ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα της γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου - Οι αγώνες και οι διαμαρτυρίες που την καθιέρωσαν

Ημέρα της γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου - Οι αγώνες και οι διαμαρτυρίες που την καθιέρωσαν

Σημαντική ημέρα είναι η σημερινή για όλες τις γυναίκες, αφού αποτελεί μια ημέρα μνήμης των σκληρών αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, τιμά τους αγώνες αυτών των γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, έγραψαν ιστορία και άνοιξαν τον δρόμο για την καθιέρωση της ισότητας των φύλων.

Ίσως η πιο σημαδιακή μέρα για τις γυναίκες, η 8η Μαρτίου αποτελεί μια ημέρα με πλούσια ιστορία, που αναμφίβολα όλοι αξίζει να γνωρίζουμε. Καταρχάς, η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη και η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Σημειώνεται ότι αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε τη διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων, στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι ερευνητές τούς καταρρίπτουν ως μύθο.

Το χρονικό της καθιέρωσης της 8ης Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας

1909

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου του 1909. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής όρισε αυτή την ημέρα προς τιμήν της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

1910

Η Διεθνής Σοσιαλιστική Διάσκεψη, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη, καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να τιμήσει το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών και να στηρίξει την καθολική ψηφοφορία για τις γυναίκες.

Η πρόταση εγκρίθηκε με ομόφωνη έγκριση από τη διάσκεψη περισσότερων από 100 γυναικών από 17 χώρες, στις οποίες συμμετείχαν οι τρεις πρώτες γυναίκες που εξελέγησαν στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι δεν έχει επιλεγεί καθορισμένη ημερομηνία για την τήρηση.

1911

Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Κοπεγχάγης, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά (19 Μαρτίου) στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες παρακολούθησαν τις συγκεντρώσεις αυτές.
Εκτός από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, απαίτησαν τα δικαιώματα των γυναικών για εργασία, επαγγελματική κατάρτιση και τερματισμό των διακρίσεων στην αγορά εργασία.

1913-1914

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έγινε επίσης μηχανισμός διαμαρτυρίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο πλαίσιο του ειρηνευτικού κινήματος, γυναίκες Ρωσικής καταγωγής παρακολούθησαν την πρώτη τους Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.
Κάπου στην Ευρώπη, περίπου ένα χρόνο μετά, οι γυναίκες πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, είτε για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο είτε για να εκφράσουν αλληλεγγύη με άλλους ακτιβιστές.

1917

Στο πλαίσιο του πολέμου, οι γυναίκες στη Ρωσία επέλεξαν και πάλι να διαμαρτυρηθούν για «Ψωμί και Ειρήνη» την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου (η οποία έπεσε στις 8 Μαρτίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο). Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Τσάρος παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

1975

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Γυναικείου Έτους 1975.

1977

Τον Δεκέμβριο του 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο διακηρύσσουν την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη, έτσι ώστε να τηρούνται κάθε μέρα του χρόνου από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ιστορικές και εθνικές τους παραδόσεις.

1995

Η Διακήρυξη του Πεκίνου, αποτέλεσε ένα ιστορικό σημείο στο χάρτη, καθώς υπογράφηκε από 189 κυβερνήσεις, επικεντρώθηκε σε 12 κρίσιμους τομείς ανησυχίας και οραματίστηκε ένα κόσμο, όπου κάθε γυναίκα και κορίτσι θα μπορεί να ασκήσει τις επιλογές της, όπως η συμμετοχή στην πολιτική, εισόδημα και το δικαίωμα της να ζει σε κοινωνίες χωρίς βία και διακρίσεις.

2014

Η 58η σύνοδος της Επιτροπής Status of Women (CSW58), η ετήσια συγκέντρωση των κρατών για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις και επιτεύγματα στην υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Οι οντότητες του ΟΗΕ και οι διαπιστευμένες ΜΚΟ από όλο τον κόσμο κατέγραψαν την πρόοδο και τις εναπομένουσες προκλήσεις για την επίτευξη των οκτώ Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της προσοχής και των πόρων για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους» -Βίντεο από την πορεία του οχήματος

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top