Ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς παρέπεμψε την υπόθεση με την παράνομη, όπως την χαρακτηρίζει, λειτουργία του KALIFI Beach Bar στο Παραλίμνι, καταγγέλλοντας πως κρατικές υπηρεσίες καταχρώνται την εξουσία τους ή/και ολιγωρούν παραμελώντας το υπηρεσιακό τους καθήκον ή/και εσκεμμένα ανυπακούουν σε νόμο με την παράλειψη πράξης που επιβάλλεται από αυτόν.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διαφάνειας και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή τέθηκε καταγγελία ότι στην περιοχή Μάλαμα, στον Κάππαρη, του Δήμου Παραλιμνίου, λειτουργεί κέντρο αναψυχής με την επωνυμία KALIFI Beach Bar.
Με βάση στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προσθέτει ο κ. Μιχαηλίδης, τον Απρίλιο του 2017 ο Δήμος Παραλιμνίου προκήρυξε διαγωνισμό για την παραχώρηση άδειας τοποθέτησης κινητής καντίνας σε τρεις παραλίες, εκ των οποίων η μία είναι η υπό αναφορά παραλία.
Οι όροι του Διαγωνισμού
Σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, η άδεια αφορούσε την τοποθέτηση κινητής καντίνας, η οποία θα μπορούσε να είναι, είτε όχημα είτε προκατασκευασμένη κατασκευή, εμβαδού όχι μεγαλύτερου από 20 τ.μ. και θα έπρεπε να λειτουργεί από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ., και έχει δικαίωμα να πωλεί τρόφιμα (σάντουιτς, είδη αρτοποιείου, πίτσα και άλλα προκατασκευασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, σοκολάτες, παγωτά κ.λ.π.) και ποτά (αναψυκτικά, νερό, μπύρες, κ.λ.π.), ενώ με βάση τον όρο της σύμβασης η διοργάνωση εκδηλώσεων στην παραλία (beach party κ.λ.π.) χρήζει έγκρισης από τον Δήμο.
Η εν λόγω άδεια, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, ήταν για 3 χρόνια και με τη λήξη της ο Δήμος Παραλιμνίου προκήρυξε νέο διαγωνισμό και κατακυρώθηκε στον ίδιο ανάδοχο.
Η παραβίαση
Κατά παράβαση των πιο πάνω ρητών συμβατικών όρων της άδειας τοποθέτησης κινητής καντίνας, υποδεικνύει ο κ. Μιχαηλίδης, ο ανάδοχος της σύμβασης έχει κατασκευάσει εστιατόριο με τραπεζοκαθίσματα και σερβίρει φαγητό σε πιάτα και οινοπνευματώδη ποτά, ενώ υπάρχει επίσης μουσική.
Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, όπως αυτή τέθηκε ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή, πέραν της παραβίασης των προαναφερθέντων συμβατικών όρων, το υπό αναφορά κέντρο αναψυχής, λειτουργεί κατά παράβαση του «περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου», του «περί Δήμων Νόμου» και του «περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου», ενώ δεν έχει τύχει επιθεώρησης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Επίσης, συμπληρώνει, το υποστατικό έχει ανεγερθεί σε κρατική γη, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, και κατά παράβαση των προνοιών του «περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου», του «περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου» και του «περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμου».
Εξαιρετικά σοβαρό θέμα
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, υπογραμμίζει ο κ. Μιχαηλίδης, ως έχουσα με βάση το Σύνταγμα την αρμοδιότητα ελέγχου, μεταξύ άλλων, του τρόπου διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, κρίνει το θέμα ως εξαιρετικά σοβαρό, αφού φαίνεται ότι όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι έστω πολλές εξ αυτών, ανέχονται εδώ και χρόνια μία κατάσταση η οποία συνιστά μνημείο παρανομίας και περιφρόνησης κάθε έννοιας του κράτους δικαίου.
Ως εκ τούτου, επισημαίνει, η Ελεγκτική Υπηρεσία με επιστολή της ζήτησε από όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες όπως πληροφορήσουν την Υπηρεσία για τα μέτρα που έχουν λάβει, η κάθε μία στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων για εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Ο κ. Μιχαηλίδης αφού καταγράφει συνοπτικά τις θέσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών -αυτούσιες οι θέσεις των φορέων επισυνάπτονται ως παράρτημα-, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Από τα πιο πάνω, κρίνουμε ότι ενδεχομένως κρατικές υπηρεσίες καταχρώνται την εξουσία τους ή/και ολιγωρούν παραμελώντας το υπηρεσιακό τους καθήκον ή/και εσκεμμένα ανυπακούουν σε νόμο με την παράλειψη πράξης που επιβάλλεται από αυτόν. Σημειώνουμε ότι τα πιο πάνω άρθρα του Ποινικού Κώδικα, εμπίπτουν στο Μέρος ΙΙΙ του Ποινικού Κώδικα που τιτλοφορείται ‘Αδικήματα εναντίον της άσκησης νόμιμης εξουσίας’».
«Επειδή, δε, με βάση των ‘περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμο’, ‘πράξεις διαφθοράς’ σημαίνει τα αδικήματα που προβλέπονται στον ‘περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο’, στον ‘περί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο’, στον ‘περί Πρόληψης Διαφθοράς Νόμο’, στον ‘περί της Αθέμιτης Κτήσης Περιουσιακού Οφέλους από Αξιωματούχους και Λειτουργούς του Δημοσίου Νόμο’, τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα τα οποία εμπεριέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή εμπιστοσύνης ή στρέφονται εναντίον της άσκησης νόμιμης εργασίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα αδικήματα τα οποία εκ φύσεως συνιστούν πράξη διαφθοράς, θεωρούμε ότι το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες σας και προς τούτο σας το παραπέμπουμε προς εξέταση», καταλήγει ο Γενικός Ελεγκτής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις