ΔΙΕΘΝΗ

Ακτιβιστές από το Μαρόκο κινούνται νομικά εναντίον της εταιρείας του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus

Ακτιβιστές από το Μαρόκο κινούνται νομικά εναντίον της εταιρείας του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus

Την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε δικαστική αγωγή εναντίον της NSO, της ισραηλινής εταιρείας που κατασκεύασε το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegusus ανακοίνωσαν σήμερα έξι ακτιβιστές από το Μαρόκο, οι οποίοι αναφέρουν ότι υπήρξαν «θύματα παράνομης εισβολής στα τηλέφωνά τους από το λογισμικό Pegasus».

Οι έξι προτίθενται να υποβάλουν από κοινού παράπονο, σε υπόθεση που έχει ξεκινήσει η εταιρεία της εφαρμογής WhatsApp στην Καλιφόρνια, η οποία κατηγορεί την NSO για μαζική παρακολούθηση ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Οι ακτιβιστές σημειώνουν στη δήλωσή τους ότι η παρακολούθηση των κινητών τους, έχει προκαλέσει «σοβαρές βλάβες, λόγω της δράσης τους ως υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί».

Μεταξύ των παραπονούμενων βρίσκονται τρεις ακτιβιστές και η σύζυγος του αντιφρονούντα φυλακισμένου δημοσιογράφου, Σουλεϊμάν Ραϊσούνι, ο οποίος εκτίει πενταετή ποινή φυλάκισης για σεξουαλική κακοποίηση.

Το λογισμικό της NSO παρέχει τη δυνατότητα σε κυβερνήσεις να παρακολουθούν προσωπικά δεδομένα, μηνύματα, φωτογραφίες, τοποθεσίες, ακόμα και την κάμερα κινητών τηλεφώνων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε τον Ιανουάριο το πράσινο φως σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια για να προχωρήσει σε ακρόαση της υπόθεσης, απορρίπτοντας την έφεση της NSO. Η WhatsApp κατηγορεί την NSO για την παρακολούθηση περίπου 1.400 τηλεφώνων μέσω του λογισμικού.

Τον Ιούλιο του 2021, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Μαρόκο, για τη χρήση του λογισμικού εναντίον αντιφρονούντων.

Ο Ισπανός δημοσιογράφος, Ιγκνάθιο Θεμπρέρο, κατηγόρησε δημόσια την κυβέρνηση του Μαρόκο για την παγίδευση του τηλεφώνου του, όταν ένα φιλοκυβερνητικό Μέσο στο Μαρόκο δημοσίευσε μηνύματά του με Ισπανούς αξιωματούχους, μέσω WhatsApp. Η Κυβέρνηση του Μαρόκο τον έχει μηνύσει για να αποσύρει τους ισχυρισμούς του. Για την υπόθεση αυτή αναμένεται να αποφανθεί εντός των επόμενων εβδομάδων ισπανικό δικαστήριο.

Αντίστοιχα μέτρα έχει λάβει το Μαρόκο και στη Γαλλία, με αφορμή ισχυρισμούς ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να κατασκοπεύσει δημοσιογράφους και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top