ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατευθείαν στα βαθιά ο νέος Υπουργός Εργασίας – Τα ανοιχτά ζητήματα και οι προκλήσεις

Κατευθείαν στα βαθιά ο νέος Υπουργός Εργασίας – Τα ανοιχτά ζητήματα και οι προκλήσεις

Κατευθείαν στα βαθιά, καλείται να «κολυμπήσει» ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος πρέπει να διαχειριστεί μία σειρά από ανοιχτά και πολύ καυτά ζητήματα και προκλήσεις.

Ανάμεσα σε άλλα, καλείται να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις, στο μέτρο του δυνατού, για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αύξησης, καθώς και για τη Στρατηγική πρόσληψης ξένου ανθρώπινου δυναμικού, δύο ζητήματα που απειλούν με διασάλευση την εργατική ειρήνη.

Οι «καυτές» πΑΤΑτες

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το θέμα της ΑΤΑ, ο νέος Υπουργός Εργασίας θα κληθεί από τις πρώτες μέρες της θητείας του να καταβάλει προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος αυτού, και κυρίως η φόρμουλα κλιμακωτής απόδοσης της, όπως άλλωστε είχε δηλώσει προεκλογικά ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται πως, προεκλογικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνιζε την ανάγκη για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το θέμα της ΑΤΑ, κατά τρόπο ώστε να αποκαθίσταται μέρος της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Όπως διεμήνυε, μεταξύ άλλων, η άρση αυτής της εκκρεμότητας, που διασαλεύει την εργατική ειρήνη, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα προτεραιότητας τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησής του σε περίπτωση που εκλεγόταν στην Προεδρία της χώρας, σημειώνοντας ότι αφετηρία θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και απόδοση της ΑΤΑ, μέσα σε χρονικό ορίζοντα που θα λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας.

Επίσης, προεκλογικά ο κ. Χριστοδουλίδης και σε συνάντηση που είχε με την ΑΣΔΥΚ είχε καταθέσει πρόταση, η οποία προνοούσε κλιμακωτή παραχώρηση της ΑΤΑ με ποσοστό 70% στους χαμηλόμισθους στις κλίμακες Α2-Α5-Α7 και 30% στις ψηλότερες κλίμακες

Με βάση και τα πιο πάνω, μένει πλέον να αποσαφηνιστεί πλήρως η θέση της Κυβέρνησης και να καθοριστούν οι «κόκκινες» γραμμές της, ούτως ώστε ο νέος Υπουργός Εργασίας να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και να αρχίσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, με στόχο αυτή τη φορά να υπάρξει κατάληξη που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη και θα διασφαλίσει την εργατική ειρήνη.

Μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού

Ένα άλλο «καυτό» θέμα που απασχολήσει τους επόμενους μήνες τον νέο Υπουργό Εργασίας, αφορά το συνταξιοδοτικό, καθώς και το πέναλτι του 12% στις συντάξεις όσων επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 αντί στα 65.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για το εν λόγω θέμα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη από τη Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Μάλιστα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και τα διάφορα σενάρια που ετοιμάστηκαν, με στόχο τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της επάρκειας των συντάξεων, έχουν ήδη έχουν παρουσιαστεί ενώπιον των κοινωνικών εταίρων και η κάθε οργάνωση θα στείλει τις δικές της εισηγήσεις επ’ αυτών, προκειμένου η μελέτη να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Πάντως, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο ουσιαστικός διάλογος επί του θέματος, στο πλαίσιο του οποίου θα τεθούν επί τάπητος αριθμοί και σενάρια, αναμένεται να αρχίσει εντός του προσεχούς Φθινοπώρου.

Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις των κοινωνικών εταίρων, η διαδικασία των συζητήσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να είναι μακρά και δύσκολη, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικές διαφωνίες για σειρά ζητημάτων.

Νέα Στρατηγική Απασχόλησης Αλλοδαπών

Πέραν των πιο πάνω, άλλο ένα πολύ «καυτό» θέμα που θα απασχολήσει τον κ. Παναγιώτου είναι και η νέα Στρατηγική Απασχόλησης Αλλοδαπών, η οποία εγκρίθηκε κατά το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της απερχόμενης κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται πως, η Στρατηγική αποτελεί μέτρο της πολιτικής απασχόλησης για ικανοποίηση των ελλείψεων της αγοράς εργασίας και εφαρμόζεται για την εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών με προσωρινή διαμονή.

Σημειώνεται, δε, πως, όπως είχε δηλώσει ο τέως Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, η εν λόγω Στρατηγική μπορεί να διαφοροποιηθεί ή/και να αποσυρθεί από την νέα Κυβέρνηση, εάν το κρίνει απαραίτητο και συνεπώς ο νέος Υπουργός Εργασίας σε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού μελετήσει τη Στρατηγική, να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε τροποποίησή της ή εάν θα την καταργήσει.

Βέβαια, τα πιο πάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα των πολλών προκλήσεων με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος Υπουργός Εργασίας και που απαιτούν άμεσου χειρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top