Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να επανασχεδιάσει τη μεταναστευτική πολιτική, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε Αντιρατσιστική Εκδήλωση με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου, Διεθνούς Μέρας κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων που έγινε το Σάββατο.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η απελθούσα Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν κατάφερε να διαχειριστεί ένα ομολογουμένως σύνθετο και δύσκολο θέμα όπως είναι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, αλλά «έκανε την κατάσταση πολύ χειρότερη».
Όπως είπε, το 2013 υπήρχαν περίπου χίλιες εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου, ενώ σήμερα οι αιτήσεις είναι πάνω από 33 χιλιάδες.
«Αντί να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, αντέγραψε αποτυχημένες ξενοφοβικές πολιτικές τροφοδοτώντας τα φοβικά σύνδρομα, κλείνοντας πονηρά το μάτι στην ακροδεξιά και στήνοντας συρματοπλέγματα στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Συρματοπλέγματα που όχι μόνο δεν έλυσαν το ζήτημα αλλά προκάλεσαν προβλήματα στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Ηνωμένα Έθνη κι έδωσαν το μήνυμα της παγίωσης της διχοτόμησης», είπε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει μια πολιτική που να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και απέχοντας από πρακτικές που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Επίσης, είπε, να αξιοποιήσει τα κονδύλια εκατομμυρίων που χορηγούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να εφαρμοστεί διαφανής, δίκαιη και αποτελεσματική προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική που θα προστατεύει άμεσα όσους χρειάζονται προστασία. Πολιτική, όπως είπε, που θα αντιμετωπίζει αποφασιστικά διακινητές και κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών και θα αντιμετωπίζει την κατάχρηση του συστήματος ασύλου.
Αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του ΑΚΕΛ που προβλέπουν την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της Υπηρεσίας Ασύλου και του εξορθολογισμού των διαδικασιών, με σεβασμό στο απαράβατο δικαίωμα στο άσυλο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το ΑΚΕΛ προτείνει επίσης, ανέφερε, τον έλεγχο, τη διαφάνεια και τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα θέματα μετανάστευσης, ασύλου και ένταξης.
Επίσης προτείνει υιοθέτηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία, για την προστασία και στήριξη ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, των γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων.
Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι η λεγόμενη Νέα Στρατηγική Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού πρέπει να αποσυρθεί. Πρόκειται, όπως είπε, για μια Στρατηγική γεμάτη από προβληματικά σημεία και πρόνοιες που ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργαζομένων αλλά και για περαιτέρω πίεση στα δικαιώματα των Κυπρίων εργαζομένων. Ο νέος Υπουργός Εργασίας, ανέφερε, οφείλει την αποσύρει και να θέσει το θέμα ξανά σε διαβούλευση.
Αναφερόμενος στην 21η Μαρτίου που είναι Ημέρα κινητοποίησης ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι θα πρέπει να καθοδηγεί όλους μας για καθημερινό και συνεχή αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον φασισμό.
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ παραμένει στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, για μια κοινωνία ανοικτή, συμπεριληπτική η οποία να προστατεύει, να σέβεται και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ότι από την Κύπρο μετανάστευσαν δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.
«Δεν μπορούμε να βλέπουμε με μισό μάτι πρόσφυγες που φτάνουν στην πατρίδα μας και να ξεχνούμε τη δική μας προσφυγιά. Δεν μπορεί να ξεχνούμε τους γονείς, τους παππούδες, τους θείους, τους γείτονες, τους ανθρώπους αυτού του τόπου που το 1974 έτρεχαν να σωθούν. Ξυπόλητοι, με τα ρούχα που φορούσαν, πανικόβλητοι, με τα μωρά τους στα χέρια», ανέφερε.
«Υπήρξαμε και εμείς πρόσφυγες. Γίναμε και εμείς μετανάστες», είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό και η αλληλεγγύη σε κάθε άνθρωπο που διώκεται, σε κάθε άνθρωπο θύμα των διακινητών, θύμα των πολέμων και των συγκρούσεων, θύμα της πολιτικής και ταξικής καταπίεσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι δεδομένη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΑΤΑ: Ούτε κατάργηση, αλλά και ούτε πλήρης αποκατάσταση άμεσα – Ακούει κοινωνικούς εταίρους και παίρνει αποφάσεις ο Υπουργός Εργασίας
Χριστοδουλίδης: «Η πολιτική είναι μαραθώνιος» - Θα προετοιμάσει Υπουργούς για να τρέξουν μαζί σε αγώνα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων
Έριξε ανοιξιάτικο χιόνι στο Τρόοδος – Δείτε βίντεο
Το δίλημμα των νέων ζευγαριών: Αγορά ακινήτου ή ενοίκιο - Οι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι – Ο καιρός μέχρι την Τρίτη
Βερολίνο: Παραδέχθηκε για πρώτη φορά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο
Καταδίωξη βγαλμένη από… ταινία - Αστυνομικοί με άλογα κυνηγούν οδηγό επειδή μιλά στο τηλέφωνο – Δείτε βίντεο
Στη Βουλή για τις ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες ο ΥΠΕΣ – Ετοιμάζουν προτάσεις τα κόμματα
Έκαψαν ολοσχερώς το οίκημα της ΕΔΕΚ στο Τσιακκιλερό – «Δεν θα μας γονατίσετε» - Φωτογραφία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φονικό στη Λεμεσό: Τι κατέδειξε η νεκροτομή - Λύνει άραγε το μυστήριο με τον νεκρό σύζυγο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις