ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλαβε η Κύπρος μέτρα για αποφυγή καταστροφής σε περίπτωση σεισμού; Τι εκτιμά ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ

Έλαβε η Κύπρος μέτρα για αποφυγή καταστροφής σε περίπτωση σεισμού; Τι εκτιμά ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ

«Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τη λήψη προληπτικών μέτρων, προς αποφυγή ανάλογων καταστροφικών συμβάντων στη χώρα μας», όπως αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία και τη Συρία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

Ο κ. Κωνσταντή τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης τακτικών επιθεωρήσεων των κτιρίων στην Κύπρο «χθες», όπως, επίσης, της έκδοσης σχετικού πιστοποιητικού καταλληλότητας, προειδοποιώντας πως «στην Κύπρο έχουμε ένα γερασμένο κτιριακό απόθεμα» και η φροντίδα του είναι επιβεβλημένη.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ τόνισε ότι πρέπει «να δοθούν κίνητρα για αντισεισμική δομοστατική αναβάθμιση αυτών των κτιρίων, όπως γίνεται και με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

«Η θεσμοθέτηση είναι ανάγκη να γίνει χθες και το ΕΤΕΚ πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί όπως τουλάχιστον κατά το επόμενο τρίμηνο να έχουμε θεσμοθετημένη την τακτική επιθεώρηση οικοδομών», τόνισε, αναφέροντας παράλληλα ότι «είμαστε τυχεροί που μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και αυτό δεν είναι κινδυνολογία», όταν για παράδειγμα καταρρέουν μπαλκόνια.

«Ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος. Πρέπει να αποβάλουμε αυτή την αναβλητικότητα και να πάρουμε άμεσα αποφάσεις», τόνισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος πλήττεται συχνά από σεισμούς ή από έντονα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να θεσμοθετηθεί η τακτική επιθεώρηση των κτιρίων και η έκδοση σχετικού πιστοποιητικού, έτσι ώστε να ενεργήσουμε προληπτικά και παράλληλα να δημιουργήσουμε μια παιδεία στον κόσμο σε σχέση με την συντήρηση των κτιρίων», υπογράμμισε.

Έτοιμο το ΕΤΕΚ για βοήθεια στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό

Σε ανακοίνωση του το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας, σε περίπτωση που αποφασιστεί η παροχή υποστήριξης στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και Συρία και δηλώνει την ετοιμότητά του να συμβάλει στη διενέργεια μετασεισμικών ελέγχων, μέσω ομάδας καταρτισμένων Μηχανικών ή με την παροχή όποιας άλλης αρωγής του ζητηθεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Επίσης, το ΕΤΕΚ εκφράζει τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

«Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τη λήψη προληπτικών μέτρων, προς αποφυγή ανάλογων καταστροφικών συμβάντων στη χώρα μας», αναφέρει και προσθέτει ότι «η μεγάλη ένταση του σεισμού, η έντονη μετασεισμική ακολουθία και οι τραγικές συνέπειες στις δύο χώρες, υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην περίπτωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης στην Κύπρο».

Αναφέρει πως η ανησυχία του «εστιάζεται κυρίως στα παλιά κτήρια, λόγω της μεγάλης τους ηλικίας και ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν σχεδιαστεί πριν από την εφαρμογή αντισεισμικού κώδικα, τα οποία ομολογουμένως αποτελούν μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της χώρας μας».

«Η παντελής έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των κτηρίων που παρατηρείται στη χώρα μας, δεν μπορεί παρά να εντείνει τα προβλήματα στα κτήρια αυτά και να αυξάνει τη δομική τους τρωτότητα», πρόσθεσε.

Το Επιμελητήριο καλεί την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων, σε συνδυασμό με μία δέσμη μέτρων και κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να προβαίνουν σε ολιστικές εργασίες συντήρησης, και δομοστατικής αναβάθμισης των οικοδομών τους, με προτεραιότητα τις οικοδομές δημόσιας χρήσης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ με αφορμή τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, ο κ. Κωνσταντή, αφού εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, διατύπωσε την ετοιμότητα του Επιμελητηρίου να τεθεί μαζί με τους 16.000 μηχανικούς του, στη διάθεση του κράτους σε περίπτωση που υπάρχει επιθυμία αποστολής μηχανικών για σκοπούς βοήθειας στην περιοχή των σεισμών.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ΕΤΕΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τη δημιουργία Πλατφόρμας για υποβολή πιστοποιητικών καταλληλότητας κτιρίων στην Κύπρο, «αν το κράτος αδυνατεί να δημιουργήσει τη δομή για να παρακολουθεί, να ελέγχει και να εκδίδει τα πιστοποιητικά».

«Είναι δυνατό να μου επιβάλει η νομοθεσία να έχω πιστοποιητικό καταλληλότητας για το αυτοκίνητο και να αδιαφορώ για την κατοικία που μένει μέσα κόσμος;», διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξήγησε ότι η επιθεώρηση των κτιρίων θα αφορά την έκδοση πιστοποιητικού, το οποίο θα καταδεικνύει πως «το κτίριο ελέγχθηκε προληπτικά και έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να παρέχει το ύψιστο αγαθός της ασφάλειας στον κόσμο είτε που διαμένει είτε που μπορεί να κυκλοφορεί γύρω από τα κτίρια».

Ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας και κτίστηκαν σε καιρούς που δεν εφαρμοζόταν ο κυπριακός αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος εφαρμόστηκε το 1994.

Ανέφερε επίσης ότι μια μεγάλη μάζα κτιρίων κατασκευάστηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974 και πρόσθεσε πως «υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν σε αυτό το γερασμένο απόθεμα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια», ενώ παραδέχθηκε ότι αυτά τα κτίρια δεν είναι καταγεγραμμένα.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ αναφέρθηκε στην ύπαρξη εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Κύπρο για τα οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται, όπως είπε, «ούτε αν είναι επικίνδυνα για τους περίοικους ούτε αν μετά από ένα έντονο καιρικό φαινόμενο μπορεί να καταρρεύσει».

Ως παράδειγμα ο κ. Κωνσταντή ανέφερε το ενδεχόμενο να καταρρεύσει ένα διατηρητέο κτίριο που θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο «να χάσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» όσο και να υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές και πρόσθεσε πως στο πρόσφατο παρελθόν στο κέντρο της Λευκωσίας κατάρρευσε ένα διατηρητέο κτίριο μετά από έντονη βραδινή βροχόπτωση και «ήμασταν τυχεροί που δεν υπήρχε τη δεδομένη στιγμή κόσμος να κινείται στην περιοχή».

Αναφέρθηκε επίσης στην κατάρρευση μιας κατοικίας στην Αραδίππου οι ένοικοι της οποίας μόλις που πρόλαβαν να την εγκαταλείψουν, αλλά και στην κατάρρευση μπαλκονιών σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Ο κ. Κωνσταντή είπε ακόμη ότι πολλοί ιδιώτες, βλέποντας τα περιστατικά του τελευταίου καιρού, απευθύνθηκαν σε μηχανικούς αξιοποιώντας τα σχετικά έντυπα του ΕΤΕΚ και έχουν προβεί στην επιθεώρηση των κτιρίων τους, προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και η πρωτοβουλία κάποιων τμημάτων όπως των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας".

«Θεωρούμε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η επιθεώρηση. Έχουμε δώσει ένα πίνακα για το κάθε πόσα χρόνια πρέπει να επιθεωρείται ένα κτίριο, ανάλογα με το πότε κτίστηκε, ποια η χρήση του, και ποιος ο βαθμός επισκεψιμότητας του», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αν είναι ένα εμπορικό κέντρο, η τακτική επιθεώρηση αυτών των κτιρίων θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να γνωρίζουμε ότι το κτίριο είναι ασφαλές να το επισκέπτεται ο κόσμος.

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων και κίνητρα για αντισεισμική αναβάθμιση

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ είπε στο ΚΥΠΕ πως είναι προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τόνισε την ανάγκη «να δοθούν κίνητρα για αντισεισμική δομοστατική αναβάθμιση αυτών των κτιρίων, όπως δίνονται κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, για να μπορέσουμε να επιμηκύνουμε την διάρκεια ζωής τους, τα οποία κτίστηκαν κάτω από άλλες συνθήκες».

Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντή είπε ότι το ΕΤΕΚ ζήτησε και είναι προς εφαρμογή ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και εξήγησε ότι η ταυτότητα θα καταγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του κτιρίου.

Ανέφερε πως το ΕΤΕΚ κατέθεσε πρόταση και τρόπους υλοποίησης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων και πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο κάλεσε εμπειρογνώμονες και έγινε παρουσίαση της ελληνικής νομοθεσίας για ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων.

«Θα μπορείς με το πάτημα ενός κουμπιού να σου απαντά στην ερώτηση πόσα κτίρια ανεγέρθηκαν πριν το 1994 και τι κόστος θα μπορούσε μέσω κινήτρων, να αναβαθμιστούν τα υποστατικά», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι «με την ηλεκτρονική ταυτότητα συγυρίζεσαι ως κράτος και γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή», μεταξύ άλλων ποιο είναι το κτιριακό σου απόθεμα, πόσα από τα κτίρια έχουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους και τι περιθώριο περαιτέρω εγκατάστασης υπάρχει, πόσα από κτίρια είναι σωστά ενεργειακά θωρακισμένα και πόσα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν.

Ανέφερε ότι η πρόταση του ΕΤΕΚ παρουσιάστηκε στο Κτηματολόγιο, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Τμήμα Πολεοδομίας και πρόσθεσε ότι τέθηκε θέμα η ηλεκτρονική ταυτότητα να φιλοξενηθεί στην Πλατφόρμα του Κτηματολογίου.

Ο κ. Κωνσταντή είπε ότι σε άλλες χώρες δεν μπορείς να υποβάλεις οποιαδήποτε αίτηση ή να ενοικιάσεις σπίτι ή διαμέρισμα ή να πωλήσεις αν δεν έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Νεκρός σύζυγος στην Λεμεσό: Μυστήριο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ - Τα δώρα και ο τσακωμός - Βίντεο

Νεκρός σύζυγος στην Λεμεσό: Μυστήριο τι συνέβη το μοιραίο βράδυ - Τα δώρα και ο τσακωμός - Βίντεο

Νεκρός στο σαλόνι του διαμερίσματος του στην περιοχή Πύργου,  βρέθηκε 62χρονος Vitaly Shostak από την Ουκρανία, με μια μαχαιριά στην καρδιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top