Δύο προτάσεις νόμου μέσω των οποίων επιχειρείται η επαναφορά νέων ρυθμίσεων για αποπληρωμή οφειλών στο Τμήμα Φορολογίας, θα θέσει στο μικροσκόπιο της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατά τη σημερινή (20/3) συνεδρία της.
ΕΞΕΛΙΞΗ: «Κόκκινο» από Υπουργείο Οικονομικών για νέα παράταση για καταβολή ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών
Πρόκειται για προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, οι οποίες κατατέθηκαν εδώ και μερικούς μήνες στη Βουλή και το μεσημέρι αρχίζει η συζήτηση επί της αρχής στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους περιλαμβάνει ρυθμίσεις για επέκταση της περιόδου καταβολής ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας, ενώ η πρόταση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση εργοδοτών και αυτοτελώς εργαζόμενων για εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών τους το αργότερο σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Οι προτάσεις νόμου
Ειδικότερα, σκοπός της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο κ. Μυριάνθους είναι η τροποποίηση του «περί της Διαδικασίας Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών Νόμου», ώστε να επεκταθεί η περίοδος καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Τμήμα Φορολογίας, καλύπτοντας και οφειλές μέχρι το φορολογικό έτος 2021.
Όπως σημειώνει ο εισηγητής της, με την πρόταση νόμου παρέχεται η δυνατότητα για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που προνοούσε ο βασικός νόμος, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί.
Η παράταση, τονίζει, κρίθηκε αναγκαία, αφού λόγω των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την επιβολή lockdown, αρκετές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με ότι αυτό συνεπάγεται, πολλά άτομα δεν είχαν τη δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο να αξιοποιήσουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας, καθώς επίσης και αρκετοί φορολογούμενοι που ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που αντιμετώπιζαν σοβαρές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας αδυνατούσαν να καταβάλουν τις δόσεις τους.
Όσον αφορά, δε, την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, αυτή αυτοσκοπεί στην τροποποίηση του «περί της Διαδικασίας Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών Νόμου», ώστε, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργοδότες και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι να εξοφλήσουν τις καθυστερημένες οφειλές τους, ο μέγιστος αριθμός των ισόποσων μηνιαίων δόσεων να μην υπερβαίνει τις 120, αντί τις 54 και 60 δόσεις, ανάλογα με την περίπτωση, που προβλέπεται στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία.
Σημειώνεται πως, για τη συζήτηση των προτάσεων νόμου, κλήθηκαν και θα παραστούν στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για να καταθέσουν τις απόψεις τους, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Φορολογίας του ίδιου Υπουργείου και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η εξαγορά της Credit Suisse έφερε τη συντονισμένη δράση των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις