Στο μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι με την χθεσινή τους κινητοποίηση ότι είναι ενωμένοι και πανέτοιμοι να προασπίσουν τον θεσμό της ΑΤΑ αλλά ταυτόχρονα ότι είναι πανέτοιμοι για να συνεχίσουν τον αγώνα και να διεκδικήσουν την αποκατάσταση του θεσμού, αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν ετοιμότητα για διάλογο, τονίζοντας πως ο θεσμός της ΑΤΑ είναι λανθασμένος τρόπος επικαιροποίησης των μισθών και ότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί η πεπατημένη στα πρότυπα που διαμόρφωναν οι πατέρες των εργασιακών σχέσεων την δεκαετία του 1940.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδράς Μάτσας είπε ότι χθες ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση των εργαζομένων και σαφή τα μηνύματα που στάλθηκαν και «οφείλουμε όλοι μας να τα σεβαστούμε», προσθέτοντας ότι «ο κόσμος διεκδικεί το αυτονόητο, εκείνο που προκύπτει μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις ως δικαίωμα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να τον απογοητεύσει».
«Κρατούμε ως σημαντικό σημείο αναφοράς ότι υπήρξε μια ομόγνωμη στάση παρά το γεγονός ότι είμαστε πολύ κοντά στις εκλογές», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν υπήρξε κανένα στοιχείο διασύνδεση της κινητοποίησης με όποιες κομματικές, ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές, κάτι που δείχνει το επίπεδο των εργαζομένων και την προσήλωση τους στην επίτευξη του στόχου που θέσαμε».
Ο κ. Μάτσας είπε ότι θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και «θα καθορίσουμε τα επόμενα μας βήματα όταν και αν χρειαστεί», ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι επιδίδοντας το ψήφισμα στον Υπουργό Εργασίας, αυτός «τοποθετήθηκε στην βάση της επιβεβαίωσης της ορθότητας της θέσης μας ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να αποκατασταθεί σταδιακά».
«Θεωρούμε ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί ο διάλογος με ένα τρόπο που θα διευθετεί και θα ρυθμίζει το θέμα», είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η παρούσα Κυβέρνηση η οποία δηλώνει ότι υπάρχει χρόνος για να ρυθμίσει άλλα ζητήματα άλλης φύσης και μορφή ότι θα μπορέσει να ρυθμίσει και αυτό το θέμα στηριζόμενη και στην συγκεκριμένη δήλωση αλλά και στο πλαίσιο που καθορίζει η μεταβατική συμφωνία και διασυνδέει την ανάγκη αποκατάστασης της ΑΤΑ στην βάση της φιλοσοφίας της».
Επιπλέον, ο κ. Μάτσας είπε ότι «είχαμε μια ατυχή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία υποβάθμισε την σημασία της κινητοποίησης, το ενιαίο της προσέγγισης και ταυτόχρονα το στοιχείο του δικαιώματος που διεκδικούν προς αποκατάσταση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».
«Οι εργαζόμενοι χθες έστειλαν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα που ήταν μακριά από πολιτικές, κομματικές, ιδεολογικές σκοπιμότητες και δεν μπορεί να υποβαθμίζεται αυτό το στοιχείο και να αναδεικνύεται κάτι που είναι ξένο προς την χθεσινή εκδήλωση και την διάθεση των εργαζομένων να διεκδικήσουν εκείνο που δικαιούνται και για το οποίο υπάρχει πλήρης ταύτιση και του Υπουργού Εργασίας στην βάση της δήλωσης που έκανε όταν επιδίδαμε το ψήφισμα», πρόσθεσε.
Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις «με την μαζικότητα και την μαχητικότητα τους έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, είναι πανέτοιμοι να προασπίσουν τον θεσμό της ΑΤΑ αλλά ταυτόχρονα είναι πανέτοιμοι για να συνεχίσουν τον αγώνα για μια νέα συμφωνία η οποία να είναι στα πλαίσια αυτών που έχουν συνυπογραφεί το 2017, δηλαδή απόδοση της ΑΤΑ με βάση την φιλοσοφία της».
Ταυτόχρονα, όπως είπε, οι συγκεντρώσεις «έστειλαν ακόμη ένα δυνατό μήνυμα, ότι ο αγώνας για την ΑΤΑ είναι ένας αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους και ότι στην ημερήσια διάταξη πρέπει να τεθεί το ζήτημα του πως διευρύνεται η κάλυψη όλων των εργαζομένων με την ΑΤΑ».
«Έστειλαν και το μήνυμα ότι δεν τελειώνουμε με την χθεσινή κινητοποίηση. Αυτός ο αγώνας τελειώνει μόνο με το να υπάρξει νέα συμφωνία για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ από 1 Ιανουαρίου του 2023», πρόσθεσε.
Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι το ότι «έχει εκλογές δεν παγοποιεί το γεγονός ότι μια συμφωνία που έπρεπε να ανανεωθεί από 1 Ιανουαρίου του 2023 δεν έχει ανανεωθεί και δεν παγοποιεί το ότι από την εργοδοτική πλευρά έχουν τεθεί στο τραπέζι θέματα που είναι εκτός της συμφωνίας».
«Είμαστε έτοιμοι και με αυτή και με οποιανδήποτε άλλη Κυβέρνηση να προσέλθουμε σε διάλογο και η απαίτηση μας για εξεύρεση λύσης δεν έχει να κάνει με το πότε έχει εκλογές», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «φαίνεται πως η Κυβέρνηση βολεύεται να κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία των εργοδοτών» και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση πήρε θέση πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος για τη νέα συμφωνία, όταν ο Υπουργός Οικονομικών έκανε δήλωση την περίοδο που κατατίθετο ο κρατικός προϋπολογισμός να μείνει η ΑΤΑ ως έχει, στο 50%».
Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Στρατής Ματθαίου, ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε ικανοποίηση από την συμμετοχή των εργαζομένων στην χθεσινή στάση εργασίας, προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή ήταν εκπληκτική, ο παλμός ξεκάθαρος και τα μηνύματα έχουν δοθεί και για εμάς αυτό έχει σημασία».
«Έχουν δοθεί τα μηνύματα και προς τους σημερινούς κυβερνώντες και προς τους επόμενους ότι η ΑΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτη, είναι εκεί και θα την διαφυλάξουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να εκφυλιστεί.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι οι εργαζόμενοι χθες έστειλαν ηχηρό μήνυμα και στους εργοδότες και στην Κυβέρνηση ότι θα αγωνιστούν μέχρι τέλους, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ, προσθέτοντας ότι ήταν πλήρεις επιτυχής όλες οι κινητοποιήσεις σε όλες τις επαρχίες και στο κέντρο.
«Προσδοκούμε ότι έστω και την υστάτη η Κυβέρνηση και οι εργοδοτικές οργανώσεις θα σεβαστούν την μεταβατική συμφωνία του 2017 και θα προσέλθουν σε διάλογο με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού», πρόσθεσε.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «θα αναμένουμε νέα Κυβέρνηση, να διοριστεί νέους Υπουργούς Εργασίας και προσδοκούμε ότι θα διαμορφωθεί νέο πλαίσιο κοινωνικού διάλογου στην βάση των αρχών και των ρυθμίσεων που έχουν γίνει στην μεταβατική συμφωνία ώστε να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκατάσταση του θεσμού».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ εξέφρασε την αποφασιστικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος «να διεκδικήσει την αποκατάσταση του θεσμού της ΑΤΑ μέχρι τέλους», προσθέτοντας ότι το διακύβευα δεν είναι μόνο η ΑΤΑ, είναι ευρύτερα το όλο πλέγμα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων».
«Οι χθεσινές συγκεντρώσεις αναδεικνύουν και τον μεγάλο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος», πρόσθεσε.
Στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικο
Επιπλέον, ο κ. Αναστασίου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει θέσεις προς τις οργανώσεις για την στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, προσθέτοντας ότι «είναι τελείως άκαιρο αυτό που έχει γίνει καθώς δεν έχει διεξαχθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος».
«Όπως διαμορφώνεται η στρατηγική, ουσιαστικά εκφράζει και ικανοποιεί πλήρως τις εργοδοτικές απαιτήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αν για το θέμα της ΑΤΑ η Κυβέρνηση θεωρούσε πως δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Κυβέρνηση και για αυτό δεν τοποθετήθηκε και πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις, πολύ περισσότερο και για ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα όπως είναι η απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού δεν πρέπει σε αυτή την φάση να διεξαχθεί οποιοσδήποτε διάλογος αλλά θα πρέπει να παραμείνει το θέμα για να συζητηθεί σε βάθος και σε έκταση στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου».
Εργοδοτικές οργανώσεις
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι όλα κύλησαν ομαλά κατά τη χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων χωρίς οποιεσδήποτε ακρότητες, αναφέροντας, ωστόσο, ότι «ταλαιπωρήθηκε η οικονομία και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η διαχείριση της τρίωρης απεργίας».
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «μόλις υπάρξει νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Κυβέρνηση να καθίσουμε ως εταίροι, όπως κάναμε πάντα στα δύσκολα, να αναζητήσουμε λύσεις που να είναι κοινά αποδεκτές, τόσο από τους συνδικαλιστές όσο και από τους εργοδότες».
«Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε στην πεπατημένη σε ό,τι αφορά την κάλυψη των πληθωριστικών πιέσεων επί των μισθών στα πρότυπα που διαμόρφωναν οι πατέρες των εργασιακών σχέσεων την δεκαετία του ΄40», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο να συνεχίσουμε σε εκείνο το πρότυπο, σε μια οικονομία ανοικτή, εκτεθειμένη στον αδυσώπητο παγκόσμιο ανταγωνισμό, στον οποίο η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κάθε πολίτη και εργαζόμενου στηρίζεται πάνω στο πόσο ανταγωνιστική είναι η οικονομία».
Ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ακόμη ότι οι πρακτικές οι οποίες πλήττουν την ανταγωνιστικότητα πρέπει να προσαρμοστούν στα εντελώς διαφορετικά πλέον δεδομένα σε σύγκριση πάντα με το τι ήταν οι διάφοροι θεσμοί των αυτόματων αυξήσεων που καθιερώθηκαν από την δεκαετία του 1940 του προηγούμενου αιώνα».
Αναφέρθηκε σε «ιερά τέρατα των εργασιακών σχέσεων του τόπου», όπως ήταν οι Ανδρέας Ζιαρτίδης, Παύλος Δίγκλης, Μιχαλάκης Ιωάννου, Μιχαλάκης Ζιβανάρης, Πέτρος Οικονομίδης, Ανδρέας Πίττας, οι οποίοι είχαν τεράστια προσφορά, αλλά οι εποχές είναι εντελώς διαφορετικές πλέον, όπως είπε, «και πρέπει να δούμε πως ετοιμάζουμε την οικονομία μας για τα επόμενα 20 χρόνια».
Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ετοιμότητα των εργοδοτικών οργανώσεων να ακούσουν τις συντεχνίες «αλλά και οι συντεχνίες να μας ακούσουν εμάς, έτσι ώστε να υπάρχουν και καλά αμειβόμενοι, ορθά και δίκαια, αλλά με τρόπο που να δημιουργεί κίνητρο για βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «η ΑΤΑ είναι μεν αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η οποία όμως γίνεται με μισθολογική αύξηση και με χρήματα τα οποία πρέπει να εξασφαλίσει μια επιχείρηση για να καταβάλει στους εργαζόμενους».
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι «το θέμα της ΑΤΑ πρέπει να επιλυθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και όχι με δυναμικά μέτρα και αντιδράσεις», προσθέτοντας ότι τα κρίσιμα θέματα πρέπει να λύνονται μέσα από διάλογο και συναίνεση.
«Το ΚΕΒΕ συνεχίζει να πιστεύει ότι ο θεσμός της ΑΤΑ είναι λανθασμένος τρόπος επικαιροποίησης των μισθών γιατί χρησιμοποιεί ένα εντελώς λανθασμένο δείκτη που δεν στηρίζεται στην πραγματική διεύρυνση, αύξησης, βελτίωσης της οικονομικής θέσης της χώρας ή μιας επιχείρησης», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσιακκής είπε ότι η συμφωνία για την ΑΤΑ που έληξε λέει ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθεί νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ στην βάση της φιλοσοφίας της, προσθέτοντας ότι «αυτό κατά την άποψη μας δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη – όπως κακώς ερμηνεύεται από τις συντεχνίες – ότι είναι αύξηση της ΑΤΑ ούτως ώστε να φθάσει στο 100% απόδοσης της».
Ανέφερε ότι «νέα ρύθμιση απόδοσης της ΑΤΑ μπορεί να σημαίνει και ρύθμιση προς τα κάτω» και πρόσθεσε πως «από την στιγμή που εμείς θεωρούμε ότι είναι λάθος αυτός ο θεσμός δεν μπορούμε να συζητούμε περαιτέρω αύξηση της ΑΤΑ και ούτως ώστε να επανέλθει στο 100%».
Ο κ. Τσιακκής είπε στο ΚΥΠΕ ότι «σεβόμενοι τις συμφωνίες και τις υπογραφές μας καλέσαμε τις επιχειρήσεις που καταβάλουν ΑΤΑ να καταβάλουν το 50% για όσο καιρό δεν υπάρχει συμφωνία», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να πάμε στον διάλογο για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση να δούμε πως ρυθμίζουμε οριστικά αυτό το θέμα, κρατώντας την θέση μας ότι δεν είναι σωστός αυτός ο μηχανισμός και πρέπει να βρούμε ένα άλλο πιο σωστό μηχανισμό».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις