Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που να αρχίζουν να περιορίζουν την ανάπτυξη και η κορύφωσή τους θα εξαρτηθεί από το πώς θα απαντήσει η οικονομία στην πιο ταχεία μέχρι σήμερα σύσφιγξη της οικονομικής πολιτικής, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια ιστορικών διαστάσεων άνοδο του πληθωρισμού, όμως αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει πως θα χρειαστουν περισσότερα για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, που τώρα είναι λίγο κάτω από 10%, στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ γύρω στο 2025.
«Χρειάζεται να αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια», φέρεται σήμερα να δήλωσε ο Λέιν, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Πέρυσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαφές πως χρειάζεται να αυξήσουμε τα επιτόκια σε πιο ομαλά επίπεδα και τώρα λέμε πως στην πραγματικότητα χρειάζεται να τα αυξήσουμε ώστε να φθάσουν σε περιοριστικό ύψος».
Παρόλο που οι αγορές θεωρούν τώρα ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει γύρω στο 3,3% φέτος το καλοκαίρι, ο Λέιν υιοθέτησε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, υποστηρίζοντας πως πολύ σημαντική θα είναι η απάντηση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων στις κινήσεις της ΕΚΤ.
Ο Λέιν δήλωσε επίσης πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες ξοδεύουν τώρα υπερβολικά πολλά σε επιδόματα, θα πρέπει να αναλάβουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Οι κυβερνήσεις χρειάζεται επίσης να παραιτηθούν από τα υψηλά ελλείμματα που παραμένουν», δήλωσε. «Τα ερχόμενα χρόνια θα χρειαστεί σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή».
Ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα φέτος, αλλά «το θέμα είναι πώς θα πας εγκαίρως από το 3,5% στο τέλος του 2023 στο στόχο του 2%», δήλωσε ο Λέιν. «Εδώ θα είναι σημαντική η πολιτική των επιτοκίων... για να εξασφαλιστεί πώς θα διανυθεί το τελευταίο χιλιόμετρο της επιστροφής στο στόχο».
Μόλις τα επιτόκια θα είναι αρκετά υψηλά ώστε να περιορίσουν την ανάπτυξη, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να εξισορροπήσει τον κίνδυνο του να κάνει υπερβολικά πολλά με τον κίνδυνο να κάνει υπερβολικά λίγα και αυτό μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα διαρκέσει «για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια», λέει ο Λέιν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις