Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από εντεροτοξίνη που παράγουν τα στελέχη του βακτηρίου Vibrio Cholera. Κάποιοι από τους ορότυπους της εντεροτοξίνης προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως «χολέρα» και επιδημίες. Οι κάτοικοι ενδημικών για τη νόσο περιοχών αποκτούν αντισώματα για τη χολέρα στην παιδική ηλικία.
Στο παρελθόν έχουν περιγραφεί επιδημίες χολέρας με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους. Περιστατικά χολέρας καταγράφονται συνεχώς σε πολλά μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο κυρίως στην Αφρική και στην Ασία. Πρόσφατα έχουν καταγραφεί περιστατικά χολέρας σε χώρες γειτονικές με την Κύπρο, συγκεκριμένα στη Συρία (807 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 68 θάνατοι με αρκετά περισσότερα ύποπτα κρούσματα από το τέλος Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβρη 2022) και στο Λίβανο (5912 κρούσματα με 23 θανάτους από τις αρχές Οκτωβρίου 2022 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2023).
Τρόποι μετάδοσης
Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται μέσω κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή τροφής. Το νερό συνήθως μολύνεται από κόπρανα ασθενών το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μολύνει άμεσα ή έμμεσα τα τρόφιμα. Η τροφή μπορεί επίσης να μολυνθεί από λερωμένα χέρια κατά την προετοιμασία γεύματος ή όταν καταναλώνεται.
Η περίοδος επώασης του νοσήματος κυμαίνεται από λίγες ώρες έως πέντε μέρες και ο ασθενής μεταδίδει τη νόσο μέχρι και 10 μέρες μετά την έναρξη της νόσου. Η νόσος επηρεάζει όλες τις ηλικίες και παρουσιάζεται κυρίως με έντονο οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς οδηγώντας σε αφυδάτωση και σε σοβαρές περιπτώσεις και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Θεραπεία
Η ενυδάτωση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Η από του στόματος χορήγηση υγρών και αλάτων, καθώς και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών σε σοβαρές καταστάσεις μειώνει τη θνητότητα. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις.
Πληροφορίες για Ταξιδιώτες που Αφικνούνται από Χώρες που Εμφανίζουν Κρούσματα Χολέρας
Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις χώρες με κρούσμα θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου, όπως αναφέρονται πιο κάτω. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου θα πρέπει να εφαρμόσουν προφυλάξεις επαφής και αυστηρά μέτρα υγιεινής χεριών και να αποταθούν στο νοσοκομείο.
Γενικά Μέτρα Προφύλαξης Ταξιδιωτών που ταξιδεύουν σε χώρες υψηλού κινδύνου
Για προληπτικούς λόγους, άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές με φτωχές υγειονομικές συνθήκες, συστήνεται να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό και ποτά, παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλα. Συστήνεται ακόμα να αποφεύγουν τα παγάκια, τις ωμές σαλάτες, το ξαναζεσταμένο φαγητό καθώς και τα ωμά θαλασσινά και να προτιμούν φρούτα που ξεφλουδίζονται. Επιπλέον θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες καλής υγιεινής.
Νοείται ότι σε περίπτωση οποιουδήποτε ιατρικού προβλήματος κάποιος θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στις επίσημες ιατρικές υπηρεσίες της χώρας.
Κατανάλωση ποτών και τροφίμων
Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει:
Ø Να επιλέγουν με προσοχή τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνουν. Κάθε είδος τροφής και ειδικότερα ωμής πρέπει να θεωρείται δυνητικά μολυσμένο (αποφυγή κρύων, ωμών ή μισοψημένων, μη παστεριωμένων τροφών).
Ø Να τρώνε φαγητά καλά μαγειρεμένα και ακόμη ζεστά όταν σερβίρονται. Πιάτα που περιέχουν κρέας ή ψάρι θα πρέπει να καταναλώνονται εάν ο ταξιδιώτης γνωρίζει ότι είναι φρεσκομαγειρεμένα και όχι ξαναζεσταμένα.
Ø Να προτιμούν τα φρούτα, τους καρπούς και τα λαχανικά που έχουν παχύ περίβλημα, φλούδα ή κέλυφος τα οποία θα πρέπει να πλένουν ή να ξεφλουδίζουν οι ίδιοι πριν τα καταναλώσουν.
Ø Να χρησιμοποιούν σφραγισμένο και εμφιαλωμένο νερό ή αεριούχο νερό.
Ø Να καταναλώνουν ποτά κατευθείαν από το κουτί ή το μπουκάλι.
Ø Να ζητούν ποτά χωρίς πάγο.
Οι ταξιδιώτες ΔΕΝ πρέπει:
Ø Να καταναλώνουν φρέσκες σαλάτες, ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα αυγά, πουλερικά, κρέατα και θαλασσινά.
Ø Να καταναλώνουν μαγειρεμένες τροφές που βρίσκονται για αρκετές ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (π.χ. μπουφέ).
Ø Να καταναλώνουν γρανίτες ή παγωμένα ποτά τα οποία είναι πιθανόν να έχουν ετοιμαστεί με μολυσμένο νερό.
Ø Να καταναλώνουν χυμούς φρούτων εκτός και αν προέρχονται κατευθείαν από σφραγισμένο κουτί.
Ø Να καταναλώνουν νερό της βρύσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις