Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε καμία περίπτωση με την κατοχή και τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, με το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα, κατά την οποία τιμήθηκαν οι 12 που έδωσαν τον όρκο επί του ιερού Ευαγγελίου για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα την 7η Μαρτίου 1953.
Ο όρκος δόθηκε σε μια μυστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι στην οδό Ασκληπιού από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ', τον Γεώργιο Γρίβα, τον Σωκράτη Λοϊζίδη, τον Νικόλαο Παπαδόπουλο, τον Γεώργιο Στράτο, τον Ηλία Τσατσόμοιρο, τον Δημήτρη Σταυρόπουλο, τον Σάββα Λοϊζίδη, τον Αντώνιο Αυγίκο, τον Δημήτριο Βεζανή, τον Ηλία Αλεξόπουλο και τον Γεράσιμο Γονιδάρη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επίσκεψης ΠτΔ στην Αθήνα - Οι επαφές και οι ανακοινώσεις
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως "εβδομήντα χρόνια από το ιστορικό γεγονός που τιμούμε απόψε καλούμαστε και εμείς σήμερα να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, την υποχρέωση προσήλωσης στην προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών προνοιών των ψηφισμάτων των ΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου".
Μιας διευθέτησης, ανέφερε, που θα σέβεται τα δικαιώματα και τις ανησυχίες όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει και τη συνύπαρξή τους σε κλίμα ειρήνης και ασφάλειας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως γνωρίζει πολύ καλά ότι ο στόχος αυτός μόνο εύκολος δεν είναι. "Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία με την εντεινόμενη αδιαλλαξία και τις απαράδεκτες αξιώσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά για λύση δυο κρατών", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση πως πρέπει να πάψουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Τουναντίον, ανέφερε, αντλώντας έμπνευση από λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας όπως αυτή που τιμούμε σήμερα οφείλουμε με επιμονή, με αγωνιστικότητα, με ξεκάθαρο πλάνο και σχεδιασμό να πράξουμε ό,τι περνά από το δικό μας χέρι για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να ανατρέψουμε το σημερινό απαράδεκτο στάτους κβο.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η περίοδος που διάγουμε είναι ίσως από τις κρισιμότερες για τον κυπριακό ελληνισμό, σημειώνοντας πως η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα και απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο μιας αποδεκτής λύσης για το Κυπριακό.
"Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές είναι πιο επάναγκες από ποτέ να ανατρέχουμε στην ιστορία μας για άντληση έμπνευσης όπως έχω πει και πιο πριν αλλά κυρίως για την άντληση των σωστών μηνυμάτων και διδαγμάτων, ώστε να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα με προβληματισμό και να αναλογιστούμε την ιστορική μας ευθύνη και πορεία", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως μόνο έτσι θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον του τόπου μας με περισσότερη αισιοδοξία, πράττοντας ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε την υπ’ αριθμό ένα προτεραιότητά μας που δεν είναι τίποτα άλλο από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.
"Η ιστορία μας διδάσκει ότι όταν όλες οι δυνάμεις ενός λαού είναι ενωμένες προς μία κατεύθυνση, προς ένα κοινό στόχο, μπορούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά να επιτύχουν τους στόχους που τίθενται. Αντιθέτως, όταν επικρατεί η διχόνοια επέρχεται όλεθρος και εθνικές καταστροφές", ανέφερε.
"Έτσι λοιπόν και σήμερα πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων, των προκλήσεων και των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε, με απόλυτο σεβασμό στις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και μακριά από ακραίες εξάρσεις οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και σήμερα", είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ανέφερε πως με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο της απελευθέρωσης, της επανένωσης πατρίδας μας εργαζόμαστε πάντοτε σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση "και αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της σημερινής διαβούλευσης με την ελληνική Κυβέρνηση, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, μιας λύσης που πρέπει να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να διασφαλίζει, την ειρήνη, την ασφάλεια την πρόοδο και την ευημερία για όλους τους νόμιμους κατοίκους στο νησί, μια λύση που θα διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ".
Αυτή θα είναι και η δική μας παρακαταθήκη αλλά και η πιο έμπρακτη απόδοση τιμών στους 12 ομνύσαντες τον όρκο των Αθηνών αλλά και όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για τη λευτεριά, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη στον χαιρετισμό του πως η κυπριακή πολιτεία θα αναβαθμίσει και θα αναδείξει την αίθουσα Κύπρου που βρίσκεται στο Μουσείο Πολέμου. Είπε ακόμη πως οι λαοί που δεν γνωρίζουν καλά και δεν τιμούν την ιστορία τους δεν μπορούν να έχουν ευοίωνο μέλλον.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως στις 7 Μαρτίου 1953 δεν δόθηκε απλά ο όρκος των 12 αλλά αυτή ήταν η άτυπη ληξιαρχική πράξη γέννησης της ΕΟΚΑ, που έγινε στην οδό Ασκληπιού στο κέντρο της Αθήνας από 12 διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Κύπρο. "Έδωσαν όρκο διεκδίκησης της απελευθέρωσης της Κύπρου από τον βρετανικό ζυγό και της πολυπόθητης από το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού τότε ένωσης με την Ελλάδα", ανέφερε.
Είπε ακόμη πως η συνάντηση της 7ης Μαρτίου 1953 και ο όρκος των 12 σήμαναν, όπως ακριβώς και η δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό για την ελληνική επανάσταση του 1821, την επιλογή του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και την μετέπειτα σύσταση της ΕΟΚΑ.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ μπορεί να μην οδήγησε στον διακηρυγμένο στόχο της ένωσης αλλά έφερε το τέλος της αποικιοκρατίας, την ανεξαρτησία της Κύπρου και τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε σήμερα».
Η σημερινή ανεξάρτητη δημοκρατική Κύπρος, κράτος μέλος των ΗΕ, κράτος μέλος της ΕΕ, είναι ένα επίτευγμα που οφείλεται στους αγώνες όλων των προγόνων μας που με αυτοθυσία, με αυταπάρνηση, χωρίς να στοχεύουν να εξυπηρετήσουν το όποιο προσωπικό συμφέρον, θυσίασαν και την ίδια τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, δυστυχώς όμως από το 1974 σε μια κατεχόμενη πατρίδα, ανέφερε.
Κατά την τελετή έγινε απονομή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τιμητικών πλακέτων μετά θάνατον στους 12 ομνύσαντες τον «Όρκο των Αθηνών» της 7ης Μαρτίου 1953.
Για τη σημασία του γεγονός της 7ης Μαρτίου 1953 μίλησε ο Δημήτρης Ταλιαδώρος μέλος ΔΣ Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 Ανδρέας Μαϊμαρίδης ο οποίος ανέφερε πως στη συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού εγκαταστάθηκε μόνιμα ο ακατάλυτος δεσμός με την Ελλάδα και πως στα πρόσωπα των 12 τιμούμε όλους τους Κύπριους που πιστοί στον όρκο βοήθησαν όλους εμάς "να διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στη μάνα Ελλάδα".
Την εκδήλωση προσφώνησε ακόμη ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος ο οποίος είπε πως "δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού" και ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επίσκεψης ΠτΔ στην Αθήνα - Οι επαφές και οι ανακοινώσεις
Φόνος στην Πέτρα του Ρωμιού: Αρνείται οποιαδήποτε ενοχή ο 31χρονος - Ζήτησε δεύτερη νεκροτομή
Η επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του Ευθύμιου Δίπλαρου - «Ποτέ δεν κρύφτηκα…»
Σε κρίσιμη κατάσταση o 34χρονος που παρασύρθηκε από όχημα στη Λευκωσία
Απίθανες εικόνες από τα κατεχόμενα: Aνεμοστρόβιλος «αναστάτωσε» το Τζιάος - Δείτε βίντεο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις