ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε εκδήλωση στα Λεύκαρα – «Ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν μια διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητα»

Τσίπρας σε εκδήλωση στα Λεύκαρα – «Ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν μια διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητα»

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν μια μεγάλη, διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητα και ήταν παρών σε όλη την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Λεύκαρα προς τιμήν του τέως Προέδρου της ΕΔΕΚ.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ το όνομα του Βάσου Λυσσαρίδη δόθηκε στην κεντρική πλατεία του Δήμου.

Σε ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα, όχι μόνο του ελληνισμού και της Κύπρου, αλλά μια μεγάλη προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας και ήταν παρών στους εθνικούς και διεθνείς αγώνες της αριστεράς, παρών όταν το μεγάλο διακύβευμα ήταν η υπεράσπιση του Προέδρου Μακαρίου από τους πραξικοπηματίες της Ελλάδας και της Κύπρου. Ηταν παρών σε συνέχεια του προδοτικού πραξικοπήματος, στην αντίσταση απέναντι στην αιματηρή τουρκική εισβολή, στους πατριωτικούς αγώνες για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και σε όλη την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως βουλευτής για 46 χρόνια, ως ιδρυτής της αγαπημένης του ΕΔΕΚ και ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη περίοδο που διανύουμε σήμερα που είναι «περίοδος τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών και εξαιρετικά σοβαρών κινδύνων. Η παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας, μας επιστρέφουν ταχέως σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνθήκες ψυχρού πολέμου» είπε και σημείωσε πως «ξέρουμε πολύ καλά πόσο ακριβά πλήρωσαν οι λαοί και ο ελληνισμός ειδικότερα, τον ψυχρό πόλεμο του 20ου αιώνα, ειδικά η Ελλάδα και η Κύπρος που βρίσκονται στο μεταίχμιο της Δύσης με την Ανατολή».

Σημείωσε ακόμα ότι «εδώ και πάνω από 15 χρόνια και με διαδοχικές Κυβερνήσεις, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν χαράξει μια στρατηγική που δεν έχει ως επίκεντρο μόνο την ΕΕ αλλά και τον ρόλο μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια στρατηγική που ακολουθήθηκε σε συνέχεια της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, που αναβάθμισε τον ρόλο μας σε διεθνές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που ενίσχυσε τη συνεργασία μας με τους Άραβες και Ισραηλινούς γείτονές μας, αλλά και με τις παγκόσμιες δυνάμεις και κατέστησε την Ελλάδα και την Κύπρο κόμβους στους ενεργειακούς και οικονομικούς χάρτες της περιοχής».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «σήμερα καλούμαστε, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί, ως κράτη-μέλη της ΕΕ, να επανασχεδιάσουμε την στρατηγική μας για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, να προωθήσουμε μια στρατηγική που θα είναι οραματική, αντάξια του ιστορικού ρόλου και των δυνατοτήτων μας, αλλά την ίδια στιγμή ρεαλιστική, μακριά από αδιέξοδους και επικίνδυνους μαξιμαλισμούς, που θα κατοχυρώνει τον ρόλο μας στην νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής, συνδέοντας την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, συνδέοντας τον ευρωπαϊκό βορρά με το νότο».

Την ίδια στιγμή, όμως συνέχισε «η Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχουν την αυτονομία να επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα δείξουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό που σήμερα δοκιμάζεται. Στηρίζοντας ταυτόχρονα, μέσω της ΕΕ, την προσπάθεια για τερματισμό της ρωσικής εισβολής και για επιστροφή στη διπλωματία».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «ο Βάσος Λυσαρίδης δεν αγωνίστηκε μόνο για την ελευθερία, αλλά και για τη δικαιοσύνη, για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και για την ισότητα»

Στην δική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι «η διαχρονική υπόσχεση του Βάσου Λυσσαρίδη, προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, παρά τη βιολογική του απουσία, συνεχίζει να εμπνέει όσους σταθερά παρέμειναν προσηλωμένοι στον υπέρτατο αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή.

