«Κόκκινο πανί» για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελεί η νέα Στρατηγική Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, η οποία εγκρίθηκε κατά τη τελευταία συνεδρία του προηγούμενου Υπουργικού Συμβούλιου υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη.
Μάλιστα, οι συντεχνίες θέτουν επιτακτικά την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης της Στρατηγικής, προκειμένου να μην διασαλευθεί περαιτέρω η εργατική ειρήνη και να αποφευχθούν οποιαδήποτε μέτρα αντίδρασης.
Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, τόνισε πως «επείγει η αναθεώρηση της νέας Στρατηγικής Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, γιατί θεωρούμε ότι δημιουργούνται κίνδυνοι αύξησης της ανεργίας, εδραίωσης του αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε επιχειρήσεις και διάβρωσης της ομαλής λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων».
Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, έχει διευθετηθεί για σήμερα Δευτέρα (20/3) το απόγευμα, κοινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
«Μέσα από τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν ξεκάθαρο ότι το θέμα της Στρατηγικής Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, δεν μπορεί να προσεγγιστεί αποσπασματικά, ούτε σε σχέση με την γενικότερη μεταναστευτική πολιτική του κράτους ούτε σε σχέση με την στρατηγική για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μας», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως αναμένεται ότι ο όγκος των αιτήσεων για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες θα προέρχεται από τους ξενοδόχους.
«Γίνεται πάρτι αυτή τη στιγμή»
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως έχουν ήδη υποβληθεί αρκετές αιτήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο, με βάση την νέα Στρατηγική, ο κ. Μάτσας αφού απάντησε καταφατικά, ανέφερε πως «αυτή την στιγμή γίνεται πάρτι».
«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η αποσπασματική προσέγγιση, χωρίς να γίνεται αξιολόγηση των αναγκών των κλάδων και των επιχειρήσεων, χωρίς να μπαίνουν παράμετροι που να συνδέονται και με το επίπεδο της κατάρτισης και επαγγελματικών προσόντων, σε συνάρτηση και με θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους», υπέδειξε ο ΓΓ της ΣΕΚ.
«Όλα αυτά πρέπει να μπουν στην εξίσωση, αν θέλουμε να κτίσουμε σωστά την επόμενη μέρα, διαφορετικά η απασχόληση ανειδίκευτου προσωπικού, με στόχο όχι να καλύψουμε τις ανάγκες, αλλά να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος, λειτουργεί ανασταλτικά και στην προσπάθεια για εδραίωση της προοπτικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της κυκλικής οικονομίας, και γενικά δημιουργεί συνθήκες που δεν λειτουργούν υποστηρικτικά και στην βελτίωση της ίδιας της αγοράς εργασίας», κατέληξε ο κ. Μάτσας.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Υπουργός Εργασίας για το θέμα αναμένεται ότι θα ζητήσει και θα ακούσει και τις απόψεις των εργοδοτικών οργανώσεων, προτού προχωρήσει στην αναθεώρηση της Στρατηγικής, η οποία για να εφαρμοστεί θα πρέπει να περάσει και από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Τι προνοεί η νέα Στρατηγική
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική, κατά την εξέταση αιτήσεων για παραχώρηση αδειών για προσωρινή απασχόληση αλλοδαπών θα εφαρμόζονται κριτήρια, πρόνοιες και προϋποθέσεις, καθώς και διαδικασίες που έχουν ως στόχο την ικανοποίηση πιεστικών αναγκών σε εργατικό δυναμικό, αλλά και τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.
Βασική προϋπόθεση για παραχώρηση άδειας απασχόλησης αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, τονίζεται, είναι η μη ύπαρξη δυνατότητας ικανοποίησης των συγκεκριμένων αναγκών του εργοδότη από το εγχώριο ή κοινοτικό εργατικό δυναμικό, είτε γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί εγγεγραμμένοι άνεργοι για το συγκεκριμένο επάγγελμα, είτε γιατί υπάρχει απροθυμία των Κυπρίων ή Ευρωπαίων να εργοδοτηθούν στο συγκεκριμένο επάγγελμα/τομέα λόγω της φύσεως του επαγγέλματος ή του τομέα που θα διαπιστώνεται μετά από έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος εργοδότης δημοσιεύσει τις κενές θέσεις στον εγχώριο τύπο, καθώς και μέσω των Επαρχιακών Γραφείων Εργασίας για χρονικό διάστημα και με τον τρόπο που καθορίζεται από τον Υπουργό και δεν έχει θετική ανταπόκριση στην ικανοποίηση του αιτήματος του.
Η βασική φιλοσοφία των κριτηρίων για απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού είναι:
• Η ίση μεταχείριση των αλλοδαπών εργαζομένων με ημεδαπούς σε ότι αφορά τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση.
• Η τήρηση του πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας και η μη απόλυση προσωπικού λόγω πλεονασμού σε αντίστοιχες ή παρόμοιες θέσεις εργασίας
• Ο σεβασμός στο θεσμό της τριμερούς συνεργασίας και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.
Ποιοι εργοδότες ή επιχειρήσεις δικαιούνται να απασχολήσουν αλλοδαπούς
Για να δικαιούται ένας εργοδότης να υποβάλει αίτηση για να εργοδοτήσει αλλοδαπό θα πρέπει:
1/ Μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και με δικές του ενέργειες να επιδιώκει ενεργά για χρονικό διάστημα δύο (2) εβδομάδων να ικανοποιήσει τις ανάγκες του για εργατικό δυναμικό από την ντόπια και κοινοτική αγορά εργασίας.
Όταν ο έλεγχος της αγοράς εργασίας αποτύχει να ικανοποιήσει τη συγκεκριμένη ανάγκη εργασίας του στο αμέσως προηγούμενο διάστημα των 2 βδομάδων, τότε μπορεί να υποβάλλεται το αίτημα για εργοδότηση αλλοδαπού.
Νοείται ότι το αίτημα για εργοδότηση αλλοδαπού μπορεί να υποβάλλεται ταυτόχρονα και να συντρέχει με τη διαδικασία αναζήτησης εγχώριου/κοινοτικού εργατικού δυναμικού, ώστε η συνολική περίοδος για εξέταση του αιτήματος να περιορίζεται στις 2 βδομάδες.
Νοείται περαιτέρω ότι σε περίπτωση που οι θέσεις εργασίας για τις οποίες ζητείται η πλήρωση είναι πέραν των 5 συνολικά θέσεων, η συνολική περίοδος αναζήτησης προσωπικού που αναφέρεται ανωτέρω επεκτείνεται σε 4 βδομάδες αντί για 2 βδομάδες.
2/ Να είναι οργανωμένη επιχείρηση, εξαιρουμένων του τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της περισυλλογής σκυβάλων και των νοικοκυριών για απασχόληση οικιακών βοηθών, δηλαδή να είναι:
• Εγγεγραμμένη στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αριθμό μητρώου εργοδότη για σκοπούς καταβολής συνεισφορών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Τμήμα Φορολογίας για σκοπούς καταβολής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
• Κατάλληλα στελεχωμένη με ντόπιο εργατικό δυναμικό, ποσοτικά και ποιοτικά, ανάλογα με το είδος των δραστηριοτήτων που διεξάγει.
3/ Να τηρεί την εργατική νομοθεσία και οποιοδήποτε άλλο Νόμο και Κανονισμό του Κράτους και να προσφέρει όρους εργοδότησης στα επίπεδα της αντίστοιχης κλαδικής (σύμβαση που να έχει υπογραφεί από όλους τους εργοδοτικούς συνδέσμους του κλάδου) ή επιχειρησιακής σύμβασης. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση να προσφέρονται όροι εργοδότησης ίδιοι για ημεδαπούς εργαζόμενους στην επιχείρηση.
4/ Να μην έχει απασχολήσει παράνομα αλλοδαπούς στη βάση διαπίστωσης από καταδίκη του ή από επιθεωρητές της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους προηγούμενους 12 μήνες.
5/ Να μην απέλυσε προσωπικό τους τελευταίους οκτώ (8) μήνες εκτός για λόγους για τους οποίους προβλέπεται απόλυση άνευ προειδοποιήσεως στην περί Τερματισμού Απασχόλησης νομοθεσία. Νοείται ότι η πρόνοια αυτή δεν εφαρμόζεται όταν ο εργοδότης επαναπροσέλαβε το απολυθέν προσωπικό προ της περιόδου των οκτώ (8) μηνών.
6/ Να μην ανέστειλε τις εργασίες της επιχείρησης του τους τελευταίους 12 μήνες με εξαίρεση περιπτώσεις που υπάρχει ειδική πρόνοια σε συμφωνία, όπως π.χ. στην τουριστική βιομηχανία, ή με βάση Νομοθεσία ή Διάταγμα.
7/ Να διαθέτει κατάλληλο κατάλυμα για διαμονή των αλλοδαπών σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί σε Ειδικό Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης, στις περιπτώσεις όπου με βάση τη σύμβαση απασχόλησης παρέχεται διαμονή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις