Νέο πλαίσιο λειτουργίας για Google, Facebook, Twitter - Τι αλλάζει και ποιες υποχρεώσεις έχουν

Νέο πλαίσιο λειτουργίας για Google, Facebook, Twitter - Τι αλλάζει και ποιες υποχρεώσεις έχουν

Σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας καλούνται να λειτουργήσουν από το καλοκαίρι όλα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) αφορά, μεταξύ άλλων, το Facebook, το Instagram, το Twitter και το TikTok, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης. Καλύπτονται, γενικά, όλες οι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ, που θα χαρακτηρίζονται «πολύ μεγάλες πλατφόρμες στο Ίντερνετ» (very large online platforms VLOPs).

Οι πλατφόρμες αυτές έχουν μάλιστα προθεσμία ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να αποκαλύψουν πόσοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους κάθε μήνα.

Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να καταργούν άμεσα κάθε παράνομο περιεχόμενο, να περιορίζουν την παραπληροφόρηση και να προστατεύουν παιδιά και εφήβους.

Πρέπει ακόμη να μοιράζονται δεδομένα με τις αρχές, αλλά και ερευνητές, και να τηρούν κώδικα συμπεριφοράς.

Τα πρόστιμα θα φτάνουν ως και το 6% των ετήσιων εσόδων σε όλο τον κόσμο για τις εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν, ένα ποσό που μπορεί δυνητικά να φτάσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πέραν αυτού, οι VLOPς μπορεί να πληρώνουν το 0,05% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους για να χρηματοδοτήσουν την επιβολή του Νόμου.

Ήδη, το Twitter καταμετρά 100,9 εκατ. ενεργούς χρήστες στην ΕΕ, το Google 75-400 εκατ, ανάλογα με την υπηρεσία, ενώ και η Apple είναι πάνω από το όριο. Η Meta κατέγραψε κατά μέσο όρο στο β’ εξάμηνο του 2022, περίπου 250 εκατ. χρήστες σε Facebook και Instagram.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Η Γενεύη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου για το κυπριακό- Πανέτοιμη η Λευκωσία για όλα τα σενάρια- Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη, με τον ΓΓ των ΗΕ

Η Γενεύη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου για το κυπριακό- Πανέτοιμη η Λευκωσία για όλα τα σενάρια- Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη, με τον ΓΓ των ΗΕ

Τη θέση ότι η Λευκωσία είναι πανέτοιμη για όλα τα σενάρια, για όλες τις ενδεχόμενες και μη εκπλήξεις εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στα πλαίσια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, στους πέντε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

BEST OF TOTHEMAONLINE