Κομισιόν: Στήριξη 1 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό

Κομισιόν: Στήριξη 1 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την ανοικοδόμηση μετά τον σεισμό

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παράσχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγοντας διεθνή διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην περιοχή εδώ και χρόνια.

«Εκατομμύρια άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι και ζουν σε σκηνές ενώ συνεχίζεται ο χειμώνας», δήλωσε η ίδια στην αρχή του συνεδρίου.

«Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για την ανοικοδόμηση. Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία πρέπει να ξαναχτιστούν, με τα υψηλότερα πρότυπα αντισεισμικής ασφάλειας. Η υδροδότηση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής και άλλης κρίσιμης σημασίας υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια για να επανεκκινήσουν, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην».

Η ίδια δήλωσε ότι η Κομισιόν θα δαπανήσει επιπλέον 108 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και την άμεση ανάκαμψη στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ λόγω του πολέμου που έχει ξεκινήσει το 2011.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία στα 103,6 δισεκ. δολάρια και δήλωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κλειστή η πόρτα της ΔΗΠΑ για το ΔΗΚΟ – Επαφές Καρογιάν με εν δυνάμει υποψηφίους για τις βουλευτικές του 2026

Κλειστή η πόρτα της ΔΗΠΑ για το ΔΗΚΟ – Επαφές Καρογιάν με εν δυνάμει υποψηφίους για τις βουλευτικές του 2026

Επαφές με εν δυνάμει υποψηφίους για τις βουλευτικές εκλογές του 2026 ξεκίνησε η ΔΗΠΑ, με τον Μάριο Καρογιάν να αναλαμβάνει προσωπικά αυτή την εκστρατεία.

BEST OF TOTHEMAONLINE