ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτική δήλωση Ευρωβουλευτή Γεωργίου - «Ξέφραγο αμπέλι η Κύπρος» στα λογισμικά παρακολούθησης

Αποκαλυπτική δήλωση Ευρωβουλευτή Γεωργίου - «Ξέφραγο αμπέλι η Κύπρος» στα λογισμικά παρακολούθησης

Εννέα, τουλάχιστον, κράτη-μέλη παράγουν και πωλούν λογισμικά παρακολούθησης, ενώ η NSO ομολογεί ότι τα έχει προμηθεύσει σε υπηρεσίες 14 ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε την Παρασκευή ο Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου, σε γεύμα εργασίας που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Το θέμα της συζήτησης ήταν το έργο της Ειδικής Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η παρούσα κατάσταση στην ΕΕ για το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια.

Ο κ. Γεωργίου ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γιατί, όπως είπε, μέσα από τη δράση τους ανέδειξαν το θέμα και από εκεί ξεκίνησε «αυτή η τεράστια προσπάθεια εξυγίανσης και διαφάνειας, καθώς και του κράτους δικαίου και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας».

Εξήγησε ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπήκε και επίσημα στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την έγκριση της Διερευνητικής Επιτροπής PEGASUS, στις 10 Μαρτίου 2022, στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Στόχος της, είπε, ήταν να διερευνήσει και να προσφέρει θεραπεία, υπό την μορφή συστάσεων, στο φλέγον ζήτημα της κατάχρησης λογισμικών παρακολούθησης κατά δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών αλλά και ανυποψίαστων πολιτών.

Σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο τυπικά καλύπτει τα δικαιώματά των δημοσιογράφων καθώς και αυτά των υπολοίπων ευρωπαίων πολιτών, αλλά τη δύσκολη ώρα που στην πράξη έπρεπε να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες άρχισε η αποδόμηση, η στοχοποίηση των δημοσιογράφων, αλλά και της ίδιας της Επιτροπής PEGASUS που σχηματίστηκε για να διερευνήσει το όλο ζήτημα».

Ο Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι τα παραδείγματα παρακολούθησης, αλλά και διάχυσης παράνομων λογισμικών σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες είναι πλέον πολλά και γνωστά. Αναφέρθηκε επιγραμματικά στην παραδοχή ότι παρακολουθούνταν πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας, Επίτροποι, ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

Έκανε επίσης, μνεία στις δολοφονίες των δημοσιογράφων Δάφνης Γκαλίτζια και Τζαμάλ Κασόγκι. Ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι είναι παραδεκτό ότι αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στην ανάπτυξη, χρήση και διάχυση λογισμικών παρακολούθησης.

«Εννέα, τουλάχιστον, κράτη-μέλη παράγουν και πωλούν τέτοια συστήματα, ενώ η NSO ομολογεί ότι τα έχει προμηθεύσει σε υπηρεσίες 14 ευρωπαϊκών χωρών», είπε. Πρόσθεσε ότι στην Ισπανία παραιτήθηκαν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ενώ υπήρξε παραδοχή για χρήση αυτού του εργαλείου και από τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρινε, σωστά, ότι οι αποκαλύψεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν τους κινδύνους της κατάχρησης της τεχνολογίας παρακολούθησης για την υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.

Δήλωσε ότι μόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέδειξε πολιτική βούληση να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια, σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Γεωργίου αφού ανέλυσε εκτενώς το έργο της PEGA είπε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει διοργανώσει αποστολές στο Ισραήλ, Πολωνία, Κύπρο, Ελλάδα και αναμένεται στο εγγύς μέλλον ακόμα μία αποστολή στην Ισπανία, ενώ έχει διοργανώσει σειρά ακροάσεων για την χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Ουγγαρία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα, Ισραήλ και Γερμανία.

«Ξέφραγο αμπέλι η Κύπρος», λέει ο Ευρωβουλευτής

Αναφορά με την Κύπρο ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι οι αναφορές και πληροφορίες για λειτουργία εταιρειών που παρέχουν και εξάγουν από την Κύπρο παράνομα λογισμικά καθώς και η διασύνδεση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παρακολουθήσεις στον ελλαδικό χώρο, έχουν πλέον επιβεβαιωθεί.

Πρόσθεσε ότι η κάθοδος της Επιτροπής PEGASUS στην Κύπρο και Ελλάδα μεταξύ 1 - 4 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής, το επιβεβαίωσε, με τον πιο σαφή τρόπο.

Επί της ουσίας, είπε, «έχουμε μπροστά μας ένα ζήτημα απλό και ουσιαστικό. Τα εθνικά κράτη, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις, βάσει του διεθνούς δικαίου, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κατάχρηση από τρίτους. Στην περίπτωση της Κύπρου αυτοί οι «τρίτοι» είναι συγκεκριμένοι. Πρόκειται για τους γνωστούς Ισραηλινούς πράκτορες Ντίλιαν και Άβνι».

Επισήμανε ότι σαν σε ξέφραγο αμπέλι, οι ισραηλινές εταιρείες βρήκαν πρόσφορο έδαφος και την ανοχή της κυπριακής κυβέρνησης και ανέπτυξαν σε πειραματικό στάδιο τα λογισμικά τους. «Ο ιός και τα απόνερα των παράνομων λογισμικών έφτασαν από τη Λευκωσία στην Αθήνα», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργίου δήλωσε ότι υπέβαλε στην Υπουργό Δικαιοσύνης σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα λογισμικά παρακολούθησης, από τις 12 Ιουλίου και παραμένουν μέχρι σήμερα αναπάντητα.

Συστάσεις Επιτροπής

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι παρόλο που η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας των δύο εκθέσεων της, της έκθεσης Γεγονότων και της Έκθεσης Συστάσεων, εντούτοις είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα συμπεράσματά της, υπό την μορφή συστάσεων, παρόλο που υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια αποψίλωσής τους, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες που υπάρχουν για την Κύπρο και το κυβερνών κόμμα παρόλο που, όπως πρόσθεσε, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware και ότι καταγράφεται πως η Κύπρος είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εξαγωγικό κέντρο για τη βιομηχανία επιτήρησης και μια ελκυστική τοποθεσία για τις εταιρείες που πωλούν τεχνολογίες επιτήρησης.

Ο Ευρωβουλευτής Γεωργίου ανέφερε ότι η Έκθεση αναμένεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Κύπρο ενδέχεται να έχουν σημειωθεί παραβάσεις και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης και την καλεί όπως αξιολογήσει διεξοδικά όλες τις άδειες εξαγωγής που έχουν εκδοθεί για κατασκοπευτικό λογισμικό και να τις ανακαλέσει, όπου αρμόζει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top