Εξώδικο πρόστιμο 21 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο για θανάτωση άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Τα αδικήματα, σύμφωνα με το birdlifecyprus, έγιναν τον Δεκέμβριο του 2021 όπου τρία αρπακτικά πτηνά -δύο Σπιζαετοί και ένα Διπλοσιάχινο- βρέθηκαν νεκρά σε περιοχή της κοινότητας Διερώνας στην επαρχία Λεμεσού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «πρώτη φορά στην Κύπρο: Εξώδικο πρόστιμο ύψους €21.000 για θανάτωση άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εκδόθηκε προ ημερών από τις διωκτικές αρχές.
Το εξώδικο πρόστιμο βασίζεται σε αδικήματα που φαίνεται να έγιναν τον Δεκέμβριο του 2021, όπου τρία αρπακτικά πτηνά -δύο Σπιζαετοί και ένα Διπλοσιάχινο- βρέθηκαν νεκρά σε περιοχή της κοινότητας Διερώνας στην επαρχία Λεμεσού. Ο εντοπισμός των πιο πάνω πτηνών έγινε μέσω των ενδείξεων που εξέπεμπε ο δορυφορικός πομπός που έφερε ο ένας εκ των δύο Σπιζαετών και αποτέλεσε την αιτία για την κινητοποίηση της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και τη διερεύνηση που ακολούθησε στην περιοχή σε συνεργασία με την Αστυνομία.
Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν τα νεκρά πτηνά σε υποστατικό, καθώς και άλλα τεκμήρια, τα οποία μετά από περεταίρω διερεύνηση και επιστημονικές αναλύσεις συνδέθηκαν με συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο επιδόθηκε εξώδικο για το αδίκημα της θανάτωσης άγριων απειλούμενων πτηνών με τη χρήση δηλητηρίου και το αδίκημα της εκ προθέσεως θανάτωσης και/ή σύλληψης προστατευόμενου άγριου πτηνού. Η νεκροψία και οι σχετικές τοξικολογικές αναλύσεις στα νεκρά πουλιά έδειξαν ότι ο θάνατός τους οφειλόταν στην εξαιρετικά τοξική και απαγορευμένη ουσία carbofuran.
Είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που τεκμηριώνεται το αδίκημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και θανάτωσης άγριων πτηνών με τη χρήση δηλητηρίου. Ο νόμος προνοεί ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για θανάτωση απειλούμενου είδους, όπως ο Σπιζαετός σε αυτή την περίπτωση. Η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τη ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης, περιλαμβανομένης της Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Γενικού Χημείου του Κράτους, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Γεωργίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο αποτελεί ένα έγκλημα κατά της άγριας ζωής που έχει οδηγήσει εμβληματικά είδη πουλιών, όπως ο Γύπας, στα πρόθυρα της εξαφάνισης στην Κύπρο. Όλα τα περιστατικά δηλητηρίασης πρέπει να τυγχάνουν διεξοδικής διερεύνησης για τον εντοπισμό των υπόπτων και την ποινική δίωξή τους.
Προς τον σκοπό αυτό καλείται το κοινό να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια καταγγέλλοντας και αναφέροντας περιστατικά αυτού του είδους εγκλήματος κατά της άγριας ζωής στις Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στο 99267916 ή 99255086 και στον τοπικό αστυνομικό σταθμό»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις