Μεγαλώνει διαρκώς ο τραγικός κατάλογος νεκρών από τους ισχυρούς σεισμούς που «χτύπησαν» τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, ενώ όσο περνούν οι ώρες, λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση ζωντανών από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την τουρκική υπηρεσία καταστροφών και έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία ανέρχονται σε 6.957, ενώ οι τραυματίες είναι 38.224. Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Aljazeera σε 2.530. Συνολικά, πλέον, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 9.500 (9.487), ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους αγνοούμενους.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από τον σεισμό στην Τουρκία - Στους 8.700 οι νεκροί - Δείτε βίντεο
Με τα δεδομένα, πάντως, που έχουν διαμορφωθεί, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων περιορίζονται διαρκώς, όπως δήλωσε και ο Ευθύμης Λέκκας, που βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με την ελληνική ομάδα διάσωσης. «Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο οποίος αναμένει στην Τουρκία και άλλους επιστήμονες για να μελετήσουν το γεωλογικό αυτό φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων δυνατών σεισμών.
Αναφερόμενος στο ρόλο των αντρών της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής που μετρούν μέχρι στιγμής τέσσερις επιτυχείς διασώσεις ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι η προσπάθεια τους είναι ηρωϊκή αλλά τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και δεν επαρκούν για να σώσουν όλους όσοι τους χρειάζονται. «Την τελευταία στιγμή “έφυγε” ένα κοριτσάκι το οποίο με πολύ προσπάθεια ανασύραμε. Θεωρώ ότι οι εγκλωβισμένοι είναι πάρα πολλοί και τα θύματα θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ» εκτίμησε ο κ. Λέκκας.
Μιλώντας για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία επανέλαβε ότι νύχτα για όλους τους κατοίκους στις κατεστραμμένες από τον σεισμό πόλεις είναι με μία λέξη «εφιαλτική». Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το βράδυ της Τρίτης «υπήρχαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Με αυτά που έχουν δει να γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο, καταλαβαίνετε ότι το να διαμένει κανένας έξω ή στα αυτοκίνητα δεν φτάνει».
Για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει πλέον οι προσπάθειες των διασωστών πάνω από τα ερείπια, χαρακτηριστική είναι η δήλωση της ανταποκρίτριας του AlJazeera, Στεφανί Ντέκερ η οποία βρίσκεται στο Γκαζιαντέπ και καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής. «Δυστυχώς, τόσο εδώ που βρισκόμαστε, αλλά και σε μια άλλη τοποθεσία από την οποία μόλις επιστρέψαμε, είναι μια επιχείρηση ανάσυρσης, δεν είναι πλέον μια επιχείρηση διάσωσης», ανάφερε η Ντέκερ.
«Περίπου 80 άνθρωποι, που θεωρούνται πλέον νεκροί όπως λένε οι διασώστες, πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια αυτού του διαμερίσματος. Δεν ακούνε πλέον φωνές», είπε μπροστά από μια γρκεμισμένη πολυκατοικία.
«Μόλις επιστρέψαμε από ένα άλλο σημείο όπου είδαμε ένα πτώμα να ανασύρεται από τα ερείπια. Ήταν ένας πατέρας. Η κόρη του ήταν εκεί, έκλαιγε με λυγμούς - όλα τα μέλη της οικογένειας ήταν εκεί. Ήταν απολύτως σπαρακτικό να το βλέπεις», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, δεκάδες ομάδες τόσο από την Τουρκία όσο και από ξένες χώρες εργάζονται σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, ενώ διεθνείς αποστολές καταφθάνουν σε βοήθεια, σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Ήδη σήμερα μια ομάδα 90 ανθρώπων απο την Κίνα έφτασε στα Άδανα, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια 5,9 εκατ. δολαρίων. Συνολικά, 70 χώρες έχουν προσφέρει ομάδες διάσωσης και άλλου τύπου ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για την παροχή "όλης της βοήθειας που χρειάζεται, όποια κι αν είναι αυτή". Δύο ομάδες διασωστών αναμενόταν να φτάσουν σήμερα το πρωί στην Τουρκία.
Η συνδρομή της Ελλάδας
Ανάμεσα στις διεθνείς ομάδες διάσωσης βρίσκονται και δυο ελληνικές αποστολές, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, 41 πυροσβέστες από την πρώτη ΕΜΑΚ με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Πιάνοντας αμέσως δουλειά, οι Έλληνες πυροσβέστες απεγκλώβισαν έως τώρα τέσσερις ζωντανούς ανθρώπους.
Συνδράμοντας από την πρώτη στιγμή τη γειτονική χώρα, «εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν», ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η ελληνική αποστολή έκανε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της το καθήκον της.
Παρότι περισσότερα από 20 κράτη και διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν αυτήν την ώρα σε σωστικές προσπάθειες, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο Bab al-Hawa, μοναδικό συνοριακό πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνέπειες του σεισμού είναι πιο καταστροφικές στη Συρία παρά στην Τουρκία, εκτίμησε ο Δρ Μπασίρ Τατζαλντίν, μιλώντας στο CNN, καθώς «είναι μια καταστροφική κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία – αν και στη Συρία είναι πιο καταστροφική», όπως είπε, δεδομένου ότι στη βόρεια Συρία «οι περισσότερες από τις υπηρεσίες παρέχονται από ΜΚΟ» λόγω έλλειψης μακροπρόθεσμων επενδύσεων για υποδομές και οργάνωση.
Χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι
Με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν μάχη με το χρόνο, για να εντοπίσουν περισσότερους επιζώντες, η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα, προβληματίζει τους ειδικούς. Οι τελευταίοι εκτιμούν οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν για εβδομάδες και μήνες, καθώς η Τουρκία βρίσκεται κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, της ευρασιατικής και της αραβικής, με αποτέλεσμα οι σεισμικές δονήσεις να εμφανίζουν μεγάλη ένταση.
Παρότι περίπου 60.217 άτομα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε 10 επαρχίες της Τουρκίας, τουλάχιστον 5.775 κτίρια κατέρρευσαν διαπιστωμένα μετά το σεισμό, σύμφωνα με τον Ορχάν Τατάρ, γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD). Ωστόσο, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δέχτηκε 11.342 κλήσεις για κατάρρευση σπιτιών, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστεί τις επόμενες ώρες.
Εκτός από την έλλειψη στέγης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, στα άμεσα προβλήματα εντάσσεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τραυματιών, καθώς η εκπρόσωπος της UNICEF στο Χαλέπι προειδοποίησε πως τα νοσοκομεία στη Συρία είναι «εντελώς υπερφορτωμένα». Εν τω μεταξύ, περίπου 500 μέλη του προσωπικού της ανθρωπιστικής ιατρικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εργάζονται ήδη στην περιοχή της Συρίας, μερικοί από τους οποίους έχουν μέλη της οικογένειάς τους, που χάθηκαν στον φονικό σεισμό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων παιδιών, είναι πιθανό να επηρεαστούν από τον σεισμό. Ήδη, στην Τουρκία περίπου 380.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε κυβερνητικά κτίρια ή ξενοδοχεία, ενώ άλλοι στεγάζονται προσωρινά σε εμπορικά κέντρα, στάδια, τζαμιά και κοινοτικά κέντρα. Επιπλέον, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.
Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει στις πληγείσες περιοχές, κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις 10 επαρχίες που επλήγησαν τον καταστροφικό σεισμό, με διάρκεια τρεις μήνες . Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμενόταν να αυξηθεί με την άφιξη επιπλέον ατόμων, δηλαδή μελών εθνικών αποστολών, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις