Αρκετά πιεστικές είναι οι προκλήσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, από το πρώτο κιόλας λεπτό από την ανάληψη των καθηκόντων της, αφού μία σειρά από «καυτά» ζητήματα παραμένουν ανοικτά εδώ και αρκετό καιρό.
Όλα, σχεδόν, τα ζητήματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή και αφορούν τις Κεντρικές Φυλακές, οι οποίες αυτή τη στιγμή στην ουσία εκτός από ακέφαλες, παρά το γεγονός πως έχει διοριστεί προσωρινός Διευθυντής, είναι και υπερπλήρεις με αποτέλεσμα αστυνομικά κρατητήρια να μετατρέπονται σε… παράρτημα των Φυλακών.
Την ίδια ώρα, ένα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται στις Φυλακές, είναι και οι συχνές απόπειρες αυτοχειρίας καταδίκων ή υποδίκων, οι οποίοι πάνω στην απελπισία τους προσπαθούν να θέσουν τέλος στη ζωή τους και να διασώζονται ακόμα και την υστάτη από δεσμοφύλακες ή/και συγκρατούμενούς τους.
Το κενό από την αποχώρηση Αριστοτέλους
Σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, υπενθυμίζουμε πως από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι στην ουσία ακέφαλες, αφού τόσο η Άννα Αριστοτέλους (Διευθύντρια) όσο και η Αθηνά Δημητρίου (Ανώτερη Λειτουργός) ζήτησαν την μετάθεσή τους κι έκτοτε απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους με άδεια ασθενείς, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου έχει διοριστεί Αναπληρωτής Διευθυντής ο Ιωάννης Καπνουλλάς.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα, στις 10 Φεβρουαρίου κι επί θητείας της απερχόμενης Υπουργού, Στέφης Δράκου, ο διορισμός του κ. Καπνουλλά παρατάθηκε μέχρι και τις 10 Μαρτίου.
Συνεπώς, μέχρι την Παρασκευή (10/3) η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης, καλείται, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, να αποφασίσει τι θα γίνει από δω και πέρα. Δηλαδή, εάν θα παρατείνει τον διορισμό του για, τουλάχιστον, άλλο 1 μήνα ή θα διορίσει άλλο άτομο στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή ή θα προχωρήσει στον διορισμό νέου/ας Διευθυντή/ριας των Κεντρικών Φυλακών, κάτι που, ωστόσο, φαντάζει πολύ απομακρυσμένο σενάριο.
Αστυνομικοί Σταθμοί μετατρέπονται σε… φυλακές
Την ίδια ώρα, η κα Προκοπίου καλείται να διαχειριστεί και το μεγάλο πρόβλημα της υπερπληρότητας των Κεντρικών Φυλακών, το οποίο μέρα με την μέρα διογκώνεται με αποτέλεσμα Αστυνομικά Κρατητήρια να μετατρέπονται σε προσωρινά παραρτήματα των Φυλακών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του σε διάφορα Μέσα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η τέως Υπουργός Δικαιοσύνης, κήρυξε 10 αστυνομικούς σταθμούς σε φυλακές.
Όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου σε δηλώσεις του στον Alpha, «ο αριθμός αλλάζει με την ώρα ή με την μέρα. Μέχρι χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε 39 πρόσωπα υπόδικους ή κατάδικους που έπρεπε να βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά λόγω του υπερπληθυσμού είναι σε αστυνομικά κελιά. Πέραν των προσώπων αυτών, άλλα 132 πρόσωπα ήταν σε κελιά για υποθέσεις που χειρίζεται η ίδια η Αστυνομία», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «η επικοινωνία με το Τμήμα Φυλακών είναι καθημερινή και συνεχής, καθώς αναζητείται διαρκώς η κένωση ενός κελιού».
Θα δώσουν λύση οι προεδρικές χάρες;
Πάντως, μία μικρή ελπίδα για αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών, μπορεί να αποτελέσουν οι επικείμενες χάρες, όπως ονομάζονται, που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, μπορεί να μειώσει τη ποινή κάποιων καταδίκων κατά 1/5.
Αν και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλάβει τα καθήκοντά του εδώ και μία εβδομάδα, εντούτοις, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα δώσει προεδρική χάρη σε κρατουμένους, καθώς και ο αριθμός των κρατουμένων που θα επωφεληθεί από αυτή.
Οι αυτοχειρίες
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, ένεκα και του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πάρα πολλές φορές απόπειρες αυτοχειρίας από πλευράς κρατουμένων.
Μάλιστα, υπήρξαν και περιπτώσεις που το φαινόμενο ήταν επί καθημερινής βάσεως, με αποτέλεσμα οι δεσμοφύλακες και η Διεύθυνση των Φυλακών να είναι σε συνεχή εγρήγορση και επιφυλακή.
Το ευτύχημα είναι ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοχειριών αποτράπηκε ακόμη και την τελευταία στιγμή. Όμως, το ότι πολλοί κρατούμενοι επιχειρούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει αρκετά σοβαρά τους αρμοδίους, οι οποίοι καλούνται και πρέπει να δώσουν άμεσα, χθες αν είναι δυνατόν, λύσεις για αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν το σωφρονιστικό ίδρυμα.
Τα βραχιολάκια και τι ισχύει σήμερα
Μία τέτοια λύση, ενδεχομένως, μπορεί να αποτελέσει η επέκταση του θεσμού της ηλεκτρονικής κράτησης εκτός φυλακών με ειδικό βραχιόλι καταδίκων, αλλά και υποδίκων.
Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του «περί Φυλακών Νόμου» το 2020, η Επιτροπή Κατάταξης, η οποία αποτελείται από το Διευθυντή, τους Λειτουργούς Φυλακών, το Δάσκαλο των Φυλακών, τον Κοινωνικό Λειτουργό και τον Ψυχολόγο των Φυλακών, δύναται να επιτρέψει σε κατάδικο που:
(α) Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μηνών και μικρότερη των πέντε (5) ετών και έχει εκτίσει τουλάχιστο το ήμισυ της ποινής του, για αδίκημα άλλο από τα αδικήματα που απαριθμούνται στον Πίνακα του Παραρτήματος Β, και ο οποίος είναι ενταγμένος στο Κέντρο για περίοδο τουλάχιστο ενός (1) μηνός προηγουμένως, να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες, με τέτοιους όρους και για τόσο χρονικό διάστημα μέσα στην εν λόγω περίοδο, όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης. ή
(α1) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών και έχει εκτίσει τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) της ποινής του, για αδίκημα άλλο από τα αδικήματα που απαριθμούνται στον Πίνακα του Παραρτήματος Β, να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού με τέτοιους όρους και για τόσο χρονικό διάστημα όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης· ή
(β) βρίσκεται στην ανοικτή φυλακή και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με τέτοιους όρους, όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης για τη χρονική περίοδο που απαιτείται για την συνέχιση και ολοκλήρωση του προγράμματος απεξάρτησής του. ή
(γ) βρίσκεται στην ανοικτή φυλακή και στον οποίο έχει παραχωρηθεί άδεια χωρίς συνοδεία ή εκπαιδευτική άδεια, να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με τέτοιους όρους, όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης, για την χρονική περίοδο που διαρκεί η άδεια του. ή
(δ) βρίσκεται στην ανοικτή φυλακή και είναι ηλικίας 70 χρονών και άνω και έχει καταδικαστεί για αδίκημα άλλο από τα αδικήματα που απαριθμούνται στον Πίνακα του Παραρτήματος Β να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με τέτοιους όρους, όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης. ή
(ε) είναι βαριά ασθενής ή κλινήρης, να εκτίσει μέρος της επιβληθείσας σ’ αυτόν ποινής με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με τέτοιους όρους, όπως ήθελε καθορίσει η Επιτροπή Κατάταξης, για όση χρονική περίοδο κρίνεται αναγκαίο βάσει της κατάστασης της υγείας του, η οποία βεβαιώνεται μετά από γνωμάτευση Ιατροσυμβουλίου και τη σύμφωνη Γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα:
Νοείται ότι ο κατάδικος, ο οποίος επιλέγεται και αποδέχεται έκτιση μέρους της ποινής του με κατ’ οίκον περιορισμό, θεωρείται ότι τελεί κατά πάντα χρόνο υπό καθεστώς φυλάκισης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τραγωδία στα Τέμπη: Βίντεο ντοκουμέντο 20 λεπτά πριν το δυστύχημα απετράπη και άλλη σύγκρουση τρένων
Με ρόπαλα και με καλυμμένα πρόσωπα μπούκαραν άγνωστοι σε περίπτερα - Δυο ληστείες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις