ΥΓΕΙΑ

Πού βρίσκονται τα «καλά» μικρόβια που αδυνατίζουν και ωφελούν την υγεία

Πού βρίσκονται τα «καλά» μικρόβια που αδυνατίζουν και ωφελούν την υγεία

Παραδοσιακά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο, ή και πιο σύγχρονα, όπως το κίμτσι και το κομπούχα, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εντέρου και την ισορροπία του μικροβιώματος. Μια νεότερη μελέτη, όμως, εμβαθύνει περισσότερο στο πώς η υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων με ζωντανούς μικρο-οργανισμούς θα μπορούσε να προάγει τη συνολικότερη υγεία και τον έλεγχο του βάρους.

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά (ISAPP), ταξινόμησε πάνω από 9.000 μεμονωμένα τρόφιμα που αναφέρονται στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) σε τρεις κατηγορίες με βάση την αφθονία των ζωντανών μικροβίων τους και στη συνέχεια χρησιμοποίησε στοιχεία από τους συμμετέχοντες στη μελέτη σχετικά με τις τροφές που κατανάλωναν, με στόχο να ποσοτικοποιήσει που περιείχαν μεσαία ή υψηλά επίπεδα μικροβίων.

Στη συνέχεια, προσδιόρισαν πώς η πρόσληψη των τροφίμων συσχετιζόταν με διάφορους δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και το βάρος.

Τα αποτελέσματα τους είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς συμπέραναν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζωντανών μικρο-οργανισμών συσχετίστηκε με αρκετούς δείκτες καλής υγείας: φυσιολογική αρτηριακή πίεση, καλύτερες τιμές της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, χαμηλότερη φλεγμονή, καθώς και μικρότερη περιφέρεια μέσης και δείκτη μάζας σώματος.

Αν και η επιστημονική προσέγγιση δεν επέτρεψε στους ερευνητές να συμπεράνουν ότι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί προσφέρουν άμεσα τα οφέλη αυτά στην υγεία, τα αποτελέσματα συνάδουν με το εύλογο συμπέρασμα ότι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί θα μπορούσαν σε γενικό πλαίσιο να ωφελήσουν την υγεία, αυξάνοντας την ποικιλομορφία των μικροβίων στο έντερο, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανοσολογική λειτουργία. Αυτό συμβαίνει διότι η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Παρότι οι συνδέσεις μεταξύ των τροφίμων και των πλεονεκτημάτων τους ήταν σχετικά μέτριες, θεωρείται αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτά τα εκτιμώμενα οφέλη προσέφεραν σημαντική βελτίωση στην υγεία του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα μάλιστα από άλλους παράγοντες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος» σημειώνει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Dan Tancredi, PhD, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Davis.

Όπως καταλήγει, «οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν και σε άλλους πληθυσμούς, που ενδεχομένως θα αποκαλύψουν ισχυρότερους αιτιώδεις ισχυρισμούς».

Πηγή: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top