Μια από τις δυσκολότερες περιόδους στην πολύχρονη ιστορία του διέρχεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος από την 1η Μαρτίου περνά στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, μετά από δέκα συνεχή χρόνια εκτελεστικής εξουσίας.
Η εκλογική ήττα της 5ης Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει αναταράξεις και κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο οδυνηρός αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του προέδρου της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου, και το δίλημμα στο οποίο βρέθηκαν οι ψηφοφόροι του κόμματος, έχουν φέρει την βάση σε τροχιά εσωτερικής σύγκρουσης και διχόνοιας.
Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σε μετεκλογική περιδίνηση και δείχνει να διολισθαίνει σε βαθιά εσωστρέφεια, η οποία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, δεδομένου ότι μέχρι τον Μάιο θα βρίσκεται σε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Ο νέος πρόεδρος της παράταξης θα εκλεγεί στις 11 Μαρτίου απευθείας από τα μέλη, τα οποία ανέρχονται στις πενήντα χιλιάδες.
Πρωτοφανές σκηνικό
Είναι η πρώτη φορά που στήνονται κάλπες για την προεδρία του ΔΗΣΥ εδώ και πολλά χρόνια και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της παράταξης από το 2013, θα διεκδικήσει επανεκλογή. Ανθυποψήφιοί του θα είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης και ο παραιτηθείς εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Δημητρίου. Ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης εξεδήλωσε ενδιαφέρον αλλά χθες έκλεισε τη συζήτηση, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Η οριστικοποίηση των διεκδικητών της προεδρίας του ΔΗΣΥ θα γίνει μεθαύριο Τρίτη 21/2, ημερομηνία επίσημης υποβολής των υποψηφιοτήτων. Μέχρι τότε όμως, στο παρασκήνιο γίνονται πολλά και δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπές, αφού ο Δημήτρης Δημητρίου δέχεται παραινέσεις να αποσυρθεί για να στηρίξει τον Χάρη Γεωργιάδη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι πρόεδρος μιας μόνο πενταετίας, φέρεται να πρότεινε στον Δημήτρη Δημητρίου να τον στηρίξει για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος.
Ο ρόλος Αναστασιάδη
Το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές της 11ης Μαρτίου βάζει πίεση στους διεκδικητές της προεδρίας του ΔΗΣΥ. Θεωρητικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου φέρεται να έχει ένα προβάδισμα, υπό την έννοια ότι σε μεγάλο βαθμό ελέγχει τον κομματικό και οργανωτικό μηχανισμό, κάτι το οποίο απασχολεί τους ανθυποψήφιούς του, Χάρη Γεωργιάδη και Δημήτρη Δημητρίου, ενώ πιο δηκτικός ήταν ο Γιώργος Παμπορίδης. Οι γνώστες του παρασκηνίου στον ΔΗΣΥ θεωρούν ως σημαντικό παράγοντα στην εξίσωση τον επίτιμο Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί σοβαρά ερείσματα στη βάση του σώματος, γεγονός που έχει τη δική του σημασία, σε περίπτωση που αποφασίσει να αναμιχθεί στην εκλογική διαδικασία. Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, μετά τα όσα ακολούθησαν του εκλογικού βατερλό της 5ης Φεβρουαρίου, με αποκορύφωμα την σύμπλευση Αβέρωφ Νεοφύτου με την Καίτη Κληρίδου, μετά τους ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά του απερχόμενου προέδρου. Παρά την αναδίπλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τις τοποθετήσεις της θυγατέρας του ιδρυτή του κόμματος, οι σχέσεις των δύο πολιτικών αντρών δύσκολα αποκαθίστανται, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γνώστες όσων διαδραματίζονται στον ΔΗΣΥ.
Μένει εκτός ο Χριστοδουλίδης
Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής εκ των πραγμάτων καθιστά και τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως σημαντικό παράγοντα στην εσωκομματική εξίσωση. Το πλειοψηφικό ρεύμα εντός του ΔΗΣΥ που τον ανέδειξε στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα δείχνει τα ερείσματα που διαθέτει στο κόμμα, τα οποία κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει προς όλους όσοι τον προσέγγισαν ότι θα μείνει εκτός της εσωκομματικής κούρσας για την ανάδειξη του αρχηγού της παράταξης και δεν πρόκειται να έχει καμιά ανάμειξη στις εκλογές του Μαρτίου και του Μαΐου. Ωστόσο, στελέχη του ΔΗΣΥ που τάχθηκαν στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη, γίνονται δέκτες μηνυμάτων από ενδιαφερόμενους για τα αξιώματα στην ηγεσία του κόμματος, που θέλουν να διατηρήσουν γέφυρες επικοινωνίας τόσο με τον νέο Πρόεδρο όσο και με το κομμάτι της βάσης το οποίο τον υποστήριξε στις προεδρικές εκλογές.
Οι «βαρόνοι»
Σημαντική από κάθε άποψη θα είναι και η θέση που θα τηρήσουν τα ιστορικά στελέχη του κόμματος, με ισχυρό λόγο και ρόλο στο κόμμα. Οι διεκδικητές της προεδρίας της παράταξης, όπως και των άλλων θέσεων στην ηγεσία, θέλουν να εξασφαλίσου τη δημόσια στήριξη επώνυμων στελεχών του κόμματος με το ειδικό βάρος που διατηρούν στη βάση του κόμματος, ειδικότερα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Δημήτρης Δημητρίου και Χάρης Γεωργιάδης άρχισαν το στήσιμο επιτελείων σε όλες τις πόλεις, ενώ εμφανίζονται ενθαρρυμένοι από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν μια εξαιρετικά άσχημη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη βάση της παράταξης, μετά την ήττα του Προέδρου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυξάνεται η χρήση ενέργειας από ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη – Πόση αύξηση καταγράφηκε στην Κύπρο
«Άστραψε» η Ελευθερία κατά του Μάριου Πρίαμου στο Survivor All Star: - «Είσαι η ντροπή της Κύπρου»
Θλίψη για τον Hovig: Ανακοίνωσε το θάνατο του πατέρα του - Φωτογραφία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις