέμπορους και να αποτρέψουμε τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια στα εξωτερικά μας σύνορα, με ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων σταθερών και κινητών υποδομών», όπως σημειώνεται.
«Αυτό θα επιτρέψει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, θα αποτρέψει τις γειτονικές χώρες από το να εργαλειοποιούν τους μετανάστες εναντίον της Ένωσης και θα διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά για τους μετανάστες», προστίθεται.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ - Θα πούμε το νερό... νεράκι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα
Οδοντίατροι: Ζητούν την ένταξη άλλων 5 οδοντιατρικών υπηρεσιών στο ΓεΣΥ – Δείτε ποιες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις