Παρελθόν πριν καλά-καλά εφαρμοστεί και παρά τα θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, αποτελεί το «καλάθι της νοικοκυράς», το οποίο θα ανακούφιζε για συγκεκριμένη χρονική περίοδο τις τσέπες των καταναλωτών.
Πλέον, η αρμόδια Υπηρεσία του κράτους -Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή-, στρέφει την προσοχή της στη δημιουργία ειδικής εφαρμογής (application), μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα μπορούν να παρακολουθούν τις τιμές σε βασικά αγαθά, να κάνουν συγκρίσεις και να επιλέγουν την πιο συμφέρουσα για τους ίδιους επιλογή.
Τα πιο πάνω, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.
Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα μας κι ερωτηθείς σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», ανέφερε πως «το ‘καλάθι της νοικοκυράς’ ήταν μία πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία ‘έτρεξε’ πριν τις Προεδρικές Εκλογές και το κλείσιμο της Βουλής. Ήταν ένα μέτρο το οποίο θα λαμβάναμε για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο, όμως, απαιτείτο νομοθετική και άλλη ρύθμιση, αλλά λόγω του γεγονότος πως δεν είχε ολοκληρωθεί η διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πριν το κλείσιμο της Βουλής, αποφασίστηκε όπως το μέτρο αποσυρθεί», εξήγησε.
Κληθείς να πει κατά πόσον είναι οριστική η απόφαση για μη προώθηση του μέτρου, ο κ. Καραγιώργης απάντησε καταφατικά. «Ναι, αυτό το κομμάτι έκλεισε, γιατί θα εφαρμοζόταν για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με στόχο να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών. Αυτό, πλέον, τελείωσε και εξετάζουμε άλλους τρόπους ως Υπηρεσία για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές», υπογράμμισε.
«Προχωράμε με τη δημιουργία μίας εφαρμογής (application) στα κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας θα παρουσιάζονται οι τιμές των υπεραγορών σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων κατανάλωσης», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι «βασικά οι τιμές που θα ισχύουν στις υπεραγορές, θα παρουσιάζονται και στην εφαρμογή και θα αφορούν ένα συγκεκριμένο αριθμό προϊόντων υψηλής κατανάλωσης».
Στόχος, τόνισε, «να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να κάνουν τις επιλογές τους».
«Αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή και προς αυτή την κατεύθυνση, η Υπηρεσίας μας ετοίμασε ένα προσχέδιο νομοσχεδίου, το οποίο στάλθηκε για διαβούλευση και η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, θα ακολουθήσει νομοτεχνικός έλεγχος και μετά θα ενημερωθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εμπορίου. Αφότου ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος και πάρει την τελική του μορφή το νομοσχέδιο, θα πάει πρώτα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Παράλληλα, γίνεται η απαραίτητη προεργασία για ετοιμασία σχετικών όρων, ούτως ώστε όταν τελειώσουν όλα αυτά, να προκηρυχθεί διαγωνισμός προσφορών για υλοποίηση του», επεσήμανε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.
Ερωτηθείς εάν υπήρξαν μέχρι στιγμής οποιεσδήποτε παρατηρήσεις σχετικά με το προσχέδιο νομοσχεδίου που ετοίμασε η Υπηρεσία, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι «αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Μέχρι στιγμής, οι Σύνδεσμοι Καταναλωτών και οι Συντεχνίες είναι πάρα πολύ θετικοί με αυτό το μέτρο, ενώ οι υπεραγορές εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις. Αναμένουμε να λάβουμε επίσημα όλες τις θέσεις μέχρι το τέλος της ημέρας, θα τις μελετήσουμε και θα πράξουμε ανάλογα, αλλά ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με την υλοποίηση αυτού του σημαντικού εργαλείου. Είναι ένα μικρό μεν εργαλείο, αλλά αρκετά σημαντικό, αφού μπορεί να βοηθήσει τις επιλογές των καταναλωτών, που είναι κάτι που ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό την Υπηρεσία μας», συνέχισε.
Κληθείς, δε, να πει πότε αναμένει να είναι έτοιμο το application, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε πως «υπολογίζουμε ότι, εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το καλοκαίρι να είμαστε σε θέση να τρέξουμε με το application».
Τα προϊόντα και οι ποινές
Σύμφωνα, πάντως, με τις πρόνοιες του προσχεδίου νομοσχεδίου που ετοίμασε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών, ως προϊόντα καθορίζονται οποιαδήποτε αγαθά που αποτιμούνται σε χρήμα, τα οποία έχουν την υψηλότερη κατανάλωση και σημασία για το νοικοκυριό, τα οποία είναι ικανά να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής και διατίθενται στις επιχειρήσεις τροφίμων και/ή άλλων προϊόντων, όπως αυτά θα ορίζονται με Διάταγμα που θα εκδίδει ο αρμόδιος Υπουργός (Εμπορίου).
Βάσει, δε, των προνοιών του νομοσχεδίου, υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών είναι όλες ανεξαιρέτως, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και/ή άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης («supermarkets») με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 8 εκατομμυρίων (8.000.000) ευρώ, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου και όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις προϊόντων αρτοποιίας με κύκλο εργασιών άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης οικονομικής περιόδου.
Αξίζει να σημειωθεί πως, οι κωδικοί προϊόντων για τα οποία απαιτείται υποβολή δεδομένων τιμών, θα ορίζονται από τον Υπουργό με διάταγμα το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ενώ οι κωδικοί προϊόντων δύνανται να αναθεωρούνται περιοδικά με βάση τις πωλήσεις τους και τις εποχικές ανάγκες, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Νοείται ότι κατά την περίπτωση αυτή, οι υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών προϊόντων, λαμβάνουν ηλεκτρονικά επικαιροποιημένη λίστα με όλους τους ισχύοντες κωδικούς προϊόντων.
Οι υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών προϊόντων υποβάλλουν δεδομένα τιμών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ η διασύνδεση των υπόχρεων υποβολής δεδομένων τιμών θα γίνεται μέσω ασφαλούς διαδικασίας, η οποία θα καθορίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
Τονίζεται ότι, τα στοιχεία, τα οποία δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, περιλαμβάνουν την επωνυμία, τον αριθμό φορολογικής ταυτότητας και τη διεύθυνση του υπόχρεου υποβολής δεδομένων τιμών.
Αναφορικά με τη δήλωση των προϊόντων, θα απαιτούνται τα εξής στοιχεία:
• ο κωδικός αριθμός προϊόντος
• το όνομα, με το οποίο το προϊόν παρουσιάζεται στο καρτελάκι στο ράφι
• η τιμή του προϊόντος, όπως αυτή παρουσιάζεται στο καρτελάκι στο ράφι
• η μέση τιμή πώλησης του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών προμηθευτών και
• η μοναδοποιημένη τιμή στη βασική μονάδα μέτρησης.
Οι υπόχρεοι υποβολής δεδομένων τιμών θα οφείλουν να ενημερώνουν την πλατφόρμα, καθημερινά, το αργότερο μέχρι τις 10:00 π.μ., ή όπως αυτό καθορίζεται από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.
Σημειώνεται πως, η μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς και/ή ελλιπούς δήλωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα συνιστά παράβαση, η οποία επισύρει ποινή με τη μορφή του διοικητικού προστίμου ύψους από χίλια ευρώ (1.000 ευρώ) έως πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000 ευρώ), ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του υπόχρεου υποβολής δεδομένων τιμών κατά το αμέσως προηγούμενο της παράβασης έτος κατά περίπτωση και αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σφίγγα ο Χριστοδουλίδης για τους διορισμούς - Αποφάσεις το Σαββατοκύριακο
«Άστραψε και βρόντηξε» ο Ματσάκης - «Φτάνει πια να μας βομβαρδίζετε συνεχώς με τους ΛΟΑΤΚΙ!»
Καύσιμα: Άλλα πάνω, άλλα κάτω - Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές - Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις