ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 9 Μαρτίου πιθανόν η επόμενη Ολομέλεια Βουλής - Συνεδριάζουν για την νομοθετική εργασία

Στις 9 Μαρτίου πιθανόν η επόμενη Ολομέλεια Βουλής - Συνεδριάζουν για την νομοθετική εργασία

Στις 9 Μαρτίου το πιθανότερο, αναμένεται να συνέλθει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για σκοπούς νομοθετικής εργασίας, μετά και την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου ενώπιον του Σώματος.

Με απόφαση της σύσκεψης Αρχηγών και Εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Βουλή είχε σταματήσει στον μεγαλύτερο βαθμό τις εργασίες της, ώστε να αποφευχθούν λαϊκισμοί και έντονες τοποθετήσεις πριν από τις εκλογές.

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, οι εργασίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών έχουν σταδιακά επαναρχίσει. Ωστόσο δεν αναμένεται να είναι έτοιμος σημαντικός όγκος νομοθετημάτων για να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν από τις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με την Εκτίμηση της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής Τασούλας Ιερωνυμίδου, η οποία ωστόσο δεν απέκλεισε ένα μικρό ενδεχόμενο να συνέλθει η Ολομέλεια και την Πέμπτη 2 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε η κα. Ιερωνυμίδου στο ΚΥΠΕ, ανάμεσα στα πρώτα θέματα που αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια είναι οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών, 25 στο σύνολο, που εκκρεμούν και εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Μετά την έγκριση δωδεκατημορίων για τους εν λόγω ημικρατικούς οργανισμούς για τον μήνα Φεβρουάριο, η έγκριση των προϋπολογισμών τους εντός Μαρτίου κρίνεται ως επείγουσα, ώστε να μπορούν να προχωρούν στη διενέργεια δαπανών και να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Επίσης, σύμφωνα με τη ΓΔ της Βουλής, το θέμα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία είναι ένα ακόμα επείγον θέμα, που βρίσκεται ήδη στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει να δει την εξέλιξη του θέματος, προτού επιβάλει κυρώσεις.

Επιστολή στη νέα Κυβέρνηση για νομοσχέδια που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί

Αναφορικά με νέα νομοσχέδια που έχουν σταλεί στη Βουλή, όμως η συζήτησή τους δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, η κα. Ιερωνυμίδου είπε ότι οι υπηρεσίες της Βουλής θα αποστείλουν επιστολή στη νέα Κυβέρνηση, ώστε να απαντήσει κατά πόσο επιθυμεί αυτά να προωθηθούν ή κατά πόσο θα ήθελε να τα επανεξετάσει ή ακόμα και να τα αποσύρει. Η επιστολή αυτή, όπως ανέφερε, στέλνεται τυπικά στη νέα Κυβέρνηση, παρόλο που θεσμικά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι σε περίπτωση νομοσχεδίων, των οποίων η συζήτηση προχωρεί, η νέα Κυβέρνηση θα πει μάλλον την άποψή της, αν αυτή είναι αντίθετη, και δεν θα τα αποσύρει.

Όπως ανέφερε, λόγω του Προεδρικού συστήματος που υπάρχει στην Κύπρο, συνήθως μια νέα Κυβέρνηση δεν αποσύρει μαζικά νομοσχέδια, ειδικά αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της συζήτησης. Εξέφρασε την άποψη ότι απόσυρση νομοσχεδίων θα γίνει μόνο σε περίπτωση διαφωνίας σε κάποιο σημαντικό ζήτημα και στο οποίο η νέα Κυβέρνηση θα φέρει διαφορετικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, σε περίπτωση μικρών διαφωνιών, η Κυβέρνηση μπορεί να φέρει τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις Επιτροπές.

Παράλληλα, η ΓΔ της Βουλής είπε ότι αναμένεται να υπάρξουν κάποιες ειδικές συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στις οποίες θα γίνουν συναντήσεις γνωριμίας με τους νέους υπουργούς και όπου ο κάθε νέος υπουργός θα αναλύσει το όραμά του.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά εκλέγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ένας πρόεδρος που δεν στηρίζεται από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για το πώς αυτό θα λειτουργήσει κατά την ψήφιση κυβερνητικών νομοσχεδίων στη Βουλή. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα πιο απλά νομοσχέδια θα προχωρούν κανονικά, βάσει και των δηλώσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων περί υπεύθυνης στάσης στη Βουλή. Οι ισορροπίες θα κριθούν σε πιο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια και ενδεχομένως να παρουσιαστούν διαφορετικές τάσεις ανάμεσα σε βουλευτές του ιδίου κόμματος, ανάλογα με την τοποθέτησή τους απέναντι στον νέο Πρόεδρο.

Η διαδικασία κατά την τελετή διαβεβαίωσης

Παράλληλα η κα. Ιερωνυμίδου, εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Βουλή.

Όπως είπε, ο εκλελεμένος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα προσέλθει πρώτος στη Βουλή και θα μεταβεί στο γραφείο της Προέδρου Αννίτας Δημητρίου. Στη συνέχεια θα φτάσει στη Βουλή ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα πάει επίσης στο γραφείο της Προέδρου. Στη συνέχεια και οι δύο θα μεταβούν στην αίθουσα της Ολομέλειας για την τελετή διαβεβαίωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ.

Μετά τη διαβεβαίωση, ο νέος Πρόεδρος θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια και στη συνέχεια θα μεταβεί εκ νέου στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής για να δεχθεί τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πηγη: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top