Αναφερόμενος στον Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ήταν «ένας ηγέτης με ασίγαστο πάθος για αγώνες, για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία της πατρίδας μας, αλλά και των λαών της Αφρικής και της Ασίας που βρίσκονταν κάτω από αποικιακό καθεστώς. Μια εμβληματική προσωπικότητα, που αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην πολιτική, την ιατρική, την ποίηση, τη ζωγραφική, ένας  διορατικός πολιτικός, ένας πραγματικός ηγέτης που άφησε ανεξίτηλα το στίγμα του στη σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού και όχι μόνο».

Σημείωσε ακόμα ότι «παρά τη βιολογική του απουσία ο Βάσος Λυσσαρίδης, συνεχίζει τον αγώνα μέσα από την παρακαταθήκη που μας άφησε ως κληρονομία. Και εμείς, σεμνά και ταπεινά, αποτίουμε σήμερα για ακόμα μία φορά τον οφειλόμενο φόρο τιμής, στη γενέτειρά του, τα Λεύκαρα μέσα από την πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου να ονοματοδοτήσει τη κεντρική πλατεία με το όνομά του».

Στην ομιλία του ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε και στην ίδρυση της ΕΔΕΚ από τον Βάσο Λυσσαρίδη τον Φεβρουάριο του 1969, για να αποτελέσει, όπως είπε «την προμετωπίδα του αγώνα ματαίωσης των σχεδιασμών της χούντας των Αθηνών και την πραξικοπηματικής ανατροπής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «επαναβεβαιώνουμε την υπόσχεσή μας στον Βάσο Λυσσαρίδη, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και ακολουθώντας με συνέπεια την προτροπή που μας έδωσε, ότι δηλαδή οι πραγματικοί αγωνιστές όσα περισσότερα προσφέρουν, τόσα περισσότερα χρωστούν».   

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον Βάσο Λυσσαρίδη «ένα πρωτεργάτη, ένα οραματιστή και ένα ηγέτη που κατάγεται από τα Λεύκαρα τα οποία τον τίμησαν και τον αγάπησαν. Τιμούμε απόψε τον Βάσο Λυσσαρίδη που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες και τις αγωνίες αυτού του τόπου και που από το 1960 αμφισβήτησε και εναντιώθηκε στις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και σήμερα πληρώνουμε ακόμα το κόστος της τουρκικής εισβολής και κατοχής».

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, συνέχισε "στη μακρά και βιωματική του πορεία και στην μακρά πολιτική του αγωνιστικότητα έστειλε μηνύματα που σήμερα μπορούν να μας καθοδηγήσουν και να δώσουν προοπτική στη χώρα μας. Κάθε σπίτι και κάστρο, ήταν ένα ιστορικό, πολιτικό και επίκαιρο μήνυμα του Βάσου Λυσσαρίδη και οφείλουμε να υιοθετήσουμε, αφού στέλνει το μήνυμα της αγωνιστικότητας και της προσπάθειας απελευθέρωσης και επανένωσης του νησιού μας».  

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκάρων αναφέρθηκε και στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Βάσου Λυσσαρίδη και είπε πως «13 σφαίρες δολοφόνησαν ουσιαστικά τον Δώρο Λοϊζο. Δεν ξέρω ποιος πολιτικός ηγέτης έχει την δυνατότητα, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα την ώρα που 13 σφαίρες σκοτώνουν όχι τον ίδιο, αλλά τον στενότερο του συνεργάτη, όταν τα αίματα είναι στο πουκάμισο του, να δηλώνει με τεράστια ψυχραιμία και πολιτική μεγαλοψυχία «τους λυπάμαι». Μόνο ένας ηγέτης που μπορεί να έχει πολιτική μεγαλοψυχία, μπορεί να καλέσει το λαό «με ηρεμία να αντιμετωπίσει αυτή την άνανδρη δολοφονία» είπε.

Καταληκτικά ανέφερε πως "ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν πέθανε, ξεψύχησε και είναι αθάνατος μαζί μας».  

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Λευκάρων προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ένα λευκαρίτικο κέντημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top