ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη επαφές και διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε εξέλιξη επαφές και διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17 Ιανουαρίου με φόντο το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και τις εκθέσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, σειρά επαφών και διαβουλεύσεων πραγματοποιεί στη Νέα Υόρκη και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Μενέλαος Μενελάου. Οι διαβουλεύσεις των κρατών μελών για το ψήφισμα αναμένεται να διαρκέσουν μια με δύο εβδομάδες και η υιοθέτηση του αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις περιστρέφονται στο θέμα της βάσης λύσης του Κυπριακού αλλά και στα θέματα των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας σε μια περίοδο εντάσεων και επιθετικών ενεργειών.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα γίνονται οι επαφές από την κυπριακή πλευρά με την Γραμματεία και με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως λένε στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, τα μηνύματα έως τώρα είναι ενθαρρυντικά ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πιθανότητας για αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας.

Σημειώνουν παράλληλα ότι πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις το επόμενο διάστημα και πως θα διαμορφωθεί εν τέλει το ψήφισμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα ψηφίσματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε την ανάγκη να παράσχει μέσα από τις αποφάσεις που υιοθετεί ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο αναμένει ότι τα πράγματα θα αντιμετωπιστούν για να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική, αναφέρουν.

«Συνεχίζει να υπάρχει αυτή η κατανόηση», υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ. «Με ποιό τρόπο ακριβώς θα εκφραστεί αυτή η κατανόηση θα φανεί μετά το ψήφισμα, τις διαβουλεύσεις και τις θέσεις που θα υποβληθούν από τα 15 μέλη», αναφέρουν.

Το ζητούμενο, καταλήγουν, είναι «να μπορέσει να διατηρηθεί το πλαίσιο μέσα από το οποίο το βασικό μήνυμα θα είναι ότι ο δρόμος προς τα εμπρός θα είναι αυτός που καθορίζουν τα ψηφίσματα και η ανάγκη να μπορέσουν να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές και να πάει ένα βήμα παραπέρα όλη αυτή η προσπάθεια. Να βγούμε από τη στασιμότητα ως προς την πολιτική διαδικασία και να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου θα είναι εφικτό να υπάρξει αναζωογόνηση».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top