ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλυπτικός Αβέρωφ: Η διαφωνία του με τον ΠτΔ στο Κραν Μοντανά, ο ρόλος του για αποφυγή του «κουρέματος» και το ασυγχώρητο λάθος του

Αποκαλυπτικός Αβέρωφ: Η διαφωνία του με τον ΠτΔ στο Κραν Μοντανά, ο ρόλος του για αποφυγή του «κουρέματος» και το ασυγχώρητο λάθος του

Αποκαλυπτικός σε σχέση με το θέμα με το οποίο διαφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κραν Μοντανά, καθώς και για τον ρόλο του στην προσπάθεια αποτροπής του «κουρέματος» καταθέσεων, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ασυγχώρητο, όπως το χαρακτήρισε, λάθος του, για το οποίο είπε μάλιστα μεγάλο mea culpa.

Σε συνέντευξή του στον Alpha και κληθείς από τη δημοσιογράφο Κάτια Σάββα να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «εάν θέλετε να συνεχίσει ο Νίκος Αναστασιάδης ψηφίστε Αβέρωφ Νεοφύτου», άρα πώς θα διερευνηθεί ένα θέμα διαφθοράς από τον συνεχιστή, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Πρόεδρος της Δημοκρατίας για 10 χρόνια ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης με το πρόγραμμα που καταρτίστηκε με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ως υποψήφιος Πρόεδρος για τον ΔΗΣΥ. Εκλέγεται, είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων».

Συνεργάστηκα με τον Αναστασιάδη, συνέχισε, «όχι τα τελευταία 10 χρόνια, τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Έχουμε και τις συμφωνίες μας και τις διαφωνίες μας. Και πάντα όταν διαφωνούσαμε, δεν τα κρύβαμε κάτω από το τραπέζι και με ένα τρόπο που ξέρουμε εμείς οι Συναγερμικοί, ακόμα και στην επιφάνεια τα βγάζαμε και τα συζητούσαμε. Επειδή μας ένωναν κοινές αρχές και αξίες, της ενωμένης πατρίδας, της ελεύθερης οικονομίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών, βρίσκαμε πάντα λύσεις. Στενότατος συνεργάτης του Αναστασιάδη. Στήριξα τις πολιτικές. Υπήρχαν και θέματα που διαφωνούσαμε», επεσήμανε.

Ερωτηθείς ποιο ήταν το θέμα με το οποίο διαφώνησε εντονότερα και μπορεί αυτό να του στοίχισε στο πολιτικό του κεφάλαιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε τα εξής: «Στο θέμα διαφορετική αντίληψη. Ο Αναστασιάδης καλυτέρευσε το Σχέδιο Ανάν με το τι φτάσαμε στο Κραν Μοντανά και είπα εγώ, πιθανώς, -δεν έφυγε ο Αναστασιάδης από το τραπέζι- αν ήταν ο Αβέρωφ εκεί, θα έλεγα του Γενικού Γραμματέα ‘πήγαινε κάνε τις δουλειές σου, εγώ είμαι εδώ γιατί θέλω, με νοιάζει εμένα, η επανένωση της πατρίδας μου. Σε πιστώνω ότι έχεις αυτή την άποψη για κανονικό κράτος, αλλά κάνε κουμάντο με τον Τσαβούσογλου και τον Ερντογάν. Ήρθα εδώ και θέλω να φύγω με επανενωμένη την πατρίδα μου’. Αλλά σίγουρα δεν θα άλλαζε ο Γκουτέρες, αλλά θα ήταν καταγεγραμμένο και αυτό, επιπρόσθετο θετικό για την πλευρά μας. Και δεύτερον, θα του έλεγα ότι ‘ξέρω πως ο Τσαβούσογλου τα ανατίναξε όλα, φέρ’ το και εγώ το μονογράφω’», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το θέμα των δύο κρατών και ότι αυτό τουλάχιστον στον καφέ συζητήθηκε, ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε ότι «ουδέποτε επίσημα ο Αναστασιάδης έθεσε ενώπιον μου δύο κράτη, γιατί ξέρει τις εντονότατες διαφωνίες μου». «Αυτό που ήταν κοινή συνισταμένη ήταν να πάμε στην πιο αποκεντρωμένη και πιο λειτουργική ομοσπονδία», υπογράμμισε.

«Ούτε ο Αβέρωφ επέβαλε στον Αναστασιάδη και ξέρουμε την ιδιοσυγκρασία του Αναστασιάδη. Και ξέρετε πολύ καλά ότι ούτε ο οποιοσδήποτε, εάν θα είμαι Πρόεδρος, θα ακούω, θα συνεργάζομαι, αλλά στο τέλος εγώ θα αποφασίζω», ξεκαθάρισε στη συνέχεια.

Σε σχέση τις δηλώσεις του στις 7 Μαρτίου 2013, μετά το πέρας των επαφών του στις ΗΠΑ και το ΔΝΤ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι, «κατέβηκα κάτω από το ΔΝΤ παγωμένος, γιατί ήταν αμετάκλητη η απόφαση, πριν ακόμα ο Πρόεδρος πάει στο Eurogroup, για το κούρεμα. Προσπάθησα να πείσω κι εντός των συνομιλιών μου με το ΔΝΤ. Και ταπεινά δεν μπαίνεις εύκολα στο ΔΝΤ επειδή είσαι Αναπληρωτής Πρόεδρος ενός κόμματος σε μία μικρή χώρα, ούτε και σε μεγάλη χώρα. Συναντιούνται με τις κυβερνήσεις. Κι είχα συνάντηση με τον Αμερικανό Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ. Προσπαθούσα κι εντός κι εκτός της συζήτησης, εκεί στην είσοδο του ΔΝΤ όταν έφευγα, να προβληματίσω, αλλά τίποτα. Τους είπα και κάτι που το αντιλήφθηκαν μετά. ‘Τι πάτε; Πάτε να κουρέψετε και αυτούς που θέλετε να κουρέψετε, τους Ρώσους, θα τους κάνετε ιδιοκτήτες των τραπεζών μας. Αυτούς που θέλετε να διώξετε από την Κύπρο, θα τους δώσετε και τη διαχείριση’ και κάποιο στέλεχος στο ΔΝΤ μετά από μερικούς μήνες μας είπε ‘είχες δίκιο τελικά’», απεκάλυψε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς εάν ήταν απόφαση της Βουλής να απορριφθεί το τέλος επί των καταθέσεων ή αν αυτό τροχοδρομήθηκε από το Προεδρικό για να πάμε στο «κούρεμα», ο κ. Νεοφύτου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός.

«Από το πρώτο Eurogroup μέχρι και το δεύτερο, σε συνεργασία με τον Αναστασιάδη, διαχειριζόμουν τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, με απευθείας σύνδεση με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις Βρυξέλλες, την Φρανκφούρτη που ήταν η ΕΚΤ και το Βερολίνο, αφού ανέθεσε η Μέρκελ στον Νικ Κλάους, τον Διευθυντή της για Ευρωπαϊκά Θέματα», είπε λέγοντας ότι «μία μέρα πριν από τη Βουλή, μιλούσα με τον Νικ Κλάους και μου είπε ‘αναβάλετε τη συζήτηση στη Βουλή, αφού κουβεντιάζουμε μαζί να βρούμε άλλη λύση’. Και ήθελαν κι εκείνοι άλλη λύση, γιατί η πρώτη απόφαση παραβίαζε κάποιες αρχές και κουρεύονταν και οι εγγυημένες καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ. Και δεν αποκλειόταν στις κουβέντες που έκανα μαζί τους, να βρίσκαμε και κάποιες λύσεις bail out με περισσότερα λεφτά από το πρόγραμμα, όπως έγινε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Και όταν είπα στον Νικ Κλάους δεν θα με πιστέψουν εμένα, στείλτε ένα email στην Προεδρία –κι έστειλαν στην Προεδρία και υπάρχει το email, δεν σβήνουν αυτά, που ζητούσαν από την Κυβέρνηση να αναβληθεί η συνεδρία. Ο Αναστασιάδης μου είπε ‘τους βλέπεις πως είναι, εάν το πω θα με κατασπαράξουν. Όταν θα πας στη Βουλή, θέσε το, έχεις το οκ μου αφού μιλάς με αυτούς, βάλε την πρόταση σου για αναβολή’. Την έβαλα στην σύσκεψη, δεν το δέχτηκαν. Την έβαλα όταν ξεκίνησε η συνεδρία, σε μία τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια. Απέρριψαν την αναβολή. Το λάθος μου, το ασυγχώρητο για τον Αβέρωφ, είναι που δέχτηκα παραινέσεις το ‘ναι’ να το κάνω ‘αποχή’, για να μην παρεξηγούμαστε από τους Ρώσους, γιατί ήταν ο Σαρρής στους διαδρόμους του Υπουργείου Οικονομικών και νόμιζε το πολιτικοοικονομικό σύστημα της Κύπρου ότι ήταν έτοιμοι οι Ρώσοι να υπογράψουν επιταγή 10 δισεκατομμύρια (ευρώ)», απεκάλυψε περαιτέρω.

Κληθείς να πει εάν λέει mea culpa για αυτό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε καταφατικά «μεγάλο».

Οι σχετικές αναφορές στο βίντεο λίγο πριν το 23ο λεπτό μέχρι το 33ο λεπτό:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top