Κάθε πέντε χρόνια οι αναλύσεις αίματος στο ΓεΣΥ για άτομα μέχρι 44 ετών - Βίντεο
14.03.2023 - 12:09
Κάθε πέντε χρόνια θα γίνονται πλέον οι προληπτικές αναλύσεις αίματος.
Σύμφωνα με την Ανώτερη Λειτουργό ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Ενημέρωση τώρα» υιοθετήθηκε στο ΓεΣΥ η δυνατότητα γενικών αναλύσεων αίματος κάθε πέντε χρόνια.
Όπως ανέφερε η κ. Αχνιώτου, αυτή η τακτική υιοθετήθηκε σύμφωνα με αποτελέσματα επιστημονικών μελετών. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι με βάση τον ηλικιακό παράγοντα, ορίστηκε και η συχνότητα για τις προληπτικές εξετάσεις αίματος.
Για τις ηλικίες 18-44 ετών, δίνεται η δυνατότητα κάθε πέντε χρόνια, ενώ για τις ηλικίες 45 - 64 ετών κάθε δύο χρόνια, και από 65+ οι αναλύσεις θα γίνονται κάθε χρόνο.
Μια απόφαση η οποία αναιρεί όσα γνώριζαν μέχρι στιγμής οι πολίτες για την πρόληψη και θέτουν περιορισμό, όπως ακούστηκε στην εκπομπή, με την κ. Αχνιώτου να απαντά ότι «οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας έχουν σκοπό να δώσουν βοηθητικά στοιχεία προς τους προσωπικούς γιατρούς έτσι ώστε να γίνει μια πιο σωστή πρόληψη βάσει τεκμηριωμένης βιβλιογραφίας».
Εξήγησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά κυρίως άτομα χωρίς συμπτώματα ή που δεν έχουν διαγνωστεί με οποιαδήποτε ασθένεια.
Στην περίπτωση ωστόσο, που ένας ιατρός διαπιστώσει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να γίνουν πιο συχνά αναλύσεις αίματος, τότε μπορεί και έχει το δικαίωμα να το πράξει, ανέφερε η κ. Αχνιώτου σημειώνοντας πως «δεν είναι απαγορευτικό».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου έως τα τέλη Απριλίου με σκοπό να προβούν σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όπως ανακοίνωσαν τα ΗΕ μετά τη σημερινή τους συνάντηση στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Χασίμ Ντιάν, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Πρόσθεσαν πως οι δυο ηγέτες χαιρέτισαν τη διαρκή δέσμευση και εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό και επανέλαβαν τη συνεχή ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειές του.