Υπήρξε στόχος μας να οικοδομήσουμε ένα κράτος, που να ανταποκρίνεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή για Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί, "παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, τον επόμενο μήνα θα παραδώσουμε μία οικονομία δομημένη σε γερές βάσεις και, μέσω των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υιοθετήσει, έναν σύγχρονο και πιο ευέλικτο κρατικό μηχανισμό έτοιμο να ανταποκριθεί στις όποιες ενδεχόμενες κρίσεις".
"Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς η άρτια και σύγχρονη παιδεία των επαγγελματιών του κλάδου, τους καθιστά θεμελιωτές των νέων τάσεων και τεχνικών, αλλά και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στον τόπο μας", εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και της γενικευμένης ύφεσης που είχε πλήξει κυρίως την οικοδομική βιομηχανία και τους συναφείς με αυτήν κλάδους, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ανέφερε ότι οι κρίσεις και η ύφεση "δεν μας άφησαν αδιάφορους και σαν αποτέλεσμα των μέτρων που υιοθετήσαμε, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός επενδύσεων, αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, ενώ επιτεύχθηκαν υψηλά ποσοστά απασχόλησης και κάθετης μείωσης της ανεργίας".
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση στη ροή των νέων κατατεθειμένων πωλητηρίων εγγράφων της τάξης του 36% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και 26% σε σχέση με το 2019, δηλαδή προ της πανδημίας. Ακόμα, οι ξένες επενδύσεις στην τρίτη τετραμηνία του 2022, παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 100%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όσον αφορά την ανεργία στον τομέα των κατασκευών, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το 2013 αυτή άγγιζε το 37,1%, ποσοστό το οποίο το 2021 μειώθηκε στο 6,2%.
Την ίδια στιγμή, πέραν της παροχής φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων κινήτρων, "υιοθετήθηκαν πρόσθετα μέτρα τα οποία επέφεραν, επίσης, πολλαπλασιαστικά οφέλη", είπε, αναφερόμενος στη νέα "απλοποιημένη και ευέλικτη" πολιτική πολεοδομικής αδειοδότησης, στη βάση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου, στην ταχύρρυθμη διαδικασία αδειοδότησης στρατηγικών επενδυτικών έργων και περαιτέρω διευκόλυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Κυπρίων και ξένων υπηκόων, στην αναθεώρηση, αλλά και εκπόνηση νέων Σχεδίων Ανάπτυξης, με πρόνοιες και πολιτικές βασισμένες σε σύγχρονες αρχές πολεοδομικού σχεδιασμού και την υιοθέτηση του νέου ολοκληρωμένου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, το οποίο διαμορφώνει δέσμη πολεοδομικών κινήτρων, με τη δυνατότητα αύξησης των συντελεστών δόμησης για τη δημιουργία κοινωνικής στέγης και την παραγωγή προσιτής κατοικίας.
"Το πλέον σημαντικό είναι ότι η δυναμική που έχουμε δημιουργήσει, ενισχύεται από τις προοπτικές και τους σχεδιασμούς που συμπεριλάβαμε στο Σχέδιο «Κύπρος-Το Αύριο». Ένα σχέδιο ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο μέσα από τις 58 τόσες δράσεις, νέες μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος", υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στον θεσμό των κρατικών βραβείων αρχιτεκτονικής, ο Πρόεδρος είπε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων έχουν αναδειχθεί υψηλά δείγματα δουλειάς των Κυπρίων αρχιτεκτόνων, ως αποτέλεσμα της ισχυρής δυναμικής που έχει αναπτύξει ο κλάδος στην πολύχρονη αυτή πορεία.
"Είναι στο πλαίσιο αυτό που θέλω να συγχαρώ θερμά τόσο τις προτάσεις που βραβεύονται απόψε όσο και τις υπόλοιπες συμμετοχές που έλαβαν μέρος στις διαφορετικές κατηγορίες έργων του διαγωνισμού. Στο σύνολό τους, το εύρος των ιδεών και προσεγγίσεων που παρουσιάστηκαν, διακρίνονται για τη δημιουργικότητα, την τεχνική και την καινοτομία στον σχεδιασμό, αλλά και τη λειτουργικότητά τους όσον αφορά τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται", είπε, προσθέτοντας ότι τα έργα, μέσα από τη συνθετική και μορφολογική τους αρτιότητα, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μίας νέας πραγματικότητας στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος συνεχάρη τους νικητές αλλά και όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ενώ ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. "Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η αρχιτεκτονική τέχνη στην Κύπρο με όλους εσάς θα σημειώσει ακόμη περισσότερα άλματα", κατέληξε.
Η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κατερίνα Κοτζιά, παρακίνησε το κοινό να επισκεφτεί τα βραβευμένα κτήρια, καθώς, όπως είπε, "η υλοποιημένη αρχιτεκτονική δεν είναι η απεικόνισή της, είναι βιωμένος χώρος και εμπειρία".
Το βραβείο της κατηγορίας "Αξιόλογο Έργο" πήρε εξ ημισείας η Πλατεία Ελευθερίας, του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid, με επικεφαλής αρχιτέκτονα τον Χρίστο Πασά και το Οινοποιείο στον Καλοπαναγιώτη, του αρχιτεκτονικού γραφείου Eraclis Papachristou.
Στην κατηγορία "Έργο νέου αρχιτέκτονα" βραβεύτηκε κατοικία σε προσφυγικό συνοικισμό, του αρχιτέκτονα Κυριάκου Μιλτιάδους και η κατοικία Well58 της αρχιτέκτονα Ελίνας Κρητικού.
Το ειδικό βραβείο στην κατηγορία "Συλλογική κατοίκηση" πήρε η "πολυ-κατοικία στην πόλη It's nice", του αρχιτεκτονικού γραφείου Noah Architects, με αρχιτέκτονες τον Σπύρο Σπύρου και Χάρης Χριστοδούλου.
Έπαινο πήραν τα έργα Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου, η Κατοικία Αφροδίτη και το Παρατηρητήριο στην περιοχή Μέλανος, στο Εθνικό δασικό πάρκο Ακάμα.
Ο θεσμός του διαγωνισμού των κρατικών βραβείων αρχιτεκτονικής έχει καθιερωθεί από το 1992, με στόχο τη δημόσια αναγνώριση εξαιρετικών δειγμάτων σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Κύπρο. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις