Έχει εντυπωσιακό φλογερό χρώμα και προσθέτει νοστιμιά σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Εκτός από αυτά, όμως, κρύβει και μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ άλλων, όχι μόνο καταπολεμά τη φλεγμονή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη έναντι συγκεκριμένων αυτοάνοσων παθήσεων, αλλά και τύπων καρκίνου.
Αρχικά, η πάπρικα εντοπιζόταν περισσότερο σε πιάτα της ασιατικής κουζίνας. Η υπέροχη γεύση που προσδίδει, όμως, έγινε γρήγορα αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Αυτό το πεντανόστιμο μπαχαρικό είναι, επιπλέον, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και διάφορες βιταμίνες. Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες. Η καυτερή πάπρικα, επιπλέον, περιέχει καψαϊκίνη, η οποία αποτελεί το συστατικό – κλειδί για την προστασία του οργανισμού από σοβαρές ασθένειες. Αν, ωστόσο, οι πικάντικες γεύσεις δεν είναι του γούστου σας, μην ανησυχείτε, ακόμη και οι γλυκές ποικιλίες πάπρικας κρύβουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία.
Μεταξύ άλλων, μερικά από τα πιο σημαντικά «δώρα» της πάπρικας στην υγεία είναι:
1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Μια μικρή ποσότητα πάπρικας περιέχει ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του μπαχαρικού. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά διάφορες ασθένειες, εν μέρει χάρη στην ικανότητά τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
Η πάπρικα περιέχει διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών, όπως β καροτίνη, η οποία συνδέεται με την προστασία του δέρματος, της αναπνευστικής υγείας, αλλά και της κύησης. προστατεύει το δέρμα, την αναπνευστική υγεία, ενώ υποστηρίζει την κύηση. Από την άλλη, η β κρυπτοξανθίνη μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως η αρθρίτιδα. Η πάπρικα διαθέτει, επίσης, σημαντικές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, γνωστές για την ιδιότητά τους να προστατεύουν την υγεία των ματιών.
Τα παραπάνω καροτένια αποτελούν πρόδρομες μορφές της βιταμίνης Α, γνωστής για την ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή, που αποτελεί τη ρίζα των περισσότερων παθήσεων.
2. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων
Σύμφωνα με έρευνα του 2016, η καψαϊκίνη, που εντοπίζεται στις πικάντικες ποικιλίες πάπρικας, είναι εξαιρετικά ισχυρή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά αρκετές περιοχές του οργανισμού, όπως ο εγκέφαλος, το δέρμα, οι πνεύμονες, οι μύες και άλλα. Παρ’ ότι τα αυτοάνοσα είναι γνωστά ως μη ιάσιμα, τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης έδειξαν ότι η καψαϊκίνη ενεργοποιεί βιολογικές αντιδράσεις, που δείχνουν να λειτουργούν θεραπευτικά. Αν αυτά τα συμπεράσματα επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα στη διαχείριση των αυτοάνοσων.
3. Βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ορισμένων τύπων καρκίνου
Μελέτες έχουν συνδέσει την καψαϊκίνη με την πρόληψη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, η ουσία φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα μονοπάτια σηματοδότησης που περιορίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να καταστέλλει γονίδια που προκαλούν την ανάπτυξη όγκων. Η προστατευτική ιδιότητα της πάπρικας έχει συνδεθεί κυρίως με τον καρκίνο του στομάχου, αφού σύμφωνα με ανασκόπηση του 2016, η καψαϊκίνη δρα με ισχυρά αντιφλεγμονώδη τρόπο έναντι αυτού του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
4. Χρησιμεύει στη διαχείριση του διαβήτη
Όπως συμβαίνει με άλλες ωφέλιμες τροφές και μπαχαρικά, η πάπρικα συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη.
5. Ωφελεί την υγεία των ματιών
Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, έχουν επίσης συνδεθεί με την καλή υγεία των ματιών. Εκτός από αυτά, όμως, η πάπρικα διαθέτει ένα ακόμη συστατικό που συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των ματιών. Πρόκειται για τη βιταμίνη Β6, η οποία δείχνει να είναι ιδιαίτερα προστατευτική έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς και άλλων παθήσεων των ματιών.
6. Συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς και δυνατής καρδιάς
Λίγη πικάντικη γεύση στα πιάτα μπορεί, επίσης, να ενδυναμώσει την καρδιά, διατηρώντας υγιές το καρδιαγγειακό σύστημα. Ειδικότερα, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί, ακόμη, να αντιμετωπίσει την αναιμία, δημιουργώντας αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Η πάπρικα περιέχει επίσης καψανθίνη, η οποία ενισχύει την καλή HDL χοληστερόλη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις